Nápoje připravované z kávy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Ji ř ina Králová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Advertisements

ZMRZLINY A POHÁRY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: zmrzlina, poháry, mléčná, ovocná, smetanová.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): Výroba přetiskovacího laku Název sady: 15. Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
KUTILK (Alan) 02/09/15 | Recept | SýrieSýrie
Revoluční 7, Bruntál Telefon:
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
TĚSTO PIŠKOTOVÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, piškotové, příprava, omelety, noky Autor:
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor:
Trvanlivé pečivo  Sušenky  Oplatky  Perníky  Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot  Suchary, preclíky, tyčinky.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Technika obsluhy – Příprava káv s alkoholem Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 09 TÉMA: Atmosférický tlak ČÍSLO.
SPALOVACÍ MOTORY. Jsou to stroje (tepelné motory), ve kterých se přeměňuje tepelná energie vzniklá hořením paliva na energii pohybovou. Palivo spalují.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Objem Objem jako fyzikální veličina Měření objemu.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DUM - Digitální Učební Materiál
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Vedení elektrického proudu v látkách
Suroviny pro cukráře I. ročník
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_29.
Vlastnosti plynů.
Název vzdělávacího materiálu
HUDEBNÍ VÝCHOVA ORFFOVY HUDEBNÍ NÁSTROJE
Technika obsluhy – Příprava míchaných nápojů
TEPLOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_29.
PUDINKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: pudink Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
Měření objemu kapalin Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže
VY_32_INOVACE_ Ostravan
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Technika obsluhy – příprava míchaných nápojů
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Cave ktke (Alan) 26/01/15 | Recept | Sýrie
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Vlastnosti plynů.
Vzájemné silové působení těles
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Neživá příroda - vzduch
Barista Daniel zajíc NS2.
Základy chemických technologií
HORNINY Rastislav Švec.
Člověk a voda – HYDROSTATIKA
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Transkript prezentace:

Nápoje připravované z kávy Martina Trepková, Michaela Schreibmeierová

Základní druhy kávy Espresso Ristretto Lungo Americano Au laite Macchiato Caffè Latte Cappuccino Flat white Mocha Vídeňská káva Irská káva Ledová káva Frappe Affogato

Espresso poprvé na konci 19. století v Itálii 30 ml kávy Připravuje se spařením jemně mleté kávy (86-95 °C) pod tlakem znakem je hustá pěna na hladině kávy

Ristretto menší espresso (stejná dávka kávy, ale méně vody) méně hořké, sladší a kyselejší 20 ml ristretto = ”omezený”

Lungo Americano trojitá dávka espressa a dvojnásobné množství vody 90 ml espressa lungo = “prodloužená” espresso doplněné horkou vodou 60 ml espressa, 90 ml horké vody vodu je vedle, yb si každý mohl kávu dotvořit podle sebe

Au laite káva s mlékem nemusí být ani z espressa většinou poměr 1:1 (ale záleží na každém)

Macchiato

Caffe latté Latte macchiato káva o objemu nejméně 250 ml skládá se z espressa, mléka a mléčné pěny od cappuccina se liší objemem i podílem mléčné pěny mléko se přidává do kávy narozdíl od Caffe latté se zde používá méně espressa a více mléka káva se přidává do mléka

Cappuccino středně velká káva o objemu 150-180 ml káva s mlékem a mléčnou pěnou od caffe latte se liší objemem existují různé varianty (se skořicí, čokoládou, vanilkou,...)

Flat white “nejvíc hipsterská káva” dvojité espresso s mléčnou pěnou (cca 1 cm) zdobí se také Latte artem (kreslení pomocí lití mléko do hrnečku)

Mocha nebo také mochaccino velmi podobné jako latte, jen doplněné o čokoládový sirup nebo kakao

Vídeňská káva Irská káva jedná se o lungo s velkou lžící šlehačky filtrovaná káva nebo espresso (2,3 dcl) kvalitní irská whisky (3-4 cl) vychlazená vyšlehaná šlehačka (ale stále tekutá)

Ledová káva Frappé espresso, zmrzlina, šlehačka může být ochucená čokoládou, karamele nebo jiným topingem v každé kavárně (hospodě) se může ledová káva lišit narozdíl od ledové kávy neobsahuje zmrzlinu espresso nebo rozpustná káva, led a mléko v shakeru všechno protřepeme aby vznikla dlouhotrvající pěna

Affogato kopeček zmrzliny s horkou kávou (espresso) zmrzlina spíše vanilková nebo smetanová

Méně známé druhy kávy Bicerin (espresso, horká čokoláda, našlehané mléko) Breve (americká varianta latte, ale se smetanou) Con panna (espresso ozdobené topingem, šlehačkou) Correto ( luxusnější irská káva) Demi-cream (espresso se smetanou) Marocchino (espresso s ochucenou mléčnou pěnou- čokoládouvou) Raf (espresso, vanilkový cukr, smetana- společně vyšlehané) Romano (espresso a citronová kůra)

Alternativní způsoby přípravy kávy Chemex Aparát je upravená Erlenmeyerova nádoba s rozšířenou horní částí a uprostřed je dřevěný kruh speciální Chemex filtry Používá se hrubě namletá káva Horkou vodu je potřeba ohřát odděleně Do horní části vložíme filtr a nasypeme namletou kávu, kterou zalijeme vroucí vodou

Moka konvička V uzavřené nádobě dochází k vytváření páry a zvyšování tlaku Dojde k nárůstu objemu vroucí kapaliny a výronu horké vody a páry otvorem Horká voda probublá mletou kávou a protlačí ji kovovým sítkem až do nádobky na hotovou kávu Konvičku zahříváme na sporáku Je doporučena středně nebo jemně mletá káva

French Press Do nádoby nasypeme namletou hrubou zrnkovou kávu Vroucí vodou necháme cca 50 vteřin odstát, dojde k snížení teploty o pár stupňů a vlijeme do nádoby Káva vytvoří na povrchu silnou krustu - proces vzkvétání Extrakce by měla trvat 2,5-4 minuty Nasadíme víko se sítkem v poloze nahoře, po minutě promícháme a opět nasadíme víko Po dalších 90 vteřinách začneme tlačit sítko směrem dolů Hotovou kávu přelijeme do šálku

Aeropress Do spodní části s umělým sítkem vložíme papírový filtr a jemně jej propláchněte vodou Sítko zašroubujeme bajonetovým závitem na plastový válec aeropressu Aeropress s filtrem položíme na šálek a do plastového válce nasypeme mletou kávu Zalijeme kávu horkou vodou (91-93°C) a necháme odstát 10 vteřin Poté kávu pečlivě promícháme Na tělo nasadíme gumový píst Píst stlačíme a celý obsah přefiltrujeme do šálku

ZDROJE https://www.philips.cz/c-m-ho/kava/kava-101/typy-kavovych-zrn-a-jejich-sber https://www.skrblik.cz/navod/jak-pripravit-24-ruznych-kavovych-napoju/ https://www.chefshop.cz/blog/znate-zakladni-druhy-kavy/ https://www.cafeeternity.cz/alternativni-zpusoby-pripravy-kavy