DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Advertisements

Zájmena - procvičování na test ČÁST ÚSTNÍ
Druhy přísudku Skladba věty.
Číslovky DRUHY ČÍSLOVEK
Popiš jedním slovem, co se na obrázcích děje.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Slovesa Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
VĚTA JEDNODUCHÁ A SOUVĚTÍ
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Pro 5. ročník ZŠ Jazyk a jazyková výchova – Český jazyk a literatura – Jazyková výchova – Tvarosloví VY_32_INOVACE_137 duben 2011 Mgr. Hana Patschová.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM20 Předmět: Český jazyk Ročník: 2. Klíčová.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SLOVESA ČAS. SLOVESA ČAS ČAS SLOVES U sloves určujeme čas, podle toho, kdy se děj odehrává. Čas přítomný – děj se odehrává nyní. Milan čte. Čas budoucí.
Zájmena skloňují se druhy: osobní přivlastňovací ukazovací tázací
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Slovesa“
Přísudek. Přísudek = predikát  základem věty  slovo nebo spojení ve funkci přísudku vyjadřuje  děj (Učitel bedlivě zkoumal výrazy studentů.)  stav.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slova ohebná 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_15 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Slovesný rod.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Popiš jedním slovem, co se na obrázcích děje.
ZÁJMENA – ON, JENŽ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Předložky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
PŘÍSUDEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Eva Kotounová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Slovesný způsob Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Slovesa Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
Zájmena.
Druhy přísudku Skladba věty.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Slovesný čas Autor Mgr. Lenka Nečilová Tematický okruh Tvarosloví – slovesný čas Ročník prima Datum tvorby 5.1.2013 Anotace Čas přítomný, minulý a budoucí Metodický pokyn Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Možnosti využití: promítání při výuce na interaktivní tabuli Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Slovesa – čas Bill byl v Bille. Jen je Jevanech. Bud bude v Budějovicích Je tu ještě Jen? Divoký Bill tu s ním byl. Příště tu s nimi bude Bud.

Čas sloves Sloveso vyjadřuje určitými tvary čas trojím způsobem přítomný – př. peču, čtu minulý – př. pekl jsem, četla jsem budoucí – a) vyjadřuje se složeným tvarem – př. budu číst b) vyjadřuje se u některých sloves tvarem jednoduchým: přečtu, napíšu, napeču Pozor: tato slovesa nemohou vyjádřit čas přítomný. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/USS_John_C._Stennis_baker.jpg/398px-USS_John_C._Stennis_baker.jpg

Procvičování Úkol: Ve větách najděte slovesa v přítomném čase. Určete, které vyjadřují děj přítomný a která děj budoucí. Právě čtu zajímavou knihu, až ji přečtu, půjčím ti ji. Cítíte tu vůni? Těším se, až zase ucítím vůni čerstvého sena. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/The_Dead_Sea_-_woman_reading_a_book.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b3/Haix_boots.jpg/743px-Haix_boots.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/Girl_with_Hay_Rake_by_Winslow_Homer%2C_1878.png

Procvičování Úkol: Určete, ve kterých větách je přítomných tvarů užito k vyjádření děje minulého (pro zvýšení napětí). Honza se vydal do hlubokého lesa, a když už se začalo stmívat, tu potká starou babičku. Právě se učíme o Janu Husovi. Jel jsem včera večer kolem rybníka a najednou slyším hlasité volání. Teď nemám čas jít ven, musím se učit na zítřek. Kde se vzal, tu se vzal, před mládencem stojí čert v mysliveckém kabátku. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/Ragged_Deick_Illustration_1868.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/Empfingen-neue-Hexe.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Piru.jpg

Procvičování Úkol: Určete, ve kterých větách je přítomných tvarů užito k vyjádření děje minulého (pro zvýšení napětí). Kdo jinému jámu, kopá, sám do ní padá. Odneseme tříděný odpad. Babička už velice špatně vidí. Teď mám moc práce. Do Sluneční soustavy patří 8 planet. Plod jabloně se řadí mezi malvice. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/Cat963D_Digging.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c2/Solar_sys.jpg

Procvičování Úkol: Doplňte správný tvar přítomného času. Moji kamarádi to (nevědět). Africké děti (trpět) nedostatkem pitné vody. Petrovi přátelé sem (přicházet) každé pondělí. Kluci (projíždět) kolem jejich chalupy rychle na kole. V akváriu (plavat) ryby. http://s0.geograph.org.uk/geophotos/01/06/68/1066840_8211961d.jpg http://www.akva.sk/gallery/drey21-a1753/120-l-akvarium-i37297.jpg?view=no_count

Procvičování Úkol: Doplňte správně i/y do tvarů minulého času. Porady se zúčastnil__ všichni učitelé. O tomto hrdinovi se pověsti nezmiňoval__ . Nadšené davy povzbuzoval__ sportovce k nejlepším výkonům. Škvírami mezi prkny pronikal__ pruhy světla. Děti probudil__ údery hromu. Ráno nám přivezl__ novou ledničku. Dřevění koně na kolotoči se dětem tak zalíbil__, že z nich nechtěl__ slézt. Po startu vyrazil__ koně k první překážce. Žáci a žákyně se pečlivě staral__ o květiny ve třídě. Rodiče a děti se zastavil__ u klece, kde spal__ medvíďata. Jeho dopisy mě velice potěšil__. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/Bored.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Rocking_horse_ridden_by_two_boys.jpg

Zdroje: KRAUSOVÁ, Zdeňka a Renata TERŠOVÁ. Český jazyk pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2003, 136 s. ISBN 80-7238-206-3. MELICHAR, Jiří a Vlastimil STYBLÍK. Český jazyk: rozšířený přehled učiva základní školy s cvičeními a klíčem. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1991. ISBN 80-042-5228-1. http://commons.wikimedia.org http://cs.wikipedia.org Ostatní materiál je z archivu autorky Materiál stažen 10.12. 2012