Gambling a ČR jako ráj hazardu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

Gamblering Biologické a sociální příčiny vzniku, důsledky pro společnost a rodinu. Možnosti léčby.
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Nezaměstnanost.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
NETOLISMUS V ČR se hovoří o 10% hráčů.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
PROBLÉMY ZÁVISLOSTI NA HAZARDNÍCH HRÁCH.
Gambling - patologické hráčství
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Sociální patologie SCPT SCPA
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Drogy Výchova ke zdraví.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VZESTUPY A PÁDY SILVIE QUISOVÁ. POROZUMĚT ZNAMENÁ POMOCI.
Sociálně patologické jevy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Vypracoval: Jiří Novák 9.Třída
Nezaměstnanost.
Deprese Diagnostika a léčba
Návykové a impulzivní poruchy
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
Drogy a já Jméno: Třída: Datum:.
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. 16. PŘEDNÁŠKA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Seminář Trauma.
Sociálně patologické jevy
Gamblerství aneb Láska k hazardu
závislost na internetu
PATOLOGICKÉ HRÁČSTVÍ Bc. Tereza Guldová.
Patologické hráčství David Kadlec , SOVČ 2011.
Hazardní hry 3. ledna 2014 VY_42_INOVACE_190231
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluPatologické.
Multigate a.s. Projekt: Casino - Podolí u Brna. Kdo jsme? Společnost multigate, a.s. byla založena v roce 2002 a je výlučně tuzemskou společností, její.
ZÁVISLOSTI SEXUÁLNÍ DEVIACE SBEVRAŽDY Brno, 2014.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_12_Stát a nezaměstnanost TEMA:Finanční.
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
Hazardní hraní v České republice v roce 2014 MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. 15. června 2015| Praha.
Rodina se závislým partnerem Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ZÁVISLOST A DROGY Drogy se vyrábějí i z léků. Nitrožilní aplikace drog.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Klára Fidriková, Radim Slaný. tch?v=fIPqvmpPhQ8.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Patologické hráčství Bc. Balonová Soňa.
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Problémové, patologické hráčství
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
HAZARD V ČÍSLECH.
Hazardní hra VY_32_INOVACE_03_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_HAZARDNÍ HRA
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Trh práce a politika zaměstnanosti
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Občanská nauka Sociálně patologické jevy V. ; VY_32_INOVACE_D2_19
Hazard Alkohol a Děti 2018.
X. Adiktologická konference Středočeského kraje
Transkript prezentace:

Gambling a ČR jako ráj hazardu

Úvod – Patologické hráčství Diagnoza poprvé v r. 1979 Dlouhodobá a narůstající neschopnost čelit podnětům k hazardu a s tím související narušení rodinného, pracovního života a páchání TČ v podobě např. padělání, podvodů, dluhů atd.(Chalupová, Lukeš 1997) Průvodními jevy jsou např.: myšlenky na hru, hra o víc, neklid bez hraní, nutkání získat prohrané peníze opět hrou, neúspěšné pokusy omezení hry, obětování ostatních aktivit…

Nejčastější formy hazardu Automaty – dnes tkví problém především v tzv. videoterminálech – on-line propojených hr. automatech. Kasina – méně přitažlivá, značně nebezpečná. Rychlá výhra – rychlý návyk. Sportovní sázky Karetní hry

Řadíme ji mezi návykové a impulzivní poruchy (vč. např Řadíme ji mezi návykové a impulzivní poruchy (vč. např. kleptomanie, pyromanie aj.) – kompulzivní poruchy Společným znakem je: Neschopnost jedince odolat impulzu nebo pokušení zabývat se aktivitou, která je pro něj nebo okolí nebezpečná. Před provedením činu jedinec pociťuje napětí, tlak, neklid…které lze odstranit jen vykonáním tohoto činu Při provádění činnosti pak jedinec pociťuje silné uspokojení, uvolnění (ale i lítost aj.)

Podle mezinár. klasifikace není závislostí, ale návykovou a impulzívní poruchou Má ale znaky závislosti : návykovost a neodolatelnost

Kdo je patologickým hráčem: - 2 – 3x za rok postoupí hráčským epizodám, které mu přinášejí ztráty a naruší sociální vazby v rodině, mezi přáteli, v práci, ve škole Přes ztráty pokračuje ve hře Objevuje se nekontrolované puzení ke hře, které není schopen překonat Je zcela zaujat myšlenkami na hru a hraní

Znaky hráče: Vysoké zaujetí hrou, neustále se hrou v myšlenkách zabývám Hraji o vyšší částky, než odpovídá mým možnostem Tendence zvyšovat sázky či tempo hry za vyšším prožitkem Rozladěnost, neklid při abstinenci Hraní jako způsob řešení problému (finance, prestiž aj.)

Kdo je hráčem. Hraní nejen ve volném čase Po prohře snaha o získání peněz hrou zpět Podvody vůči rodině aj Páchání trestné činnosti Pokračování navzdory dluhům, problémům v rodině, práci… Spoléhání se na jiné, že půjčí peníze aj.

Kdo je hráčem: Hráč miluje riziko Hra u absorbuje většinu času Hráč je optimistický – nepoučitelný z proher

Fáze chorobného hráčství 1. Fáze výher – zpočátku fantazie o velké výhře, menší výhry se stávají podnětem k nárůstu výše sázek a četnosti her. 2. Fáze prohrávání – postižený myslí především na hraní, snahy hru omezit – neúspěšné. Půjčky, bezohlednost, změna priorit, zanedbávání všeho ostatního. Fáze zoufalství – Odcizení od rodiny, soudy, tresty, osamělost, hry, nebo fantazie na ni zaměřená, deprese, výčitky svědomí, panika, krádeže, zpronevěry, sebevražda, drogy…

Gamblerství – některé z charakteristik Po výhře touha vyhrát ještě víc Hra do prohry všech peněz Hra je delší, než měl hráč v úmyslu Hra působí potíže se spaním Nespokojenost či zklamání vedou ke hře Hra působí nezájem o rodinu Hra je na úkor času pro práci Hra je financována z půjček, či prodejem rodinných předmětů Atd… (Nešpor 1994)

Fáze procesu uzdravování 1. Fáze kritičnosti – hráč hledá východisko a získává naději. Přijímá znovu realitu a jedná odpovědně. Návrat do zaměstnání. 2. Fáze znovuutváření – počátek splácení dluhů, konkrétní plán nahrazení škod, nové zájmy, návrat sebeúcty, nové cíle, zájem o rodinu 3. Fáze růstu – přijetí nového zp. života, pochopení sebe i druhých. Adekvátní řešení živ. problémů

Nejohroženější skupiny Mladí lidé – rychlejší vznik závislosti Muži Nebezpečná povolání – povolání s vyšším risikem styku s hrou (provozovatelé restaurací, číšníci…) Profi hráči Hyperaktivní jedinci Nezaměstnaní

Diagnostika závislosti Nejpřesnější je diagnostika změn chování jedince a odchylky od jeho běžného standardu Rozhovor s přáteli, kolegy, rodinou atd… Dotazník Gamblers Anonymous – vyplňuje buď sám testovaný, nebo je možno jej vyplnit po analýze jeho jednání a chování

Přehled výsledků loterií

Přehled výsledků – automaty a videoterminály

Výskyt mezi žáky Postižení populace žáků - ESPAD 2007 Denně nebo téměř denně hraje 1,1 % 16-letých Jednou týdně 1,3% Psychiatrické centrum Praha – 2008 – 8. třídy ZŠ Týdně a častěji hraje 7,9% žáků a 1,3 % dívek