Rok v jeho proměnách a slavnostech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Školní život Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 39.
Kamarádství, přátelství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce - historie.
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_26_Státní rozpočet Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Rok v jeho proměnách a slavnostech.   Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VELIKONOCE Jan Kendík Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Velikonoce v lidové slovesnosti.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Rok v jeho proměnách a slavnostech
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
A School Year Calendar ZŠ Třebíč, Horka-Domky, Václavské nám. 44/12, Česká republika Gymnázium v Kunowie, Polsko.
VELIKONOCE Mgr. Michal Oblouk.
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní pojmy pro práci s OS Windows
Velikonoce Mgr. Blanka Andrýsková.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1
Rok v jeho proměnách a slavnostech
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
V_ _ _ _ _ _ _ _E SVÁTKY JARA
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Předmět: prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Čas 1.část
Velikonoce-prezentace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření únor 2013 Ročník
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ČESKO - SEVEROZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_04_VELIKONOCE Mgr. Petra Kukuczková
ORIENTACE V ČASE VY_32_INOVACE_1C_08 Číslo projektu: CZ /1. 5
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Hana Klimíčková
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_20_VÁNOCE Mgr. Petra Kukuczková
AUTOR: Mgr. Erika Hovorková
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Wolfgang Amadeus Mozart
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Neživá příroda - vzduch
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_32_Jaro Téma: Jaro
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Rok v jeho proměnách a slavnostech ČAS
Transkript prezentace:

Rok v jeho proměnách a slavnostech Velikonoce - historie Rok v jeho proměnách a slavnostech

Velikonoce - historie Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 53 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 6. třída Datum ověření: 19. 3. 2013

Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Cíl: Žáci by měli porozumět novým pojmům, seznámit se se zvyky a tradicemi. Klíčová slova: legenda, zvyky, pranostiky.

Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s památkou umučení a vzkříšení Krista, je to vzpomínka na jeho zmrtvýchvstání. Slaví se vždy po jarní rovnodennosti, první neděli po jarním úplňku = pohyblivé svátky (od 22. března do 25. dubna).

Velikonoce – časové zařazení a průběh svátků Čas předvelikonočního půstu, čas odříkání trvá 40 dní. Tento Velký půst začíná Popeleční středou a trvá do Božího hodu velikonočního = Velikonoční neděle. V tomto čase vládlo omezování se v jídle i ve společenském životě. Celé období je naplněno spoustou pohanských zvyků a křesťanských tradic.

Postní neděle První neděle postní = „Černá“ – ženy odkládaly pestré součásti oděvu a oblékaly tmavé šaty, zástěry, černé šátky. Druhá neděle postní = „Pražná“ – jedlo se jídlo z praženého nedozrálého obilí = Pražma Třetí neděle postní = „Kýchavá“ – kolikrát člověk kýchnul, tolik let bude ještě naživu. Kýcháním se projevovalo onemocnění morem, lidé se báli – zvyk: hned popřát „Pomáhej Pán Bůh“.

Postní neděle Čtvrtá neděle postní = „Družebná“ – bylo možné mírně porušit přísný půst, mládeži povoleno sejít se na návsi a poveselit se. Pátá neděle postní = „Smrtná“ – byl zvyk vynášet smrt – „Smrtku, Moranu, Mařenu“… Šestá neděle postní = „Květná“ – traduje se slavnostní vjezd Ježíše do Jeruzaléma, kde ho lid vítal palmovými ratolestmi – u nás jejich úlohu převzaly větvičky jívy = „kočičky“.

Pašijový týden Je to poslední týden před Velikonocemi. Modré pondělí – ve všech chalupách se gruntovalo (uklízelo). Žluté úterý – ve všech chalupách se gruntovalo (uklízelo). Škaredá středa – nikdo se nesměl mračit, jinak se mračil všechny středy v roce. Zelený čtvrtek – mělo se jíst zelené jídlo (zelí, špenát, kopřiva,…), aby byl člověk po celý rok zdráv. Velký pátek – den ukřižování Ježíše Krista, den hlubokého smutku, normální mše se nekonaly, pouze se zpívalo a četly se texty.

Pašijový týden Bílá sobota – bývalo zvykem světit oheň před kostelem od něho se pak zapálila velká Velikonoční svíce = Paškál a pomocí ní se oheň přenesl do kostela. Lidé doma uhasili všechna ohniště, zažehli nový – vysvěcený. Velikonoční neděle – Boží hod velikonoční – byly svěceny velikonoční pokrmy. Svátky vrcholí konec půstu. Velikonoční pondělí = „velikonoční pomlázka“ – chlapci obcházejí domy s pomlázkou spletenou z vrbového proutí, zdobenou stuhami vyšlehat ženy a dívky, aby byly celý rok zdravé a čilé. Odměnou byla malovaná vajíčka = Kraslice.

Paškál

Opakování: Kdy slavíme Velikonoce? Velikonoce nazýváme svátky…? Jak dlouho trvá předvelikonoční půst? Kolik máme postních nedělí? Jak se nazývá Velká velikonoční svíce?

Řešení: Slaví se vždy po jarní rovnodennosti, první neděli po jarním úplňku = pohyblivé svátky (od 22. března do 25. dubna). Svátky jara, pohyblivé svátky, památka umučení a vzkříšení Krista, je to vzpomínka na jeho zmrtvýchvstání. Trvá 40 dní. Postních nedělí je 6. Velká velikonoční svíce = Paškál

Zdroje: Výchova k občanství: učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. 3. vyd. Brno: Nová škola, 2012. ISBN 978-80-7289-367-6. Občanská výchova: učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 2. vyd. Plzeň: Fraus, 2009. ISBN 978-80-7238-886-8. ŠOTTNEROVÁ, Dagmar. Lidové tradice. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2009. ISBN 978-80-7346-096-9. VELEBNÁ, Eva a Karel MAJER. Lidové zvyky a obyčeje v křesťanském roce. 1. vyd. Praha: Albra, 1996. ISBN 250-030.

Zdroje obrázků: Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy.