Rýže. Potravina přírodní / natural – obilky světle hnědé barvy bílá – s obilkami, jež mohou být dlouhozrnné nebo krátkozrnné arborio – kulato-zrnná rýže,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Semenné rostliny 4. ročník
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Krytosemenné pokračování
TAMARIND INDICKÝ Kateřina Šlechtová, KMD FreeDeK.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Přirozené a umělé ekosystémy.
Vybrané čeledi jednoděložných rostlin II.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10
Škola: Praktická škola dvouletá
VY_32_INOVACE_418, 21. sada, Přírodověda
Jednoděložné rostliny – Čeleď Lipnicovité
Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_338.
Potraviny rostlinného původu
Rostliny rybníka a jeho okolí
Banánovník Klára Ursíniová KMD FreeDeK.
Škola:. Základní škola Kladruby
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

ČELEĎ: Lipnicovité (Poaceae)
ČÁSTI TĚLA KVETOUCÍCH ROSTLIN
Oves setý (Avena sativa)
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Lipnicovité jsou to většinou byliny mají svazčité kořeny
TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
JSOU TO: DŘEVINY A BYLINY.
Obilniny - výživa lidstva (energetická spotřeba, celosvětově 30-40% vysp. země, 90% „rozvojové“) - sacharidy (obilka 60-70%), bílkoviny (9-15%) - celosvětová.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_Z7.03 Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Zeměpis.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Lipnicovité rostliny Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Stavba kvetoucí rostliny Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):04/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda.
STONEK ROSTLINY.
BOTANIKA Procvičování pojmů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rostliny z našeho okolí
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Ekosystém rybník Rostliny
Šáchorovité (Cyperaceae)
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Přirozené a umělé ekosystémy.
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Lipnicovité.
ČÁSTI KVETOUCÍCH ROSTLIN (výklad)
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_32_INOVACE_PŘBOT.17 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 07 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Perokresba podle předlohy, 7. ročník
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Rýže

Potravina přírodní / natural – obilky světle hnědé barvy bílá – s obilkami, jež mohou být dlouhozrnné nebo krátkozrnné arborio – kulato-zrnná rýže, vhodná do italského rizota basmati – používá se v indické kuchyni jasmínová – voňavá, používá se v čínské kuchyni lepkavá černá, lepkavá bílá – používá se do nákypů, součást kuchyně dálného východu

Rýže setá Rýže setá je nejdůležitější obilovinou svět a. Jako hlavní příjem potravy ji má asi jedna čtvrtina obyvatelstva zeměkoule. Z rýže se také vyrábí alkoholické nápoje (Arak), rýžové víno a pivo. Z rýžové slámy se vyrábí cigaretový papír.

Původ rýže Původem je rýže z Austrálie. Později zdomácněla v Číně v povodí Perlové řeky. (6 000 – let př. n. l.) Rozšířila se a a zdomácněla také v Amazonii. Dnes je rozšířena všude ve světě, hlavně v tropických a subtropických pásech.

Popis Rýže (Oryza) je jednoletá či víceletá rostlina. Nejpěstovanější druh rýže setá (O. sativa) je jednoletá bylina.

Popis Kořeny - Má mohutný svazčitý kořenový systém s řadou odnoží. Stéblo - Nadzemní část rostliny je tvořena svazkem vzpřímených stébel dosahujících délky až 0,5–5 metrů. Listy - vyrůstají střídavě z kolének. List je tvořen pochvou, jazýčkem, oušky a čepelí. Květ - Jednotlivé kvítky vyrůstající v klasech a sdružují se v laty různého uspořádání. Latu obvykle tvoří 40–500 jednokvětých klásků Plody - Plodem je obilka, která bývá po stranách zmáčklá s různě barevným oplodím.

Využití rýže jako potraviny Jako součást pokrmů (se zeleninou, masem, omáčkami), jako příloha, v některých receptech (rýžový nákyp, rýžový puding, rýžové nudle, suši) hraje hlavní roli. Obilky rýže poskytují jednu z nejdůležitějších potravin na světě. A to především druh rýže setá, v menší míře pak druh rýže africká. Rýže neobsahuje lepek a je vhodná pro diabetiky. Obilky se používají buď neloupané, nebo loupané, případně se z nich mletím připravuje rýžová mouka. Rýžové otruby jsou používány ke snížení rizika rakoviny tlustého střeva.

Využití rýže jinak než ke konzumaci Rýže se používá také v jednom ze světových náboženství (buddhismu), kde z ní buddhističtí mniši vytvářejí tzv. mandaly. V řadě zemích se podle tradice zrna bílé rýže házejí na novomanžele, vycházející z kostela.

DOBROU CHUŤ