Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Známí čeští ilustrátoři
Advertisements

ILUSTRÁTOŘI DĚTSKÝCH KNIH
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37, VY_32_INOVACE_11M20_Už umím počítat do 10, do 20 Už umím počítat do 10, do 20 Autor materiálu:
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Josef Lada ( – ) autor: Kateřina Marková.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_11.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_III/2_INOVACE_85_Ondřej Sekora
Helena Zmatlíková ( – ) autor: Kateřina Marková.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
Zdeněk Miler ( – ) autor: Kateřina Marková.
Radek Pilař ( – ) autor: Kateřina Marková.
Ilustrace oblíbené knihy
Adolf Born.
ILUSTRACE Vytvořila: Klára Tlamková Konzultant: Mgr. Věra Chlupová.
PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Jede vláček pohádka, veze samá zvířátka…
ČEŠTÍ ILUSTRÁTOŘI.
VY_III/2_INOVACE_93_Helena Zmatlíková
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Adolf Born (nar ) autor: Kateřina Marková.
VY_III/2_INOVACE_97_Adolf Born
Ondřej Sekora ( – ) autor: Kateřina Marková.
Spisovatelé dětské literatury
VY_III/2_INOVACE_100_Zdeněk Miler
Spisovatelé dětské literatury
vytvořili: Nicolas Ullmann, Ondřej Coufal garant: Jana Ullmannová
Urči autora Český jazyk 6. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_36.
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_33.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_32.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Heleny Zmatlíkové Anotace: Seznámení s ilustracemi Heleny Zmatlíkové Autor:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor VY_32_Inovace_21C_popis uměleckého díla.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: 3/II Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
ČESKÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_07_LITERATURA PRO DĚTI_ILUSTRÁTOŘI ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Zdeňka Smetany Anotace: Seznámení s ilustracemi Zdeňka Smetany Autor: Mgr.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Ondřeje Sekory Anotace: Seznámení s ilustracemi Ondřeje Sekory Autor: Mgr.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_30.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_36.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_31.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_13_ONDREJ_SEKORA Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Světlana Havránková
ONDŘEJ SEKORA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_12_ADOLF_BORN Název materiálu: Adolf Born
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_08_HELENA_ZMATLIKOVA Název materiálu:
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
v knihách pro děti a mládež
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_JOSEF_LADA Název materiálu: Josef Lada
JOSEF LADA Životopis a díla
Výtvarné umění od pravěku k dnešku
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu. Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37, 262 41 VY_32_INOVACE_2CJ05_ILUSTRATORI DETSKYCH KNIH ČEŠTÍ ILUSTRÁTOŘI DĚTSKÝCH KNIH Autor materiálu: Mgr. Lada Králová Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu. Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.

ILUSTRACE ILUSTRÁTOR výtvarný doprovod knihy, který má text osvětlit a vysvětlit, učinit srozumitelnějším mívá většinou podobu kresby, méně malby, velmi časté jsou také rytiny, mědirytiny, dřevoryty a lepty, případně koláže. člověk, který vytváří ilustrace do knihy (kreslíř, malíř, grafik apod.)

NEJZNÁMĚJŠÍ ČEŠTÍ ILUSTRÁTOŘI

JOSEF LADA (1887 – 1957) český malíř, ilustrátor a spisovatel vytvořil asi 400 volných obrazů a okolo 15 tisíc ilustrací ilustroval mnoho vlastních pohádek a knih pro děti, (např. Kocour Mikeš a O chytré kmotře lišce) dále ilustroval hl. Haškova Švejka (1339 kreseb), Tyrolské elegie, Krále Lávru a Epigramy od K. Havlíčka Borovského, Erbenovy a Drdovy pohádky a další autor výprav, scén a kostýmů k divadelním hrám i operám v Národním divadle výtvarník českého filmu (Hrátky s čertem)

HELENA ZMATLÍKOVÁ (1923 – 2005) česká malířka a ilustrátorka ilustrovala přibližně 250 knížek, hlavně pro děti např. Honzíkovu cestu B. Říhy, dětské knížky E. Petišky dále Děti z Bullerbynu A. Lindgrenové, Aškenazyho Putování za švestkovou vůní, Collodiho Pinocchiova dobrodružství atd. kromě knih ilustrovala i mnoho leporel pro nejmenší pracovala i na animovaných filmech, např. večerníčky Domeček u tří koťátek či Putování za švestkovou vůní

JIŘÍ TRNKA (1912 – 1969) český výtvarník, ilustrátor, sochař, malíř, scénárista a režisér animovaných filmů; jeden ze zakladatelů českého animovaného filmu tvůrce nového ilustračního typu pro děti ilustrace k pohádkové knize Míša Kulička, Zahrada, Karafiátovým Broučkům a zároveň začala jeho dlouholetá spolupráce s Fr. Hrubínem (např. Říkejte si se mnou, soubor Špalíček).

RADEK PILAŘ (1931 – 1993) malíř, grafik, ilustrátor, fotograf, scénograf, scenárista, výtvarník, režisér animovaných filmů ilustroval na 50 knížek pro děti, které vyšly po celém světě vytvořil kolem 40 krátkých filmů a večerníčků tvůrce znělky Večerníčku, ilustrátor příběhů O loupežníku Rumcajsovi kresby pro časopis Sluníčko

ZDENĚK MILER (1921 – 2011) český výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmů autor oblíbené postavičky Krtečka ilustrace - Cesty formana Šejtročka (V. Čtvrtek), Kubula a Kuba Kubikula (V. Vančura), Petiškův Pohádkový dědeček

ADOLF BORN (1930) malíř, kreslíř, ilustrátor, animátor, karikaturista a kostýmní výtvarník jeho doménou je grafika – suchá jehla, lept a především litografie ilustroval knihy Jiřího Žáčka, Julese Verna a Miloše Macourka - autora Macha a Šebestové, Žofky apod. dosud ilustroval přibližně 230 knih

ONDŘEJ SEKORA (1899 – 1967) český spisovatel, žurnalista, kreslíř, grafik, ilustrátor, karikaturista psal a ilustroval hlavně knihy pro děti - Ferda Mravenec, Brouk Pytlík, Kuře Napipi, Pošta v ZOO… příběhy spojují zábavnost s poučností a mravním ponaučením

ZDENĚK BURIAN ( 1905 – 1981) český malíř a ilustrátor dobrodružných knih ilustroval česká vydání kolem 500 knih (a navrhl 600 knižních obálek), např. autorů Jaroslava Foglara, Rudyarda Kiplinga, Jacka Londona, Karla Maye, Eduarda Štorcha nebo Julese Verna. proslul hl. paleontologickými rekonstrukcemi společně s profesorem Josefem Augustou jeho dílo je velmi rozsáhlé - vytvořil asi 10 000 děl určených k reprodukci (ilustrace a obálky pro knihy i časopisy)

DALŠÍ ILUSTRÁTOŘI JOSEF ČAPEK CYRIL BOUDA KAREL SVOLINSKÝ DENISA WAGNEROVÁ GABRIELA DUBSKÁ STANISLAV HOLÝ JIŘÍ ŠALAMOUN VLADIMÍR JIRÁNEK ZDENĚK SMETANA ALENA LADOVÁ JIŘÍ WINTER NEPRAKTA

Úkol: podle nápovědy uhodni, o kterého českého ilustrátora knížek pro děti se jedná. Narodil jsem se jako syn ševce v Hrusicích. Byl jsem malíř, ilustrátor, a také spisovatel. Nejznámější je moje kniha o mluvícím kocourovi. Josef Lada Ilustrovala jsem mnoho dětských knih. Například Honzíkovu cestu nebo Děti z Bullerbynu. Helena Zmatlíková Nejvíce jsem se proslavil (u nás i v zahraničí) animovaným seriálem o Krtečkovi. Zdeněk Miler Ilustroval jsem mnoho knih pro děti – například Macha a Šebestovou. Adolf Born Byl jsem významným českým malířem. Ilustroval jsem hodně knih o pravěku. Zdeněk Burian

Metodický list Název materiálu: ILUSTRÁTOŘI DĚTSKÝCH KNIH Autor materiálu: Mgr. Lada Králová Zařazení materiálu: Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2)      Číslo DUM: VY_32_INOVACE_2CJ05 Předmět: Český jazyk a literatura Ověření materiálu ve výuce: Datum ověření: 27.2.2013       Třída: 8.       Ověřující učitel: Mgr. Lada Králová Anotace materiálu: Formát PowerPoint. Materiál seznámí žáky s nejznámějšími českými ilustrátory dětských knih, směřuje je k souvislejšímu chápání a procvičení učiva. Metodický popis možností použití materiálu: Žáci se formou interaktivní prezentace PowerPoint seznámí s nejznámějšími českými ilustrátory dětských knih. Práce je určená k výkladu a procvičování tématu. Učitel vychází z literárních zkušeností žáků a jejich znalosti ilustrací pohádek a dětských knih. Klíčová slova: Ilustrace, ilustrátor, kresba, malba, kreslíř, malíř, grafik, dětské knihy Poznámka: Kompetence k učení, kompetence k řešení problémů, kompetence komunikativní.

Seznam použité literatury a pramenů (k 6.4.2013): http://www.klubilustratoru.cz/cz/home.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Lada http://www.televize.cz/clanky/ladovske-pohlazeni-13590 http://hrusice.muzeumompv.cz/josef-lada/ http://www.kkvysociny.cz/modul_akce/liter_testik.aspx http://cs.wikipedia.org/wiki/Helena_Zmatl%C3%ADkov%C3%A1 http://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/helena-zmatlikova-10279 http://knihy.heureka.cz/z-deniku-kocoura-modroocka-helena-zmatlikova-josef-kolar/ http://www.citarny.cz/index.php/autori/osobnosti-profily/2534-helena-zmatlikova-ilustrovala-pes-270-kniek http://www.albatrosmedia.cz/deti-z-bullerbynu.html http://zivotopis.osobnosti.cz/jiri-trnka-i.php http://www.novinky.cz/kultura/258934-kino-ponrepo-predstavuje-vybrane-filmy-jiriho-trnky.html http://www.bux.cz/knihy/68134-zahrada-jiri-trnka.html http://www.misakulicka.cz/ http://www.spilberk.cz/?pg=zobraz&co=jak-se-rumcajs-dostal-na-spilberk-radek-pilar-knizni-ilustrace http://kultura.idnes.cz/zemrel-zdenek-miler-otec-krtecka-ktereho-nam-zavidi-hollywood-p6x-/filmvideo.aspx?c=A111130_175646_filmvideo_jaz http://interlink.tsbohemia.cz/kniha-kubula-a-kuba-kubikula_d141696.html http://www.ceskatelevize.cz/porady/901246-cesty-formana-sejtrocka/200350951320002-jak-sejtrocek-vezl-do-hradce-mouku-dvounulku/ http://www.osobnosti.cz/adolf-born.php http://www.ceskatelevize.cz/porady/878935-mach-a-ebestov-na-przdninch/296351950280026/ http://www.ceskatelevize.cz/porady/903264-ofka-editelkou-zoo/295351950180007/ http://www.spisovatele.cz/ondrej-sekora#cv http://brnensky.denik.cz/serialy/ondreji-sekorovi-rikaji-ve-svete-cesky-disney.html http://knihy.abz.cz/prodej/ferda-mravenec-1

Děkuji za pozornost Autor: Mgr. Lada Králová Základní škola Bohutín, okres Příbram zsbohutin@zsbohutin.cz listopad 2012