Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Nepřímé daně jsou jednou z položek, které obecně přispívají do veřejných rozpočtů nejvýznamněji. EU harmonizuje sazby.
Advertisements

Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 9. prosince 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. listopadu 2015.
Novinky DPH v roce února 2016 Hana Zídková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.15 Ročník2. ročník.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daň z přidané hodnoty. DPH: plátce a poplatník DPH Obsažena v ceně zboží a služeb – není placena jako samostatná částka DPH Obsažena v ceně zboží a služeb.
Deník příjmů a výdajů Průběžné položky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 18 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: listopad 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z minerálních olejů.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Místo plnění u DPH Z hlediska dodání zboží, dodání nemovité věci a poskytnutí služby je stěžejní, že předmětem daně jsou tato plnění uskutečňovaná osobami.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
ZÁRUČNÍ DOBA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Sazby daně z přidané hodnoty Zdroj:
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Nepřímé daně jsou jednou z položek, které obecně přispívají do veřejných rozpočtů nejvýznamněji. EU harmonizuje sazby.
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU OBČANŮ. Pojištění odpovědnosti:  Pojištění odpovědnosti za škodu občana  Pojištění za škodu způsobenou při výkonu povolání.
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR, Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU a také směrnicemi EU,
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Daň z nabytí nemovitých věcí
Spotřební a energetické daně
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Provozovny společného stravování
Daň z přidané hodnoty (I)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník. Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Jednoduché účetnictví
Obsah veřejných rozpočtů I
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Daň z příjmů právnických osob
Katedra finančního práva a národního hospodářství
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_41_828 Projekt.
Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle § 26 – 35 ZDPH a následně též podle § 42 – 46a a 49 – 50 ZDPH (opravy), Daňové.
Daňové doklady Správnost DPH se prokazuje pomocí daňových dokladů vystavovaných podle § 26 – 35a ZDPH a následně též podle § 45 – 46 ZDPH (opravy), Daňové.
Charakteristika daňové evidence
Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle § 26 – 35 ZDPH a následně též podle § 42 – 46a a 49 – 50 ZDPH (opravy), Daňové.
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 11. prosince 2017
Daň z přidané hodnoty 13. prosince 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Spotřební a energetické daně
Vracení DPH, zvláštní režimy
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Finanční plán stavební zakázky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Daň z přidané hodnoty – Value added tax
Účetní doklady - spotřební materiál nákup v hotovosti Implementace Krajského akčního plánu 1 Ústeckého kraje B (IKAP B) CZ /0.0/0.0/16_034/
Daň z nemovitých věcí 28. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Daň z přidané hodnoty 19. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
Transkript prezentace:

Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň

Sazby daně z přidané hodnoty http://www.oecd.org/tax/tax-policy/tax-database.htm Zdroj:http://www.oecd.org/tax/tax-policy/tax-database.htm

DPH je nejvýnosnější daň do státního rozpočtu DPH je nejvýnosnější daň do státního rozpočtu. Zdroj Statistická ročenka 2016

Zdanitelné plnění - co zdaňujeme daní z přidané hodnoty Daň je zakalkulována v ceně výrobků. Platí ji kupující, spotřebitel/poplatník, odvádí ji plátce DPH – podnik. Plnění, která jsou předmětem DPH A) Dodání zboží nebo převod nemovitosti za úplatu B) Poskytnutí služby C)……. Podnikatel, který překročí obrat 1 milion Kč za posledních 12 kalendářních měsíců, je povinen podat přihlášku k registraci k dani do 15 dnů po skončení měsíce, v němž byl překročen stanovený limit. Stává se tak plátcem DPH.

U zdanitelného plnění se uplatňuje: základní sazba daně ve výši 21 % (2013), nebo první snížená sazba daně 15 % (2013) - (potraviny, tiskoviny, knihy, teplo), v r. 2012 14 % (do té doby 10%). druhá snížená sazba DPH je 10% (2015) - kojenecká výživa a potraviny pro malé děti, očkovací látky, léky, bezlepkové potraviny

Zboží podléhající snížené sazbě: Potraviny včetně nápojů (vyjma alkoholických) a krmiva pro zvířata; Knihy, brožury, letáky, prospekty, noviny a časopisy Zdravotnické prostředky Palivové dřevo …………….

Služby podléhajících snížené sazbě, např: Úprava a rozvod pitné vody a odvod a čištění odpadních vod Sběr a přeprava komunálního odpadu. Pozemní hromadná pravidelná doprava cestujících. Doprava lanovými a visutými drahami a lyžařskými vleky. Vodní hromadná pravidelná doprava. Letecká hromadná pravidelná doprava. Ubytovací služby. Filmová představení. Vstupné do muzeí a jiných kulturních zařízení Vstupné na na sportovní události; Služby posiloven a fitcenter. Pohřební a související služby …………………

Osvobození od DPH 1. poštovní služby, 2. rozhlasové a televizní vysílání, 3. finanční činnosti, 4. pojišťovací činnosti, 5. převod a nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor (pozemku, stavby, podzemní stavby, inženýrské sítě ….). Dodání nemovité věci je osvobozeno od DPH po uplynutí 5 let od vydání kolaudačního souhlasu ( § 56) (Dodání stavebního pozemku je vždy zdanitelným plněním), 6. výchova a vzdělávání, 7. zdravotnické služby a zboží, 8. sociální pomoc, 9. provozování loterií a jiných podobných her.

Zdaňovací období Čtvrtletní pokud obrat nepřesáhl za kalendářní rok 10 milionů korun, Měsíční při překročení obratu nad 10 mil. Kč

Vystavení daňového dokladu Plátce je povinen vyhotovit daňový doklad za každé zdanitelné plnění nejdříve dnem uskutečnění zdanitelného plnění a nejpozději do 15 dnů od tohoto dne. Zjednodušený daňový doklad pro platbu v hotovosti do 10 tisíc Kč (vč. DPH) obsahuje: • obchodní firmu (nebo jméno a příjmení) a sídlo (či místo podnikání) plátce • DIČ plátce, který uskutečňuje zdanitelné plnění • evidenční číslo daňového dokladu • rozsah a předmět plnění (název zboží, služby, údaj o množství zboží, rozsahu služby) • datum vystavení dokladu • datum uskutečnění plnění nebo datum přijetí úplaty, a to ten den, který nastane dříve (pokud se liší od data vystavení daňového dokladu) • výše ceny celkem včetně DPH • údaj o základní nebo snížené sazbě DPH, případně údaj, že jde o zdanitelné plnění osvobozené od DPH Za správnost a úplnost zjednodušeného daňového dokladu a výpočet DPH odpovídá kupující

Běžný daňový doklad musí mít navíc oproti zjednodušenému daňovému dokladu : obchodní firmu nebo jméno a příjmení, sídlo nebo místo podnikání osoby, pro kterou se uskutečňuje plnění (která platí). Pokud je to plátce, tak také jeho DIČ vyčíslený základ pro DPH (jednotková cena bez DPH x množství) základní nebo sníženou sazbu DPH (nebo sdělení, že plnění je osvobozené od DPH, a odkaz na příslušné ustanovení zákona o DPH) výši DPH zaokrouhlenou na koruny nebo na haléře Za správnost a úplnost běžného daňového dokladu a výpočet DPH odpovídá ten, kdo jej vydává.