Rýže
Potravina přírodní / natural – obilky světle hnědé barvy bílá – s obilkami, jež mohou být dlouhozrnné nebo krátkozrnné arborio – kulato-zrnná rýže, vhodná do italského rizota basmati – používá se v indické kuchyni jasmínová – voňavá, používá se v čínské kuchyni lepkavá černá, lepkavá bílá – používá se do nákypů, součást kuchyně dálného východu
Rýže setá Rýže setá je nejdůležitější obilovinou svět a. Jako hlavní příjem potravy ji má asi jedna čtvrtina obyvatelstva zeměkoule. Z rýže se také vyrábí alkoholické nápoje (Arak), rýžové víno a pivo. Z rýžové slámy se vyrábí cigaretový papír.
Původ rýže Původem je rýže z Austrálie. Později zdomácněla v Číně v povodí Perlové řeky. (6 000 – let př. n. l.) Rozšířila se a a zdomácněla také v Amazonii. Dnes je rozšířena všude ve světě, hlavně v tropických a subtropických pásech.
Popis Rýže (Oryza) je jednoletá či víceletá rostlina. Nejpěstovanější druh rýže setá (O. sativa) je jednoletá bylina.
Popis Kořeny - Má mohutný svazčitý kořenový systém s řadou odnoží. Stéblo - Nadzemní část rostliny je tvořena svazkem vzpřímených stébel dosahujících délky až 0,5–5 metrů. Listy - vyrůstají střídavě z kolének. List je tvořen pochvou, jazýčkem, oušky a čepelí. Květ - Jednotlivé kvítky vyrůstající v klasech a sdružují se v laty různého uspořádání. Latu obvykle tvoří 40–500 jednokvětých klásků Plody - Plodem je obilka, která bývá po stranách zmáčklá s různě barevným oplodím.
Využití rýže jako potraviny Jako součást pokrmů (se zeleninou, masem, omáčkami), jako příloha, v některých receptech (rýžový nákyp, rýžový puding, rýžové nudle, suši) hraje hlavní roli. Obilky rýže poskytují jednu z nejdůležitějších potravin na světě. A to především druh rýže setá, v menší míře pak druh rýže africká. Rýže neobsahuje lepek a je vhodná pro diabetiky. Obilky se používají buď neloupané, nebo loupané, případně se z nich mletím připravuje rýžová mouka. Rýžové otruby jsou používány ke snížení rizika rakoviny tlustého střeva.
Využití rýže jinak než ke konzumaci Rýže se používá také v jednom ze světových náboženství (buddhismu), kde z ní buddhističtí mniši vytvářejí tzv. mandaly. V řadě zemích se podle tradice zrna bílé rýže házejí na novomanžele, vycházející z kostela.
DOBROU CHUŤ