Centra kolegiální podpory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Hodnocení pedagogických pracovníků manažerská dovednost = účinný nástroj manažerská dovednost = účinný nástroj řízení a kontroly pracovníků řízení a kontroly.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Diagnostika školní zralosti Zora Syslová. Základní principy předškolního vzdělávání dle RVP PV  Akceptovat přirozená vývojová specifika dětí PV a promítat.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Pedagogika a psychologie 3. ročník ŠKOLNÍ ZRALOST Mgr. Irena Kudláčková.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ.
Individuálně, ale společně a jinak
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Plánování ve školní tělesné výchově
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Didaktika sportovních činností
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Grafomotorika - geometrické tvary
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
3. Metody pedagogické diagnostiky
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Vzdělávání.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Prostředí k UČENÍ v Začít spolu
Andragogika Vzdělávání.
Pedagogika školního sportu
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
HODINY - poznej stejný čas, velikost
Životní cyklus.
Školní poradenské pracoviště
Stíny ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Metody Reuvena Feuersteina
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
OSOBNOST.
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Orientujeme se v prostoru
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Mgr. Dominika Pudilová manažer projektu
Množství, symbol Základní matematické, početní a číselné pojmy a operace Řešení problémů, učení Jemná motorika, koordinace ruky a oka.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Model intenzivní podpory
Model intenzivní podpory
Strategické řízení a plánování
Předškolní období - 3 až(6 – 7) let
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Akční plán - plánované společné aktivity
Model intenzivní podpory
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Děti mladšího školního věku a přirozený pohyb
Model intenzivní podpory
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Centra kolegiální podpory Mgr. Jiřina Bednářová metodik projektu

Těžištěm projektu je vytvoření sítě Center kolegiální podpory a vzájemného učení v tématech: Čtenářská pregramotnost; Matematická pregramotnost; Polytechnické vzdělávání v MŠ Individualizace vzdělávání v MŠ

Posílení kompetencí a sdílení profesních zkušeností učitelů mezi sebou v oblastech: Čtenářské pregramotnosti diagnostiky stimulace Matematické pregramotnosti Polytechnická výchova

Témata vzájemného učení v CKP: Individualizace vzdělávání v MŠ Čtenářská pregramotnost Matematická pregramotnost Polytechnické vzdělávání

Individualizace Definice z pedagogického slovníku: Individualizace je způsob diferenciace výuky, při níž se zachovávají heterogenní třídy dětí jako základní sociální jednotka a provádí se diferenciace vnitřní, obsahová i metodická, respektující individuální zvláštnosti dětí (Průcha, Walterová, Mareš 1995). Jedná se tedy o takový způsob výuky, při němž podporujeme společné vzdělávání dětí s rozdílnou úrovní schopností, zařazujeme přiměřené činnost vzhledem k věku a možnostem dítěte. Tyto rozdíly mezi dětmi respektujeme a reagujeme na ně při plánování, realizaci a hodnocení výchovně vzdělávací práce. Individualizace bývá mylně zaměňována s individuální výukou – tedy výukou, která se odehrává mezi učitelem a jedním žákem.

Pojem „vývojově vhodné (přiměřené) činnosti“ přitom chápeme ve dvou úrovních: činnosti přiměřené s ohledem k věku dítěte (věková přiměřenost; fyzický věk)  činnosti přiměřené s ohledem k osobním dispozicím a možnostem dítěte (individuální přiměřenost; mentální věk – může se lišit v jednotlivých schopnostech).

JEDINEČNOST KAŽDÉHO DÍTĚTE JE URČENA věkem pohlavím potřebami temperamentem schopnostmi (schopnostmi učit se) typem učení zájmy rodinným prostředím očekáváními rodiny i širší společnost dalšími charakteristikami, jež vytvářejí individuální profil každého člověka (kultura, náboženství…)

Stanovení výchozího bodu podpory Volba přiměřených podnětů Chceme-li se podílet na uspokojování potřeb dítěte a aktivně zasahovat do jeho rozvoje, je nezbytné se v těchto potřebách a možnostech nejprve orientovat. Poznání dítěte Stanovení výchozího bodu podpory Volba přiměřených podnětů Všeobecná doporučení a zvyklostně nabízené činnosti (zejména u dětí, u nichž se některá z oblastí rozvíjí pozvolněji), se ukazují jako neúčinná, mnohdy i poškozující.

tělesný (somatický) vývoj a zdravotní stav Sledované oblasti tělesný (somatický) vývoj a zdravotní stav úroveň vyspělosti poznávacích (kognitivních) a motorických funkcí motoriky, grafomotoriky zrakového vnímání a paměti sluchového vnímání a paměti vnímání prostoru vnímání času základních matematických představ řeči (myšlení) úroveň práceschopnosti (pracovní předpoklady, návyky) úroveň zralosti osobnosti (emocionálně-sociální) Dále je zapotřebí sledovat rozvoj sebeobsluhy (samostatnosti) a úroveň hry.

Vztah témat CKP a Diagnostiky dítěte předškolního věku (Klokanova kufru) Tabulka č. 3