VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
Advertisements

ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu
Milan Stejskal Krajský koordinátor BESIP pro Kraj Vysočina Tel: , Nová koncepce dopravní výchovy Pro Kraj.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.34_Prvni_pomoc_zlomeniny.
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Hra ke zopakování či procvičení učiva, nebo test k ověření znalostí Výrazy ‒ vyjádření neznámé ze vzorce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval:
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
¨ ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_580 Jatečné zpracování drůbeže Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_12_16_Excel. Excel Tabulkový procesor pro vytváření tabulek a grafů Pochází z kancelářského balíku Microsoft Office Nejčastěji.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.31_Prvni_pomoc_neprima_srdecni_masaz.
První pomoc při úrazu elektřinou První pomoc při úrazu elektřinou Ing. Jaroslav Bernkopf Montér elektrických rozvaděčů 1.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.33_Prvni_pomoc_stabilizovana_poloha.
Základní škola Čelákovice
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_04_20_první pomoc.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Předběžná příprava drůbeže
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
ANOTACE VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, JAK OŠETŘIT RŮZNÉ DRUHY ZLOMENIN. OBJASNIT, JAK SE ZACHOVAT PŘI PORANĚNÍ PÁTEŘE A VYZKOUŠET ZNALOSTI V PRAXI.
Lineární rovnice a nerovnice III.
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
VY_32_INOVACE_03_PR_ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI
VY_52_INOVACE_25_01_soustava kožní - hygiena
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_06_01_mužské pohlavní orgány.
Název projektu: Moderní škola
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Akutní stavy u dětí - krvácení
10.11 – Vietovy vzorce, iracionální rovnice
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_03_07_světové strany.
Pravidla srozumitelnosti projevu a instruování
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
VY_52_INOVACE_14_01_stavba srdce
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_28_01_stavba nervové soustavy.
Krvácení, rány Andrea Ječmenová 2012.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Pořadí obrázků – domeček
Prezentace – výklad učiva
Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová
Běžné úrazy a první pomoc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S RŮZNÝMI DRUHY KRVÁCENÍ, VYSVĚTLIT, JAK POSKYTNOUT 1. POMOC. POPSAT ÚRAZ ELEKTRICKÝM PROUDEM A JAK SE PŘI NĚM ZACHOVAT.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_07_01 _vznik člověka.
První pomoc.
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Pořadí obrázků – auto Postup práce:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
MATEMATIKA Lineární rovnice s neznámou ve jmenovateli.
MATEMATIKA Lineární rovnice - procvičování.
Zdravá svačina VY_52_INOVACE_27
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Konstrukce trojúhelníku
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení

POPIS • • • • • • č.3 - tento snímek slouží jako úvod k první pomoci č.4 - na tomto snímku jsou popsány příznaky a projevy vnitřního krvácení, vhodné pro výklad učitele • č.5 - na tomto snímku je popsána protišoková poloha i s doprovodem obrázků, úkolem žáků je si protišokovou polohu vyzkoušet na spolužákovi • č. 6, 7 - na tomto snímku jsou popsány příznaky a projevy vnějšího krvácení, vhodné pro výklad učitele • č.8 - na tomto snímku je ukázka tlakového obvazu a popis, jak obvázat ránu tlakovým obvazem, úkolem žáků je vyzkoušet si zavázat tlakový obvaz na ruce svého spolužáka • č.9 - na tomto snímku jsem vypsána tvrzení a úkolem žáků je vybrat správná tvrzení a podtrhnout je barevně

155 PRVNÍ POMOC Pokud se dostanete do situace, kdy budete dávat první pomoc člověku, který hodně krvácí, měli byste hlavně zachovat chladnou hlavu a rychle přivolat záchranku. Než přijede pomoc, můžete ale hodně udělat pro záchranu člověka.

VNITŘNÍ KRVÁCENÍ Člověk krvácí většinou do dutiny břišní a z venku není na pacientovi vidět žádné poranění. Pacient může takto i vykrvácet. U vnitřního krvácení je jedinou pomocí protišoková poloha, v nemocnici je poté krvácení zastaveno na operačním sále.

PROTIŠOKOVÁ POLOHA - VYZKOUŠEJME SI NA SPOLUŽÁKOVI Pacienta položte na zem a zvedněte mu nohy do výšky 30 - 40 cm, nohy mu podložte např. židlí nebo mu je držte. Pokud máte podezření na poranění břicha, nohy zvedněte pokrčené. Postiženého přikryjte a nepodávejte mu ústy žádné tekutiny a žádné prášky na zmírnění bolesti. Volejte 155.

VNĚJŠÍ KRVÁCENÍ Zevní krvácení: nezáleží na tom, zda je krvácení tepenné nebo žilné – v každém případě je nutné krvácení zastavit. Na krvácející ránu přiložte tlakový obvaz. Jestliže krev po obvázání prosakuje, přidejte další vrstvu. Je-li zdroj krvácení na končetině, zvedněte ji, aby rána byla nad úrovní srdce, snížíte tím průtok krve v ráně a tím i krvácení. Většina krvácení se zvládne použitím tlakových obvazů.

VNĚJŠÍ KRVÁCENÍ Škrtidlo se používá pouze ve výjimečných případech, kdy ani po přiložení 3 vrstev tlakového obvazu krvácení neustává. Lze použít pouze na končetině, končetina pak musí být bledá, bez hmatného tepu za místem přiložení škrtidla. Zaznamenejte čas přiložení škrtidla, protože končetina může být zaškrcená nejdéle hodinu; škrtidlo nepovolujte a znovu nepřikládejte.

TLAKOVÝ OBVAZ - každý žák si vyzkouší uvázat tlakový obvaz na svém spolužákovi při krvácení na ruce, viz obrázek

URČI, CO JE SPRÁVNĚ vlásečnicové krvácení se u zdravého člověka brzy uzdraví vlásečnicové krvácení se i u zdravého člověka těžko zastavuje při poranění žíly vystřikuje krev z rány při poranění tepny krev volně z rány vytéká při poranění žíly krev volně z rány vytéká při poranění tepny krev z rány vystřikuje

ZDROJE 1. vyd. Praha: Septima, 1999, 72 s. ISBN 80-7216-101-6. DVOŘÁKOVÁ, E. Zdravověda pro odborná učiliště 1. ročník. 1. vyd. Praha: Septima, 1999, 72 s. ISBN 80-7216-101-6. • KROULÍKOVÁ, J. a KROULÍK. Přírodopis pro 8. ročník zvláštní školy: (pracovní sešit). 3. vyd. Praha: Septima, 2001, 56 s. ISBN 80-7216-155-5. • KROULÍKOVÁ, J, KROULÍK, J. Přírodopis 8. 3. vyd. Praha: Septima, 2004, 96 s. ISBN 80-7216-204-7. • Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Kolstrunková.