Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy:. Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_10_Pohyb rovnoměrný a nerovnoměrný, rychlost Téma: 10B_Fy 7.roč. Datum ověření: VM ověřen dne v 7.A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace slouží k výkladu rozdělení pohybů podle rychlosti pohybujícího se tělesa. Žáci se seznamují s novou fyzikální veličinou - rychlostí. Dále jsou zde uvedeny různé kvízy k zpestření výkladu.

2 POHYB TĚLESA Pohyb rovnoměrný a nerovnoměrný Rychlost

3 Porovnej pohyb motorky v následujících situacích:
0m 12m 0s 1s 2s 3s 4s 5s 6s 7s 8s 9s 10s 11s 12s rovnoměrný pohyb II. 0m 12m 0s 1s 2s 3s 4s zrychlený pohyb III. 0m 12m 0s 1s 2s 3s 4s zpomalený pohyb

4 Pohyb nerovnoměrný zrychlený
Pohyb rovnoměrný – těleso za každou stejnou dobu urazí stejnou dráhu (např. kufr na přepravním pásu, …) Pohyb nerovnoměrný zrychlený – těleso za každou následující stejnou dobu urazí delší dráhu (např. rozjíždějící se automobil, …) Pohyb nerovnoměrný zpomalený – těleso za každou následující stejnou dobu urazí kratší dráhu (např. brzdící automobil, …)

5 A nyní něco na procvičení …

6 Gepard je považován za nejrychlejší zvíře planety.
Dokáže vyvinout rychlost 112 km/h. Jednoznačným vítězem planety je však představitel ptačího druhu, sokol. Tomu byla naměřena rychlost 350 km/hod a při pronásledování kořisti běžně dosahuje rychlosti 180 km/h. Nejpomalejším zvířetem je mořský koník, který se pohybuje rychlostí 1,5 m/h.

7 Rychlost je odvozená fyzikální veličiny a značíme ji v.
Stručný zápis: v = 180 km/h. Základní jednotka v SI je m/s – čteme: metr za sekundu.

8 Na obřím kolo ve Vídni urazí vagón během jedné otočky 192m za 256s
Na obřím kolo ve Vídni urazí vagón během jedné otočky 192m za 256s. Jaká je jeho rychlost? za 256s … 192m za 1s … 192 : 256 = 0,75m Vagón se na obřím kole pohybuje rychlostí 0,75m/s. čas … t dráha … s rychlost … v Výpočet: v s t = :

9 v = s : t s t . v v = s : t s = v . t t = s : v
Rychlost rovnoměrného pohybu = dráha pohybu : čas pohybu s t . v v = s : t s = v . t t = s : v

10 1.řádek - zapíšeme vzorec. 2.řádek - provedeme výpočet.
3.řádek - zapíšeme výsledek (Nezapomeň k vypočítané hodnotě uvést jednotku!) Nejprve provedeme stručný zápis = vypíšeme hodnoty fyz.veličin v, s, t. Fyz.veličinu s neznámou hodnotou uvádíme jako poslední. U všech hodnot uvedeme i jednotku! Paní Farná, stojící na jezdících schodech v novém obchodním centru Futurum, se pohybovala rychlostí 1,5m/s. Pozorovala ji Eva, která za nákupy vyrazila z domu pěšky a vzdálenost 1 428m (vzdálenost od hlavních dveří jejího bytu k vstupním dveřím obchodního centra) urazila za 17minut. Pohybovala se Eva rychleji než paní Farná? A nyní? v = s : t s = 1 428m t = 17min v = x m/s = 1 020s x = : = 1,4 v = 1,4m/s Pozor na jednotky! Odpověď: Eva se nepohybovala rychleji než paní Farná.

11 A nyní malý kvíz Do uvedených vět doplň správné rychlosti (můžeš využít nápovědu): Maximální povolená okamžitá rychlost vozidel v obci je …. Maximální rychlost vozidel mimo obec je …. Maximální povolená rychlost vozidel na dálnici v ČR je ….Rychlost zvuku ve vzduchu je …. Rychlost světla je …. Vlas roste rychlostí …. Měsíc kolem Země se pohybuje rychlostí…. Země kolem Slunce se pohybuje rychlostí …. Aktuální monoposty F1 mohou dosáhnout rychlosti přes … na okruhu. Valentino Rossi i Casey Stoner si myslí, že předpokládaná maximální rychlost nové generace motocyklů …, nebude příliš nebezpečná. Nápověda: 50km/h, 350 km/h, 340m/s, 3 700km/h, 0,015mm/h, 90km/h, km/h, 350km/h, km/h, km/s.

12 Správné řešení Maximální povolená okamžitá rychlost vozidel v obci je 50km/h. Maximální rychlost vozidel mimo obec je 90km/h. Maximální povolená rychlost vozidel na dálnici v ČR je 130km/h.Rychlost zvuku ve vzduchu je 340m/s. Rychlost světla je km/s. Vlas roste rychlostí 0,015mm/h. Měsíc kolem Země se pohybuje rychlostí 3 700km/h. Země kolem Slunce se pohybuje rychlostí km/h. Aktuální monoposty F1 mohou dosáhnout rychlosti přes 350 km/h na okruhu. Valentino Rossi i Casey Stoner si myslí, že předpokládaná maximální rychlost nové generace motocyklů 350km/h, nebude příliš nebezpečná.

13 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje: BOHUNĚK, Jiří; KOLÁŘOVÁ, Růžena. Fyzika pro 7. ročník základní školy. Olomouc: Prometheus, spol. s r.o., 2000, ISBN MÍČEK, Arnošt; KROUPA, Roman. Fyzika 2. Brno: Tvořivá škola, 2009, ISBN AUTOR NEUVEDEN. sportweb.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. hadesovopodsveti.blog.cz [online]. [cit ]]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. poutove-atrakce.webnode.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Tupounův blog [online]. [cit ]]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. lidovky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KOŘÍNEK, Milan. PhotoExtract.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

14 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje: AUTOR NEUVEDEN. erko,estranky [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázky jsou použity i z galerie Microsoft office.


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google