JAKUB ŠULC 9.B MASTNÉ KYSELINY
= karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny patří mezi kyslíkaté deriváty. Jsou příbuzné alkoholům a aldehydům. Charakteristická skupina :
NÁZVOSLOVÍ Příklad :
NÁZVOSLOVÍ Příklady triviálních názvů kyselin: Methanová kyselina = mravenčí Ethanová kyselina = octová Propanová kyselina = propionová Butanová kyselina = valerová Hexadekanová kyselina = palmitová Oktadekanová kyselina = stearová
VÝSKYT Methanová kyselina = mravenčí – v mravenčím a včelím jedu a kopřivách. Ethanová kyselina = octová - je jedním z přirozených metabolitů v živých organismech. Propanová kyselina = propionová - lidská kůže je hostitelem druhu bakterií známého jako propionibacterium acnes, nesoucího název podle schopnosti produkovat kyselinu propionovou. Butanová kyselina = valerová - vyskytuje se běžně v rostlinách a to jako volná kyselina. Hexadekanová kyselina = palmitová - vyskytuje se v kokosovém oleji. Oktadekanová kyselina = stearová – je součástí pevných tuků. Získává se z hovězího loje.
POTRAVINÁŘSTVÍ Mnoho karboxylových kyselin se používá v potravinářství. Kyselina mléčná dodává chuť kysanému zelí i kyselým okurkám. Kyselina vinná se používá jako ochucovadlo ovocných nápojů. Kyselina citronová slouží jako konzervační prostředek a ochucovadlo.
KONEC