PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Planety sluneční soustavy
Advertisements

SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Sluneční soustava.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Planety sluneční soustavy
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
Sluneční soustava 5. ročník
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Planety sluneční soustavy 5. ročník
Vesmír.
PLANETY.
Sluneční soustava – 5. ročník
Adam Stibůrek Monika Vančurová
Nela Bártová Opava,2010 Březen
… aneb letem světem Sluneční soustavou
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA. AUTOŘI:PETRA, KAMČA, HONZA  Naši SLUNEČNÍ SOUSTAVU TVOŘÍ 8 PLANET, KTERÉ OBÍHAJÍ KOLEM SLUNCE.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Sluneční soustava.
Planety sluneční soustavy – Velké planety
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Planety sluneční soustavy
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
Neptun.
VESMÍR A MY Radek Šipka.
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Sluneční soustava.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14 II Planety sluneční soustavy.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/5 Č. materiáluVY_52_INOVACE_55 Vzdělávací.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Planety sluneční soustavy VY_32_INOVACE_03_planetyslunecnisoustavy Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Planety sluneční soustavy
KAMENNÉ PLANETY VY_32_INOVACE_12_32
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Přírodopis – Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Slunce a sluneční soustava
Planety sluneční soustavy
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Prezentace – výklad učiva
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
STŘÍDÁNÍ ROČNÍCH OBDOBÍ
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Název : VY_32_inovace_08 - PŘ – SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Název školy: ZŠ Netvořice
Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor Ing. Dana Sobotková
Prezentace – výklad učiva
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Transkript prezentace:

PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1440 Autor Ing. Dana Sobotková Ročník 5. Datum 22.1.2013 Šablona V/2 Č. materiálu VY_52_INOVACE_57 Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět Předmět Přírodověda Způsob využití PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY Prezentace uvádí zajímavosti o jednotlivých planetách naší soustavy, žáci mohou formou soutěže vyhledávat odpovědi na dopředu zadané otázky. Prezentace volně navazuje na VY_52_INOVACE_56 Sluneční soustava. Druh materiálu Prezentace – výklad učiva, procvičování, práce s textem

Planety K Slunci nejbližší 4 planety (Merkur, Venuše, Země, Mars) jsou malé a jsou skalnatými tělesy. Od zbylých planet je odděluje široké pásmo drobných planetek. Vzdálenější 4 planety (Jupiter, Saturn, Uran, Neptun) jsou mnohem větší a jsou složeny z kapalin a plynů. http://www.youtube.com/watch?v=AQ3KnmbBJc0

Planety MERKUR je Slunci nejblíž je velmi horkou planetou jeho povrch je pokryt krátery má velké železné jádro a žádnou atmosféru Obr.1

Planety VENUŠE je stejně velká jako Země na obloze ji vidíme jako první „hvězdu“večerku či poslední ranní jitřenku je na ní hodně činných sopek atmosféra je tvořena oxidem uhličitým, oblaka kyselinou sírovou její doba rotace(=den) je delší než doba oběhu(=rok) Obr.2

Planety ZEMĚ v její atmosféře je kyslík, dusík a další plyny nachází se na ní voda v kapalném skupenství VZNIKL NA NÍ ŽIVOT zdálky se jeví jako modrobílá planeta má jeden měsíc nazvaný Měsíc doba rotace trvá 24hodin, doba oběhu asi 365 dní

Planety MARS má červené zbarvení, říká se mu „rudá planeta“ povrch pokrývá železný prach(=rez) zmrzlá voda vytváří polární ledové čepičky lidé plánují let na Mars doba rotace je blízká Zemi je nejchladnější ze Slunci blízkých planet (noční teploty klesají pod -100°C) Obr.3

Planety JUPITER největší z planet jádro je kapalné, povrch plynný, skládá se z helia a vodíku doba rotace je necelých 10hodin, větrné bouře na povrchu dosahují rychlosti až 500km/h rudá skvrna na jeho povrchu je středem obrovské bouře má velké množství měsíců, 4 největší jsou: Io, Europa, Ganymedes a Callisto má tenký prstenec tvořený prachem

Planety SATURN má široký jasný prstenec složený ze tří částí; tvoří ho ledová tříšť skládá se z helia a vodíku má nižší hustotu než voda (na hladině by plaval) na rovníku dosahuje vítr rychlosti 1600km/h obíhá kolem něho 18měsíců, největší je Titan (je větší než Merkur, jako jediný měsíc má atmosféru)

Planety URAN je 4x větší než Země jeho osa rotace je kolmá k oběžné dráze , obíhá Slunce „vleže“ má modrozelenou barvu má řadu tmavých úzkých prstenců tvořenou částicemi od10 cm do 10 m má 5 velkých a několik malých měsíců nejzajímavějším je Miranda - vznikla rozbitím a následným slepením kusů zpět Obr.4

Planety NEPTUN je nejvzdálenější od Slunce je to chladná modrá planeta na povrchu neustále zuří bouře v atmosféře jsou oblaka zmrzlého metanu, na povrchu je „oceán“ vody, čpavku a metanu má 6 slabých prstenců, poslední Adamsův je zacuchaný, snad vlivem neznámého měsíce má 8 měsíců, největší je Triton Obr.5

Planety Dříve bylo za devátou a nejmenší planetu považováno PLUTO. Pluto je ledová planetka, nepodobá se ani planetám zemského typu ani velkým planetám Je menší než některé měsíce planet (třeba i náš Měsíc) Má velký měsíc – Charon Jeho povrch je pokrytý ledem z vody, metanu a dusíku Obr.6

Použité zdroje informací: Učivo vychází z učebnice J. Matyášek, V. Štiková, J. Trna, PŘÍRODOVĚDA 5,učebnice pro 5.ročník, ČLOVĚK A JEHO SVĚT, nakladatelství Nová škola 2004, ISBN 80-7289-063-8, str. 26 Robert Burnham, Dětský atlas vesmíru, nakladatelství Svojtka α Co., Praha 2001, ISBN 80-7237-323-4, str.34-61 Obrázky Microsoft Office Klipart /office.microsoft.com/ Obr.1-6: kresby autora