Pozitivismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poměrní ukazatelé Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_02 TÉMA: SLAVNÍ.
Filosofie  filein sofia, milovat moudrost  je především výsledkem přirozené lidské zvídavosti, snahy pochopit a vysvětlit svět okolo i sebe samého 
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Dějiny sociologie I. Periodizace, protosociologie a klasická sociologie (Comte, Spencer) VY_32_INOVACE_ZSV3r0103 Mgr. Jaroslav Knesl.
1 Standardy kvality ve službách sociální prevence Mgr. Petr Hanuš
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Dějiny sociologie III. Klasická sociologie (Max Weber) VY_32_INOVACE_ZSV3r0105 Mgr. Jaroslav Knesl.
1. Setkání (nejen) křesťanských pedagogů litoměřické diecéze Myšlenka a smysl setkávání pedagogů „Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež.
Literární v Ě DA MGR. MICHAL OBLOUK. -zkoumá krásnou literaturu, částečně i ústní lidovou slovesnost -jako soubor disciplín vznikla v 19. století, teoretické.
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení života a díla A. P. Čechova.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Vývoj člověka. Obsah prezentace ● náboženský názor ● Lamarkova teorie ● Darwinova teorie ● neodarwinismus ● teorie vzniku rodu HOMO.
Vliv komunistického režimu na náboženství v České a Slovenské republice Seminární práce do předmětu společensko-vědní seminář Nina Hejlová Gymnázium Boskovice.
Doprava PROSTOROVÁ ORIENTACE 2 PRVNÍ Které auto jede první?
Hmyzí hotel Kde kdo bydlí?.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 7_07
Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky
Josef Středula, předseda ČMKOS
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Doporučený vzor individuální prezentace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Srovnávací a historická gramatika 19.století
SYSTEMATICKÁ FILOSOFIE II.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dějiny právního myšlení Přednáška II. Iusnaturalismus vs
Středověká filozofie PATRISTIKA
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
OSVÍCENSTVÍ OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L-4-021
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Poklasická filozofie - Marxismus
Pedagogická komunikace 4. lekce: Verbální komunikace: kladení otázek
Seminář 1. Předmět ekonomie
Filozofie renesance II – Přírodní filozofie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_71
Úvod do filozofie.
Co se ztratilo a co to způsobí ?
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
ÚVAHA Mgr. Michal Oblouk.
MINIMATURITY
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_09
VÝROBA ŚÍPKOVÉHO ČAJE sebeobsluha.
Datum: 29. prosince 2012 Název školy: Základní škola Městec Králové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
Jak nám roste krokus vnímání.
Bc. Miloslava Vavříková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
První otázky Poznatek, jméno, postoj.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Zpracovala: Ing. Lenka Hřibová
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Francouzský materialismus I
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
JAZYK A ŘEČ Poznávací schopnosti – ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ, UČENÍ
Malujeme vodovkami vnímání.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1_25
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Transkript prezentace:

Pozitivismus

Objevuje se na počátku 19. stol. Vyhýbá se spekulacím, vychází pouze z jistého - pozitivního Reaguje na spekulativní filosofii a rozvoj přírodních věd v 18. a 19. stol. Navazuje na starověký skepticismus, kritickou filosofii D. Huma, francouzské osvícenství, britský utilitarismus a evoluční filosofii dějin G. Hegela

Vyvíjí se ve třech fázích 1.fáze – programové formulování základních východisek pozitivismu 2.fáze – vývoj empiriokriticismu (zaměřuje se na analýzu poznávání) 3.fáze – filosofie logického empirismu neboli novopozitivismu (soustředí se na analýzu jazyka sdělujícího poznatek)

August Comte (1798-1857) „pozitivismus“ – z jeho pozitivní filosofie a filosofie dějin Zakládá novou vědu – sociologii – pokládal jí za královnu všech věd 3 fáze vývoje lidstva – mýtická, metafyzická a pozitivní Byl pod vlivem fr. katolicismu, církev považoval za zpátečnickou – náboženská stránka pozitivismu se prosazuje v Brazílii

Jeho myšlenky ovlivnili K. Marxe, H. Spencera i T.G. Masaryka Na konci 19. st. se dostává do přírodních věd – Ernst Mach prezentuje 5 zásad: 1. Zdrojem všeho lidského poznání je to, co je dáno 2. Daná je jen množina smyslových vjemů 3. Všechno, co navíc ke smyslovým vjemům tvoří „svět“, není dané 4. Rozlišení mezi mnou a světem není udržitelné 5. Není žádné metafyzické poznání mimosmyslové skutečnosti

Kritika pozitivismu K. Marx - neviděl vyústění dějin lidstva ve vědeckém poznání, nýbrž v praktickém osvobození vykořisťovaných E. Husserl - Na tak základní otázky jako „proč“ nedovede důsledný pozitivismus, pokud se omezuje jen na fakta, dát žádnou odpověď. I vědecké poznání začíná hypotézou a výběrem relevantních fakt ještě dřív, než vůbec může něco konstatovat

Zdroje: wikipedia.cz, Odmaturuj ze ZSV Vypracoval: Petr Makovec, 8.E