Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_04_Les_houby Téma: Ekosystémy.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_468.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_14_ZIMA TÉMA: ZIMA ČÍSLO PROJEKTU:
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Lenka Radošová.
ŽIVÁ PŘÍRODA - opakování
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Lesy mírného pásu.
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
VY_32_INOVACE_16_PŘV_LES
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_10_Kostra dolní
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_01_Vylučovací
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_27_ VOLNĚ ŽIJÍCÍ ŽIVOČICHOVÉ.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.Jana Zelinková Název.
VY_52_INOVACE_13_Zvířata v zimě
Zvířata v zimě VY_52_INOVACE_07 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_13_Krev Téma: Krev
VY_32_INOVACE_18_Rozmanitost přírody-společenstvo polí
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
Základní společenstva - lesy
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Autor: Mgr. Irena Pohořalá
Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Autor: Mgr. Irena Pohořalá
Procvičení a upevnění učiva
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_22_MÍRNÝ PODNEBNÝ PÁS
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
VY_52_INOVACE_11_ Rostliny v rybníku a okolí
TÉMA: Přírodní společenstva
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Přírodní krajiny - test
Logické hry s názvy rostlin a určování rostlin podle obrázku.
OBOJŽIVELNÍCI (zajímavosti)
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_113_PR4 Předmět: Přírodověda.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_18_Pole_živočichové
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Ochrana lesa Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní společenstva – skály a hory
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Vy_32_INOVACE_O4_ŽIVOČICHOVÉ
LES Les hraje v životě každého člověka důležitou roli.
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_6.ročník 02_Ekosystémy
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Předmět: Prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Léto Učivo: Louka a les
Živá příroda Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_15_Louka_opakování
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Tvrdé souhlásky Číslo projektu : 11
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy Téma: Ekosystémy Datum tvorby: říjen 2012 Číslo projektu: OP VK 1.4 70839921

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Anotace: Digitální učební materiál slouží k zopakování učiva o ekosystému. Žáci si zopakují základní informace o živé a neživé přírodě a jaké znají druhy ekosystému. Podle textové nápovědy určují o jaký ekosystém se jedná. Správná odpověď se zobrazí po kliknutí. Pomocí interaktivního pera pak vybírají vhodný obrázek. Druh učebního materiálu: Prezentace Stupeň a typ vzdělání: základní vzdělávání žáků s LMP, II.stupeň Cílová skupina: 11 – 12 let

Ekosystémy dělíme na: přírodní: umělý: les řeka potok louka bažina moře rybník vodní nádrž pole sad, vinice zahrada park město

ŽIVOU: NEŽIVOU: sůl beruška hvězdy bakterie kopretina voda zajíc písek Ekosystém nebo tzv. společenstvo je ucelená část přírody, která je zároveň součástí ostatní přírody. Skládá se ze složky živé a složky neživé. Rozděl uvedené příklady na složku: ŽIVOU: NEŽIVOU: sůl beruška hvězdy bakterie kopretina voda zajíc písek modřín kámen kyslík hřib vrabec konvalinka

ekosystém LES Živou složku tvoří především stromy a to jehličnaté nebo listnaté. Je zdrojem potravin pro mnohé živočichy. Můžeš zde najít houby, borůvky, maliny a další. V tomto ekosystému žije mnoho ptáků, lišky, srny nebo divoká prasata. Tento ekosystém řadíme mezi přírodní.

ekosystém RYBNÍK Tento ekosystém je určen především pro ryby a obojživelníky. V jeho okolí žijí také čápi, kachny a husy, vážky a komáři. Na jeho okraji často vidíme růst rákos a na hladině lekníny. Tento ekosystém vytvořil člověk.

ekosystém LOUKA Neživou složkou tohoto ekosystému je především půda, která se vyznačuje rozmanitým rostlinstvem. Najdeš zde sedmikrásky, pampelišky, jitrocel, kopřivy, jetel nebo pryskyřník. Potravu zde najdou hlavně včely a motýli. Žijí zde mravenci, hlemýždi, žížaly, hraboši nebo myšky.

ekosystém ŘEKA Tento ekosystém je rovněž určen pro ryby, ale je přírodní. Ve vodě můžeš zahlédnout pstruhy nebo štiky, v okolí žijí obojživelníci. Okolí je bohaté na rostliny.

ekosystém MĚSTO Tento ekosystém je uměle vytvořený člověkem. Okolí tvoří domy a silnice. Hlavním živočichem je sám člověk, který zde zakládá parky nebo sady. Můžeš zde vidět holuby, vrabce, psy a kočky.

ekosystém POLE Umělý ekosystém, který slouží člověku především jako zdroj potravy. Neživá složka je půda, na které se nejčastěji pěstují obilniny. Žijí zde myši, hraboši, je úkrytem pro koroptve a bažanty.

Použité zdroje: kliparty – office. microsoft. com POSPÍŠIL, Ervin Použité zdroje: kliparty – office.microsoft.com POSPÍŠIL, Ervin. wikipedie.cz [online]. [cit. 6.10.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Karpatsk%C3%A1_ost%C5%99icov%C3%A1_dubohab%C5%99ina.jpg CZECH WIKIPEDIA USER PACKA. wikipedie.cz [online]. [cit. 6.10.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prague_Hrncire_Smatlik.jpg