Studená válka - úvod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vývoj politické mapy Evropy
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Evropa po válce Kvíz Pro návrat na klikni na broučka.
Svět Západu a vznik NATO
Svět po roce 1945 I..
Kapitola 1: Poválečné rozdělení světa
POLITICKÝ A EKONOMICKÝ VÝVOJ EVROPY
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
STUDENÁ VÁLKA.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE PhDr. Jana Žáková.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Vznik bipolárního světa a problém poválečného Německa
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
EVROPA PO ROCE 1945.
Prohra československé demokracie
SJEDNOCOVÁNÍ ZÁPADU a SJEDNOCOVÁNÍ VÝCHODU
Trojitý zápisník Přečti si citaci.
Postavení Evropy ve světě
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Studená válka.
Studená válka 1. fáze uč
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Nový svět Petr Machala. Jaké byly výsledky II. světové války?
Rozdělená Evropa.
EVROPA V POČÁTCÍCH STUDENÉ VÁLKY
Svět po 2. světové válce.
EVROPA A SVĚT PO ROCE 1945.
Otázky po válce Období po 2. sv. válce. Charakter doby velmoci řeší uspořádání světa řeší, zda mají potrestat viníky války konference v Postupimi (Německo,
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,
Studenoválečnický konsenzus. 1. „studenoválečnický konsenzus“ 2. Dlouhý telegram ( ) 3. Trumanova doktrína 4. Evropský program obnovy – OEEC.
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
80. Léta a Reaganova doktrína. Volební kampaň 1980 Kritika předchozích administrativ Reaganova doktrína I. Reaganova doktrína II. Projekt SDI Vztahy se.
EVROPA A SVĚT PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE – 2. část
Cesta ke studené válce v Evropě
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Svět ve 2. pol. 20. stol..
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Formování protihitlerovské koalice. Velká trojka.
PRVNÍ FÁZE STUDENÉ VÁLKY
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
STUDENÁ VÁLKA 1.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Studená válka - 1. fáze uč. 96 – 101 PS
STUDENÁ VÁLKA 1.
Evropské hospodářství
Cesta ke studené válce v Evropě
STUDENÁ VÁLKA M. Kryška.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Hitlerova agrese ve 30. letech
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Studená válka - úvod

VYMEZENÍ STUDENÉ VÁLKY Bipolární rozdělení světa – dva nesmiřitelné tábory (Západ vs. Východ) Probíhala nepřetržitá konfrontace ve všech oborech lidské činnosti (jaderné zbrojení, sport, věda, cesty do vesmíru…) – KROMĚ přímého vojenského střetu (jen zástupné války) Neustálá hrozba nukleární války a zničení Počátky? - vyhrocení sporů mezi USA a SSSR po roce 1945 Rozdíly mezi USA a SSSR?

VYMEZENÍ STUDENÉ VÁLKY Rozpory mezi vítězi USA Rovnováha sil Mírová spolupráce v rámci OSN Hospodářská integrace zabraňující opakování války Snaha nevrátit se k politice izolacionismu – USA chtějí po válce hrát aktivnější roli v Evropě i světové politice SSSR Zisk velmocenského postavení v Evropě Podněcování rozporů mezi kapitalistickými státy Vytvoření bloku satelitních států ve střední a východní Evropě Zisk úžin Bospor a Dardanely a základen ve Středozemním moři Rozšíření komunismu do Řecka a Turecka (ochromeny krizemi)

1946

1946 http://www.johndclare.net/images/Soviet_takeover.GIF

1946 Winston Churchill projev ve Fultonu (5. březen 1946)

1946 „...Od Štětína na Baltu až po Terst na Jadranu byla napříč celým kontinentem spuštěna železná opona. Za touto linií leží všechna hlavní města starých států střední a východní Evropy. Varšava, Berlín, Praha, Vídeň, Budapešť, Bělehrad, Bukurešť a Sofie, všechna tato proslulá města i s obyvatelstvem jejich zemí se ocitla v oblasti, kterou musím nazvat sovětskou sférou a všechna jsou vystavena nejen té či oné formě sovětského vlivu, ale i vysoké a v mnoha případech rostoucí míře ovládání z Moskvy… Komunistické strany, které byly v těchto zemích velice malé, získaly postavení a moc zdaleka přesahující počet jejich členů a ze všech sil se snaží prosadit totalitní vládu. Téměř ve všech případech byl nastolen policejní stát a prozatím nikde, s výjimkou Československa, neexistuje skutečná demokracie… Na základě toho, co jsem viděl u našich ruských přátel a spojenců během války, jsem přesvědčen, že neexistuje nic, co obdivují více než sílu a neexistuje nic, k čemu by měli menší vážnost než je slabost, zvláště pak vojenská slabost. Proto je naše stará doktrína rovnováhy sil mylná.“

1946 DLOUHÝ TELEGRAM George F. Kennan představitel velvyslanectví USA v Moskvě „Hlavním posláním americké politiky vůči SSSR musí být dlouhodobé, trpělivé, ale tvrdé a rozhodné zadržování ruských expanzivních tendencí.“

1947

1947 TRUMANŮV PROJEV 12. 3. 1947 „…v současném úseku světových dějin musí téměř každý národ volit mezi dvěma způsoby života. Tato volba není často volbou svobodnou... Jeden způsob života je založen na vůli většiny. Vyznačuje se svobodnými institucemi, zastupitelským principem vlád, svobodnými volbami, zárukami pro svobodu jedince, svobodu slova a náboženství a ochranu před politickým útlakem. Druhý způsob života je založen na vůli menšiny, která je vnucována většině. Opírá se o teror a útlak, o řízený tisk a rozhlas, o zfalšované volby a o potlačování osobních svobod. Věřím, že politika Spojených států musí spočívat v podpoře svobodných národů, jež vzdorují pokusům o ujařmení ozbrojenými menšinami či vnějšímu tlaku. Domnívám se, že naše pomoc musí spočívat především v ekonomické a finanční podpoře, která je nevyhnutelná pro dosažení jejich hospodářské stability a tudíž i vyrovnaného politického života..."

1947 TRUMANOVA DOKTRÍNA změna přístupu americké zahraniční politiky „POLITIKA ZADRŽOVÁNÍ KOMUNISMU“ policy of containment TRUMANOVA DOKTRÍNA aktivní pomoc státům, které byly ohroženy vnitřním nebo vnějším komunistickým nebezpečím Americký kongres schvaluje finanční pomoc komunismem ohroženému Řecku (250 mil. USD) a Turecku (150 mil. USD)

1947 Marshallův plán 5. června 1947 Plán hospodářské obnovy Evropy 5. června 1947 projev amerického ministra zahraničních věcí George Marshalla „Naše politika není namířena proti konkrétní zemi či ideologii, nýbrž proti hladu, bídě, beznaději a chaosu.“ „Evropské země musejí ovšem samy rozhodnout o formě pomoci a předložit odpovídající a zcela konkrétní návrhy.“

1947 „Tento plán bude stát naši zemi miliardy dolarů. Zatíží amerického daňového poplatníka. Vyžádá si oběti dnes, abychom se mohli zítra těšit bezpečnosti a míru…“

* * Terst

1947 během let 1947 - 1951 byly rozděleny půjčky a dary přibližně za 13 miliard USD struktura pomoci: 20 % objemu peněz tvořily půjčky (na nákup většinou amerického zboží) a 80 % dary (potraviny, hnojiva, zemědělské stroje) Reakce SSSR na Marshallův plán?

Další doporučené materiály k tématu najdete ZDE