Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1.HYGIENA U SPORÁKU vedení provozovny je povinno zajistit pracovníkům bezpečné a zdravé prostředí V sanitárním a výrobním úseku jsou v potřebném množství.
Advertisements

P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
Hygiena a bezpečnost při práci
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VY_52_INOVACE_ZB03_1064TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Hygiena a bezpečnost práce v gastronomii
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Výchova k občanství TEMA: Bezpečnostní předpisy.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 10 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1PP_OPR_08.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ Užitné vlastnosti zboží Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Pracovní doba a doba odpočinku, provozní doba
Vedení záznamu o zařízení oš. jednotky
Autor: Ing. Sikorová Renata
Charakteristika a význam obchodního provozu, činitelé OP.
Obchod a význam obchodu
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ I.
VY_32_INOVACE_Sikorova_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO operace – skladování, expedice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Ostatní evidence
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Inventarizace
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Autor: Ing. Sikorová Renata
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Systém komplexní mechanizace
VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO členění podle forem činnosti
VY_32_INOVACE_Sikorová Prodej zboží – vlastní prodej zboží
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Velkoobchod Autor: Ing. Sikorová Renata VY_32_INOVACE_Sikorová_
Autor: Ing. Sikorová Renata
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Evidence peněžních prostředků a obalů
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Hygienické předpisy v gastronomii
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
VY_32_INOVACE_Sikorová_
Chladící a mrazící zařízení, zařízení pro měření množství zboží
Autor: Ing. Sikorová Renata
Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny
Sklady, skladování VY_32_INOVACE_41_829
VY_32_INOVACE_Sikorová_
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena PRODEJNA Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena VY_32_INOVACE_Sikorová_09-1-10 Autor: Ing. Sikorová Renata Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Žáci se seznámí s: hygienickými předpisy při prodeji; skladování a vystavování zboží; s hygienickými pravidly; žáci si uvědomí návyky osobní hygieny.

Hlavní zásady při dodržování hygieny V potravinářských obchodech musí být obzvlášť dodržovány hygienické zásady. Jejich porušováním může dojít k ohrožení zdraví pracovníků i zákazníků. Při prodeji jsou zaměstnanci povinni dodržovat: soustavně udržovat všechny prostory a zařízení prodejny v čistotě, denně uklízet; sledovat jakost dodávaných potravin, z prodeje vyloučit závadné potraviny; rozmražené potraviny se nesmí znovu zamrazit; :

při manipulaci s nebalenými potravinami používat čisté a vhodné pracovní pomůcky a nářadí; potraviny podléhající rychlé zkáze musí být skladovány v chladícím zařízení; u prodeje nebalených potravin poskytnout zákazníkovi dostatečné množství hygienicky vhodného obalového materiálu, balící papír (sáčky); prodej potravin spojených s jejich konzumací na místě musí být zajištěn hygienickými požadavky- musí být zajištěny samostatné skladovací prostory, vyhrazen samostatný prostor pro zpracování surovin;

manipulace s hotovými pokrmy se musí uskutečnit samostatně ve vyčleněném prodejním prostoru; prostory určené ke konzumaci na místě musí být vybaveny účelným inventářem - musí být prováděna jeho pravidelná očista, nesmí ovlivňovat mikroklima prodejny (zápachem); Při skladování jsou pracovníci povinni: chránit všechny potraviny před znečištěním, pronikáním hmyzu, hlodavců a ptactva; dodržovat zásady osobní hygieny; používat osobní ochranné prostředky; mít u sebe zdravotní průkaz;

seznámit se s hygienickými požadavky pro přejímku, skladování, prodej; Při vystavování potravin se dodržuje: nebalené potraviny musí být zabezpečeny proti sahání a nedovolené manipulaci; potraviny choulostivé a snadno podléhající zkáze musí být vystavovány v chladícím zařízení; odděleně musí být uloženy syrové potraviny; oddělit potraviny, která jsou nesourodě svými smyslovými vlastnostmi; na potraviny ve výlohách nesmí dopadat přímé sluneční záření; vystavovány mohou být pouze potraviny trvanlivé nebo vhodné atrapy;

vystavují se pouze trvanlivé potraviny, musí být zajištěna jejich pravidelná obměna nebo se požívají atrapy; výlohy musí být utěsněné proti pronikání prachu; balené potraviny musí být vystavovány v neporušených obalech, nesmí být zaprášené; Při úklidu dbáme: provádí se denní důkladný úklid pracovních ploch, pomůcek; dle potřeby se provádí jejich dezinfekce; Provádí se i čištění nákupních vozíků a košíků.

Osobní hygiena dodržování osobní hygieny je nezbytným předpokladem pro práci prodavače – zejména v potravinářském sortimentu; nedodržováním hygienických zásad může ohrozit zdraví spoluzaměstnanců i zákazníků.

Hygienické zásady vlastnit zdravotní průkaz; podrobovat se pravidelným lékařským prohlídkám; v případě horečky, průjmu, hnisavého onemocnění okamžitě navštívit lékaře; při výskytu nakažlivé choroby v rodině taktéž; dbát na osobní hygienu; vždy mít čistý oděv a hygienickou obuv; po použití WC a každém znečištění rukou si umýt ruce;

používat svůj vlastní ručník; na špinavé práce ve skladech nepoužívat oděv, ve kterém prodává; mít vždy čisté a upravené nehty; při prodeji potravin mít vždy ochranu vlasů; vyvarovat se ostrých parfémů; mít vždy u sebe čistý kapesník; Upravený prodavač a jeho osobní čistota má zákazníka přitahovat, nikoli odpuzovat.

POUŽITÁ LITERATURA 1. Název knihy. Obchodní provoz pro střední odborná učiliště obor Prodavač Místo vydání: Olomouc Nakladatelství Olomouc, s. r. o. Lazecká 70a, 772 00 Olomouc, Rok vydání 2001. ISBN 80-7182-131-4. 2. Název knihy. Obchodní provoz ,Místo vydání: Český Těšín Nakladatelství Fortuna, Praha 1 Rok vydání 2003 ISBN 80-7168-845-2.