Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyb tělesa opakování
Advertisements

Pohyb tělesa.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPohyb tělesa.
Co je pohyb?.
Posuvný a otáčivý pohyb
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Vytvořil: Robert Kunesch
Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova VY_52_INOVACE_156_trajektorie a dráha Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa,
MECHANIKA.
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
POHYB A KLID.
Eva Voříšková Radek Straka Lucie Klejnová Jiří Huněk
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Jak můžeme popsat pohyb?
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Virtuální předmětové kabinety.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_25.
Jan Stibůrek Miroslav Štěpánek Michaela Richterová
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Pohyb a klid.
POHYB TĚLESA I (sekunda) FY – Sekunda Yveta Ančincová F – Sekunda
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Mechanika I - Kinematika
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
P O H Y B Y Michal Kahoun Lucie Krtková Filip Balík Linda Rejnová
Při pohybu těleso mění polohu a opisuje čáru...
Trajektorie a dráha Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník7. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaPohyb tělesa Název výukového.
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_13_Vztlaková síla Téma:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k celkovému zopakování učiva o pohybu těles. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy o pohybu tělesa.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_20_Nestejnorodá tělesa v.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Jak můžeme popsat pohyb.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
PaedDr. Jozef Beňuška
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Ing. Michaela Štainbruchová
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_16_FYZIKA
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Souhrnná cvičení-pohyb těles
Fyzikální veličiny - opakování
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
KLID A POHYB TĚLESA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Pohyb těles-fyzika hrou
POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_29.
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
MECHANIKA.
Trajektorie a dráha VY_32_INOVACE_FYZ_1_23
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Klid a pohyb tělesa.
Transkript prezentace:

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy:.   Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_4_Pohyb a klid tělesa, trajektorie a dráha tělesa Téma: 10B_Fy 7.roč. Datum ověření: VM ověřen dne 17.9.2012 v 7.A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3215 Anotace: Žáci si na jednotlivých příkladech osvojují znalosti daného učiva. Prezentace slouží k výkladu, zápisu a pochopení daného učiva.

Trajektorie a dráha tělesa POHYB TĚLESA Pohyb a klid tělesa Trajektorie a dráha tělesa

Podívejte se na obrázek Podívejte se na obrázek. Popište z pohledu maminky, kdo a co je v pohybu, kdo a co je naopak v klidu. Totéž proveďte z pohledu chlapce na houpačce. Změní se popis situace?

Podívejte se na obrázek Podívejte se na obrázek. Popište z pohledu cyklistky, kdo a co je v pohybu, kdo a co je naopak v klidu. Totéž proveďte z pohledu cestujícího v autobuse, člověka stojícího na zastávce. Popis provádějte pro různé situace: autobus zastavuje, autobus stojí, autobus se pohybuje stejnou rychlostí jako cyklistka, …?

Pohyb tělesa uvažujeme i popisujeme vzhledem k jinému tělesu Pohyb tělesa uvažujeme i popisujeme vzhledem k jinému tělesu. Hovoříme o relativnosti pohybu (relativní = jsoucí ve vztahu k něčemu). Těleso se pohybuje, mění-li svoji polohu vzhledem k jinému tělesu. Rozhodnutí o klidu či pohybu tělesa můžeme provést, je-li určeno těleso, k němuž se změna polohy vztahuje. V praxi uvažujeme pohyb těles vzhledem k Zemi nebo vzhledem k tělesům s povrchem pevně spojenými, aniž to zdůrazňujeme.

Z obrázku je zřejmé, kudy se letadla pohybovala. Na tomto obrázku je znázorněna trajektorie letu komety Borrelly. Na tomto obrázku vidíme „cestu“ odletujících jisker.

Čára, kterou při pohybu těleso opisuje, se nazývá trajektorie pohybu tělesa.

Načrtni si (z pohledu shora) trajektorii pohybu lyžaře jedoucího na vleku a lyžaře trénujícího slalom. Jaký tvar mají znázorněné trajektorie? Podle tvaru trajektorie rozlišujeme: pohyb přímočarý: trajektorie má tvar přímky nebo její části (úsečky, polopřímky), pohyb křivočarý: trajektorie je vždy křivka.

Pavlík, tříletý vášnivý pozorovatel přírody, se chlubil svému staršímu bratrovi:„Já jsem dneska změřil délku cestičky šneka Pepíka. Byla celá ze slizu a měřila 36cm.“ Kryšpín, který při hodině fyziky dává vždy pozor, se rozhodl svého mladšího brášku poučit. „Pavlíku, té cestičce, kterou šnek za sebou zanechal, se říká trajektorie, podle ní se dozvíš, kudy se šnek či jiné těleso pohybovalo. No a délka té trajektorie je dráha. Typuji, že šnek dráhu 36cm ulezl nejméně za hodinu.“

Dráha tělesa označuje délku trajektorie, kterou pohybující se těleso opíše za určitou dobu. Dráha je fyzikální veličina. Označujeme ji písmenem s. Měříme ji v jednotkách délky. Stručný zápis naměřené dráhy: s= 36cm.

Bedřich posunul na papíře úhloměr a poté otočil na budíku velkou ručičku kolem dokola, ale ani to mu ke správné myšlence nepomohlo. Porovnej vyznačené trajektorii jednotlivých bodů u úhloměru a hodinových ručiček. Dále porovnej i jejich dráhu.

9 3

Posuvný pohyb tělesa – všechny body tělesa mají shodnou trajektorii a dráhu mají stejně dlouhou (např. zboží na posuvném pásu, volný pád míčku, …). Otáčivý pohyb kolem nehybné osy – trajektorie všech bodů tělesa mají tvary částí kružnic, ale dráhy jsou různě dlouhé (záleží na vzdálenosti od osy otáčení), (např. vrtule letadla, brusný kotouč, …).

A nyní něco na procvičení … http://testy.nanic.cz/testy/fyzika/klid-a-pohyb-teles-rovnomerny-nerovnomerny-pohyb/ http://dum.rvp.cz/materialy/pohyb-a-klid-telesa.html http://dum.rvp.cz/materialy/pohyb-telesa.html http://dum.rvp.cz/materialy/pohyb-primocary-a-krivocary-translacni-a-rotacni.html

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje:   BOHUNĚK, Jiří; KOLÁŘOVÁ, Růžena. Fyzika pro 7. ročník základní školy. Olomouc: Prometheus, spol. s r.o., 2000, ISBN 80-7196-119-1. MÍČEK, Arnošt; KROUPA, Roman. Fyzika 2. Brno: Tvořivá škola, 2009, ISBN 80-903397-7-4. AUTOR NEUVEDEN. Tupounův blog [online]. [cit. 8.8.2011]]. Dostupný na WWW: http://tupoun.wordpress.com/ AUTOR NEUVEDEN. wikimedia commons [online]. [cit8.8.2011]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Contrails.jpg AUTOR NEUVEDEN. Hvězdárna a planetárium Plzeň [online]. [cit. 8.8.2011]. Dostupný na WWW: http://hvezdarna.plzen.eu/pozorovani/expedice_2008/expedici_denik/taborak.jpg AUTOR NEUVEDEN. wikimedia commons [online]. [cit. 8.8.2011]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Borrelly.jpg AUTOR NEUVEDEN. babyfriendlyregion.cz [online]. [cit. 8.8.2011]. Dostupný na WWW: http://www.babyfriendlyregion.cz/wp-content/uploads/2010/10/Lyžařský-vlek-Hradiště2.jpg HILLEWAERT, Hans. wikimedia commons [online]. [cit. 8.8.2011]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Helix_pomatia_(Dourbes).jpg Obrázky z vlastní tvorby. Obrázky jsou použity i z galerie Microsoft office.