Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

80. Léta a Reaganova doktrína. Volební kampaň 1980 Kritika předchozích administrativ Reaganova doktrína I. Reaganova doktrína II. Projekt SDI Vztahy se.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "80. Léta a Reaganova doktrína. Volební kampaň 1980 Kritika předchozích administrativ Reaganova doktrína I. Reaganova doktrína II. Projekt SDI Vztahy se."— Transkript prezentace:

1 80. Léta a Reaganova doktrína

2 Volební kampaň 1980 Kritika předchozích administrativ Reaganova doktrína I. Reaganova doktrína II. Projekt SDI Vztahy se spojenci NATO

3 R. Reagan (R) v zahraniční politice nezkušený Předvolební debata ovlivněná situací v Iránu - Svržení Šáha (1979) a nástup fundamentalistického režimu A. Chomejnýho - americká rukojmí a neuspěný pokus o jejich záchranu (1980), - Carter vnímán jako „slaboch“, navíc ekonomická recese v USA Reagan, schopný rétor a herec; „Nikdy jsem si nemyslel, že styl slov, která jsem používal byl odlišný: byl to obsah. Nebyl jsem velký komunikátor, ale komunikoval jsem skvělé věci…„

4 Odmítnutí Carterovy politiky „lidských práv“ Odmítl politiku détente (z dob vlády R. Nixona a G. Forda) Politika détente posilovala SSSR S komunisty se vyjednává jenom z pozice síly („peace through strength“) USA má podporovat kohokoli a kdekoli, kdo bojuje proti komunismu

5 Reagan nedefinoval jednoznačnou ZP doktrínu R. doktrína je ztotožňována s podporou antikomunismu Cíl? Zatlačit komunismus, neomezovat se na zadržování jako Truman Podoba s Eisenhowerovou doktrínou, ale… Na rozdíl od Eisenhowera Reagan masivně zvyšuje rozpočet obrany Prostředky? Zvýšit vojenský rozpočet, uzbrojit SSSR, podporovat antikomunistické hnutí kdekoli na světě

6 Reagan se vyhýbá vojenským intervencím Intervence v Libanonu 1982 – 1984 a Grenadě 1983 Finanční a materiální podpora - afghánským mudžahedýnům - nikaragujským „Contras“ - „Support for freedom fighters is self-defense“ - od r. 1983 podpora Iráku (Saddám Husajna) proti Iránu (Ajatoláha Chomejnýho)

7 SDI = Strategic Defense Initiative (tzv. Hvězdné války) „Vyzývám vědeckou obec, která nám dala nukleární zbraně, aby své nadání obrátila ve prospěch lidstva... a poskytla prostředek, který by nukleární zbraně učinil bezmocnými a zastaralými.“ SDI = systém protiraketové obrany umístěné ve vesmíru Velmi nákladné, prakticky nerealizovatelné SDI porušovala Smlouvu ABM (1972)

8 Reagan zahájil rozmísťování jaderných raket středního doletu v Evropě (1983) Reakce na „modernizaci“ sovětských zařízení ve střední Evropě (SS-4 a SS-5, které jsou fixní za SS-20, které jsou mobilní) Největší masové protesty mírových aktivistů po dobu studené války Reagan nabízí „nulové řešení“ = stažení všech amerických a sovětských jaderných raket středního doletu z Evropy - > Dohoda INF (1987)

9


Stáhnout ppt "80. Léta a Reaganova doktrína. Volební kampaň 1980 Kritika předchozích administrativ Reaganova doktrína I. Reaganova doktrína II. Projekt SDI Vztahy se."

Podobné prezentace


Reklamy Google