JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY
CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových atomů. Jsou součástí mnoha biologicky důležitých látek. Dělení : 1) Délka řetězce 2) Násobnost vazeb
OBSAHUJE Kyselina Stearová – C 17 H 35 COOH Kyselina Palmitová – C 12 H 31 COOH Kyselina Olejová – C 17 H 33 COOH …
DĚLENÍ PODLE DÉLKY ŘETĚZCE S krátkým řetězcem – méně než 6 atomů uhlíku. Se středně dlouhým řetězcem – 6 až 12 atomů uhlíku. S dlouhým řetězcem – 14 až 20 atomů uhlíku S velmi dlouhým řetězcem – více než 20 atomů uhlíku.
DĚLENÍ PODLE NÁSOBNOSTI VAZEB Nasycené mastné kyseliny : kyselina palmitová kyselina stearová … Nenasycené mastné kyseliny : kyselina olejová …
VÝSKYT Součástí pevných tuků Kyselina PALMITOVÁ – z kokosového oleje Kyselina STEREOVÁ – z hovězího loje Kyselina OLEJOVÁ – v olivovém oleji (80%)
VYUŽITÍ Kyselina PALMITOVÁ – výroba svíček, leštidel, mýdel atd. Kyselina STEREOVÁ – II – Kyselina OLEJOVÁ – mýdla (-II-)
KONEC Zdroje : internet + učebnice