Řehole sv. Benedikta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Advertisements

Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
ISLÁM Obr.1. ISLÁM je monoteistické náboženství bylo založené prorokem Muhammadem (politický a náboženský vůdce v 7.stol.) narozeným v Mecce „Islám“ =
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
JAN ÁMOS KOMENSKÝ 28.BŘEZNA LISTOADU 1670.
Aritmetický průměr Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Házená Házená je kolektivní míčový sport, ve kterém proti sobě.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
ŘÍMSKO-KATOLICKÁ CÍRKEV
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Pojem přeměna obchodní společnosti
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Židům 3:12-14 Hleďte, bratři, aby snad v někom z vás nebylo zlé a nevěrné srdce, takže by odpadl od živého Boha, a proto se navzájem napomínejte každý.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
ZOOKURZ Sexta 2016/17.
Občanské soudní řízení I.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Ing. Veronika Dostálková MBA
Úzká brána a cesta k životu
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_20_20_zdravý životní styl.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Doplněk (verbální atribut)
Goethe-Institut Praha S knížkou do života (Bookstart) 23. října 2017
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Infokanál Obce Březnice
Téma (název prezentace)
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
1.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK
Naučil jsem se....
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
Diferencované stravování
SLOVO ŽIVOTA Duben 2019.
Clunyjská reforma.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Řehole sv. Benedikta

Sv. Benedikt (480-547) Největší osobnost raného evropského mnišství. Narodil se v Nursii , studoval v Římě, měl hluboký zájem o duchovní život. Nejprve poustevníkem, pro své následovníky založil klášter v Subiacu. 529 založil klášter Monte Cassino a stal se v něm opatem. Pro tamní mnichy sepsal řeholi. Pohřben na Monte Cassinu. Sv. Řehoř Veliký ve Čtyřech knihách Dialogů napsal jeho životopis. Fra Angelico, Sv. Benedikt

Řehole sv. Benedikta Pravidla společného soužití (vita communis), návod k duchovnímu růstu každého jednotlivce.

Řehole sv. Benedikta Není originální. Vycházela ze starších zdrojů, jež doplňovala a upravovala. Nejbližším zdrojem Řehole Mistrova, která vznikla snad v oblasti jižní Itálie po 500. Některé pasáže totožné, jiné upravené, jen asi 1/3 zcela originální. Sv. Benedikt dává řeholi svým bratrům

Řehole sv. Benedikta Velmi podrobná Prolog + 73 kapitol První část věnována postavení opata a duchovnímu růstu mnichů. Další- organizaci bohoslužeb a života v klášteře. Struktura řehole v části věnované životu v klášteře není zcela přehledná. Kapitoly se věnují zejména dennímu rozvrhu, hodnostářům kláštera, vině a trestu, přijímání hostí. Sv. Benedikt s žákem, Řehole sv. Benedikta, knihovna kláštera ve Vyšším Brodu. První slova „ Naslouchej, synu,mistrovu učení, nakloň k němu ucho svého srdce“.

Spiritualita Benediktovy řehole Klášter je Boží dům, jeho středem je zmrtvýchvstalý Kristus Domem Božím je však také sama komunita i jednotlivý mnich povolaný k tomu, aby se stal Božím příbytkem. Žít v domě Božím znamená najít své místo v domě vystaveném ze živých kamenů, v komunitě bratří.

Opat V čele kláštera stojí opat, který je jeho vládcem. Všichni mniši jsou mu povinni naprostou poslušností. Má si být stále vědom toho, že je zodpovědný za duše mnichů a podle toho jednat. Sám sebe má považovat spíše za služebníka než vládce; má si přát spíše být milován, než obáván. Opat je volen komunitou z jejího středu.

Benediktův klášter jako dílo pozdní antiky Společenství mnichů žijících pod jednou střechou pod vedením opata, který má být mnichům otcem. Otcovská autokracie podle římského vzoru. Prostorově –varianta pozdně římského rodinného venkovského sídla. Antický důraz na psané právo. Řehole je zákonem, je nadřazena i opatovi.

Vstup do kláštera Žádost o vstup- několik dní před branou Několik dní v cele pro hosty Noviciát- 1 rok 3x se mu čte řehole Po roce sliby: stálost (stabilitas)- setrvání v danémklášteře změny mravů – celibát, chudoba poslušnost- naprostá poslušnost opatovi Možnost přijímat do kláštera děti jako obláty

Tři složky řeholního života Základní tři složky řeholního života: modlitba - práce - lectio divina Ora et labora (modli se a pracuj)! Řehole vyvážená, čas určen jak pro modlitbu, tak pro práci i pro lectio divina). Benediktova řehole vnímána jako umírněná

Modlitba Především společná modlitba- tzv. hodinky, officium, opus dei, bohoslužba Nic nemá být mnichovi přednější před modlitbou!

Bohoslužba Uprostřed noci vstávám, abych tě chválil Sedmkrát za den tě chválím (žalm 118) Noční hodinky (vigilie, matutina) Ranní chvály ( laudes, laudy) Prima Tercie Sexta Nona Nešpory Kompletář

Varianty liturgie Od Velikonoc do Letnic Od Letnic do počátku postní doby Postní doba Neděle a svátky

Mše V neděli a o velkých svátcích. Klášter nepotřeboval mnoho kněží.

Měření času Pozdně antické počítání hodin. Den rozdělen na 12 hodin, noc rozdělena na 12 hodin. Nestejná délka hodin (s výjimkou rovnodennosti).

Práce Od velikonoc do 1. října: 3, 5 hod. dopoledne; 3,5 hod odpoledne. Od 1. října do začátku postní doby : 7 hodin Postní doba : 7 hodin práce Neděle: žádná práce Zahálka je nepřítelem ducha Benediktova řehole zdůrazňuje význam manuální práce.

Svaté čtení (lectio divina) Od velikonoc do 1. října: cca 2 hodiny. Od 1. října do začátku postní doby : cca 4,5 hod. Postní doba : cca 5,5 hodiny Neděle: jen četba V létě více práce (delší hodiny) V zimě více četby

Doba jídla Od Velikonoc do Letnic - v poledne oběd, večer večeře Od Letnic do 12. září ve středu a v pátek jedí v 15 hod. V ostatní dny mají v poledne oběd a večer večeři. Od 13. září do začátku postní doby jedí v 15.hod. V době postní jedí až po nešporách – večer, ale za světla.

Spánek Ve společných ložnicích Za světla lampy Mniši spí oblečení a přepásáni pásem nebo provazem V létě 6 hodin v noci Dvě hodiny po obědě V zimě 8 hodin

Služby v klášteře Od neděle do neděle Týdenní služba v kuchyni Týdenní služba lektora Postupně všichni členové komunity

Pořadí v komunitě Podle doby vstupu do kláštera Za zásluhy Podle opatova rozhodnutí

Hodnostáři kláštera Děkan Celerář Převor Fortnýř Novicmistr Všechny určuje opat

Duchovní umění Nástroje dobrých skutků Poslušnost Mlčenlivost Pokora

Askeze Zejména během postního období Odříkání se části jídla, pití, spánku Přidávání modlitby Každý předloží opatovi svůj návrh. Míru askeze jednotlivce určuje opat.

Mlčení V kostele V dormitáři Po kompletáři

Vina a trest Vzpurnost, neposlušnost, pýcha, reptavost Napomenutí Veřejné pokárání Trest Vyloučení od stolu Vyloučení z oratoře Tělesný trest Vyhnání z kláštera

Zvláštní péče Nemocní Starci Děti

Přijímání hostí Všichni příchozí hosté se mají přijímat jako sám Kristus Každý klášter má mít celu (místnost) pro hosty Zvláštní kuchyně pro hosty

Materiální zabezpečení kláštera Řehole se tímto tématem výslovně nezbývá. Předpokládá, že klášter má majetek, z nějž žije. Připouští možnost, že mniši mohou pracovat o žních, pokud je to nutné. Kde místní poměry nebo chudoba vyžadují, aby se bratři postarali o sklizeň plodin sami, ať se nermoutí. Vždyť tehdy právě jsou skutečnými mnichy, když žijí z práce svých rukou jako naši Otcové a apoštolové.

Rozšíření řehole sv. Benedikta 7. a 8. století- pluralita klášterních pravidel. Řehole sv. Benedikta jen jedním z mnoha. Sv. Benedikt z Aniane 8.-9. století, propagátor řehole sv. Benedikta na dvoře Karla Velikého a Ludvíka Pobožného. Prosadil, že podle kapitularia z roku 817 se řehole sv. Benedikta stala jediná povolená ve francké říši. Od poč. 9.st. do konce 11. století benediktinství jediný povolený způsob klášterního života.

Řehole sv. Benedikta Řeholí sv. Benedikta se spravují benediktini cisterciáci

Plán ze St. Gallen Vznikl v klášteře Reichenau kolem roku 820, věnován opatu St.Gallen Ideální plán benediktinského kláštera zachycuje kostel, klášterní budovy, stáje, dílny, pivovar, nemocnici, noviciát, zahrady, hřbitov a další

Plán ze St. Gallen