7. Násilí ve škole, pojem agrese, otázka trestů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

Projekt Fakultní nemocnice u sv
ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
Prof. Dr. Rudolf O. Zucha, Wien „Mobbing a jeho zdraví poškozující následky“ Social Processes and Personality, Telc 2007, CZ.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Vymezení a funkce volného času
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Socializace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov42 Autor Mgr.
PSYCHICKÉ JEVY.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Diagnostika. Hodnotíme:  Závažnost, dlouhodobé přetrvávání  Poruchy chování ve vztahu k rodině  Poruchy chování vázané na činnost v partě  Poruchy.
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Emoce (city).
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Sociální patologie SCPT SCPA
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Emoce ve sportu Agresivita
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_419.
Agrese v počítačovém světě Autor: David Provazník.
Klára Šťastná 2.Ročník MK
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Duševní zdraví a psychohygiena
Agrese.
Sociální patologie SCPT SCPA
Agrese a agresivita.
Pedagogika & DIDAKTIKA
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
TRESTNÍ PRÁVO Objekt trestného činu Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Emoce a psychické stavy ve sportu
Stanislav Bendl (PdO 1/2001).  Aktuálnost tématu manipulace a kritického myšlení (média, sekty, politika, obchod)  Stoupající brutalita pachatelů trestných.
Specifické metody SP LS 2014
Agrese a agresivita.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Sociální patologie SCPT SCPA
Zákony učení.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Agresivita ve sportu Doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Číslo v digitálním archivu školy
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
O agresi Mgr. Denisa Denglerová
Vyrovnávání se stresem
teorie oboru ošetřovatelství
Aktivačně motivační vlastnosti osobnosti
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Vymezení a funkce volného času
7. Násilí ve škole, pojem agrese, otázka trestů
Náročné životní situace
Základní pojmy speciální pedagogiky
Školská sociální práce
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Transkript prezentace:

7. Násilí ve škole, pojem agrese, otázka trestů Klíčová slova: agrese, agresivita, evoluční pohled na agresi. Druhy násilí ve škole, zvládání agresivity. „Problémový žák“, problémové a poruchové chování. Čtyři kategorie nesprávného chování (Dreikurs). Fyzické tresty a legitimizace násilí. Tomáše Škrdlanta „Bít nebo nebít“.

Agrese chování,které vědomě a záměrně (úmyslně) ubližuje, násilně omezuje svobodu a poškozuje jiné osoby nebo věci. Agresí není přemýšlení o negativním činu.

Typy agrese: z hlediska formy: myšlenková, verbální, fyzická z hlediska zaměření: proti osobám, věcem, nebo na jiný objekt, než který byl spouštěčem

Podle Orla a Facové ji můžeme dělit na agresi vyskytující se u zvířat i lidí – dračí, mateřská, samčí, sexuální, teritoriální agresi vyskytující se pouze u lidí ideologická, přesunutá, patologická a impulzivní

Agrese a agresivita –psychodynamické pojetí Přirozený pud či instinktivní projev – týká se všech lidí, nutný pro přežití či pro vývoj Vyžaduje kultivované vybití – přímé (sport) či nepřímé (sledování zápasů nebo agr.filmů) Pokud to není umožněno, může prosté potlačování agresivního puzení působit frustraci a tím další problémy. Doporučuje se tedy agr.vybití umožňovat

Behaveorální pojetí Agrese je přirozená reakce na frustraci. Nebo jde o nápodobou nebo zpevněním naučený způsob překonávání překážek Odstraňování agrese – vyhasínáním nebo trestáním

Druhy agrese Afektivní agrese - (hostilní, impulzivní, emocionální) má reaktivní charakter, obvykle není plánovaná - vzniká vyprovokováním (často nezáměrným). Instrumentální agrese - má proaktivní charakter, je vedlejším produktem při dosahování jiných neagresivních cílů (snaha vyhrát - zraním soupeře aby neskóroval).  Samoúčelná agrese - šikanování, tyranizování a obtěžování (bullying, mobbing, harrasment) jsou relativně nové typy agrese, typickým znakem je nerovnost v síle tyranizátora a oběti.

Agresivita vnitřní pohotovost jednat útočně tendence k útočnému jednání, která se objevuje u člověka v různých podobách V přírodě je to vlastně přirozená a nutná vlastnost živočichů, aby přežili je způsob chování v situacích, kdy člověk zažívá strach, nebo kdy se mu staví do cesty překážka při dosahování jeho cíle méně časté jsou případy patologické agresivity (porucha  osobnosti nebo duševní onemocnění). Agresivita se může prolínat s asertivitou . 

Hostilita Postoj, který je charakterizován nepřátelskostí, negativismem, zatrpklostí, odporem a zlostí vůči sociálnímu okolí. Od agresivity se odlišuje tím, že není formována primárně biologicky, nýbrž psychosociálními vlivy. Nepřátelský postoj vůči předmětu agrese.

Další příbuzné pojmy Násilí záměrný pokus fyzicky někomu ublížit. Hněv Je to stenická emoce, jež často doprovází agresi, ale není její podmínkou. Její funkcí je fyziologická příprava organismu pro boj  Je významnou komponentou dalších emocí, například nenávisti, závisti či pomstychtivosti

Druhy násilí ve škole (podle St.Štecha) 1. ve škole musí být řád, kterému se musí všichni podřídit – tradiční škola je vystavěna na principu autority učitele, žák může být tlačen, nucen, manipulován – „ve svém vlastním zájmu“ 2. Násilí vstupuje do školy z vnějšího světa – škola je jeho odrazem 3. škola se prezentuje jako místo rovných šancí – v praxi se to ale často takto neděje – v důsledku nesplněných očekávání vznikají u některých žáků pocity deziluze, zklamání, křivdy, které mohou vést k agresivním projevům

Agresivita ve společnosti Boj proti zločinnosti Zaměření na prevenci Vliv prostředí (podle Gladwella) Význam situačního kontextu

Logoterapie – existenciálně hlubší zdroj agresivního chování Noogenně motivovaná agresivita Chybění „náplně“ života, nejistá budoucnost, nic nedává smysl Důsledek chybné výchovy

„Problémový žák“, problémové a poruchové chování Problémové – rušivé – chování – temperament, slabá, ochranitelská, nejednotná výchova, souvislost se stylem řízení třídy učitele (projevuje se u někt.učitele, u jiného ne) Poruchy chování – dg. buď ADHD – vývojová porucha chování – převažují vnitřní biologické příčiny, nebo jako přidružené k různým diagnozám (schizofrenie, autismus, Aspergrův syndrom, úzkost či deprese, Tourettův sy) Nebo poruchy chování jako delikvence - záškoláctví, krádeže, násilnické chování, disharmonický vývoj (může přejít v psychopatické projevy)

Zvládání nevhodného chování ve třídě (Bendl, 7.kapitola) Účinnost odměn - bezprostřední, systematické Modifikace chování - zpevňování (podmiňování, posilování) Tvarování chování (přibližování se k cíli) Modelování - (příklady, nápodoba, idoly) Přesycení – pouze je-li bezpečné Trest odměnou? (viz Dreikurs) Poslušnost versus kritické myšlení

4 kategorie nesprávného chování (Dreikurs)

Úskalí trestání Lepší než trest je přirozený důsledek nevhodného chování, dobré je využít ho ke změně chování dítěte. Pokud trestáme, musí dítě vědět za co, a kdy trest skončí. Nikdy ne za to, jaké je, ale za to, co nevhodného provedlo. Nevýhodou trestu je, že jím vyjadřujeme pouze to, jaké chování je nežádoucí. Uvědomme si dopady trestů v prožívání dítěte, zvláště pokud jsou nespravedlivé Fyzické tresty – doma či ve škole Legalizace násilí Film Bít nebo nebít (Tomáš Škrdlant)

Odkazy: Orel, M., Facová, V. (2009). Člověk, jeho mozek a svět. Praha: Grada. Říčan, P. (1995) Agresivita a šikana mezi dětmi : Jak dát dětem ve škole pocit bezpečí. Praha: Portál. Bendl, S. (2OO5). Ukázněná třída aneb Kázeňské minimum pro učitele. Praha: Triton. Gladwell, M. (2015). Bod zlomu. O malých příčinách s velkými následky. Brno: BizBooks. Krejčířová, D., Říčan, P. (2006). Dětská klinická psychologie. Praha: Grada.