Školní vzdělávací program (ŠVP)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Systém kurikulárních dokumentů
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Hodnocení škol a školských zařízení
Různé role zástupce ředitele školy
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Role školního koordinátora EVVO
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
(komentovaný přehled)
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Seminář pro ředitele a koordinátory ZUŠ Čeladná 2009 PaedDr.KarelTomek.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Průřezová témata.
Minimální preventivní program školy
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Kariérové poradenství v českém středním školství
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
9. Tvorba individuálního plánu
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
9. Tvorba individuálního plánu
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Pedagog.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Školní vzdělávací program (ŠVP)

Co obsahuje: Identifikační údaje Personální zabezpečení Charakteristika zařízení Cíle vzdělávání Klíčové kompetence Délka a časový plán vzdělávání Formy vzdělávání Obsah vzdělávání Podmínky pro vzdělávání účastníků se speciálními vzdělávacími potřebami Podmínky přijímání uchazečů, průběhu a ukončování vzdělávání Popis materiálních podmínek – práce jednotlivých vedoucích poboček Personálních podmínky Ekonomické podmínky Podmínky BOZP – vychází od pana Němečka, pozor na záznamy v deníku!

Cíle vzdělávání DLOUHODOBÉ „NA PŮL CESTY“ KRÁTKODOBÉ Obecně formulované cíle za celou organizaci Konkrétně formulované: Pedagogické cíle Ekonomické cíle Strategické cíle „NA PŮL CESTY“ Cíle týkající se jednotlivých vzdělávacích oblastí KRÁTKODOBÉ Jednotlivé kroužky

Cíle vzdělávání DLOUHODOBÉ Obecně formulované cíle za celou organizaci rozvoj osobnosti člověka, který bude vybaven poznávacími a sociálními způsobilostmi, mravními a duchovními hodnotami pro osobní a občanský život, výkon povolání nebo pracovní činnosti, získávání informací a učení se v průběhu celého života pochopení a uplatňování zásad demokracie a právního státu, základních lidských práv a svobod spolu s odpovědností a smyslem pro sociální soudržnost pochopení a uplatňování principu rovnosti žen a mužů ve společnosti utváření vědomí národní a státní příslušnosti a respektu k etnické, národnostní, kulturní, jazykové a náboženské identitě každého poznání světových a evropských kulturních hodnot a tradic, pochopení a osvojení zásad a pravidel vycházejících z evropské integrace jako základu pro soužití v národním a mezinárodním měřítku získání a uplatňování znalostí o životním prostředí a jeho ochraně vycházející ze zásad trvale udržitelného rozvoje a o bezpečnosti a ochraně zdraví

Cíle vzdělávání cíle pedagogické: dbát na příjemné klima DLOUHODOBÉ Konkrétně formulované: cíle pedagogické: dbát na příjemné klima rozšiřování nabídky aktivit zvyšování kvalifikace pedagogů motivace pedagogů k jejich práci s důrazem na hodnotu týmové spolupráce snažit se předcházet šikaně, problémy řešit vždy ihned prohlubování, obnovování a fixování dosud nabytých znalostí z příslušného stupně školství studovat, osvojit a aplikovat nové metody a formy práce   cíle ekonomické: účelná a efektivní práce s prostředky JMK a MŠMT posilování rozpočtu o vlastní příjmy (z činností, dotační programy, sponzorské finanční dary) cíle strategické: posilovat brand organizace vytvořit jednotnou grafickou koncepci posílit PR organizace vytvořit menší pracovní týmy se speciálními kompetencemi (akce přesahující lokální rámec, nová média, atp.)

Cíle vzdělávání „NA PŮL CESTY“ KRÁTKODOBÉ Cíle týkající se jednotlivých vzdělávacích oblastí – viz rozdané materiály KRÁTKODOBÉ Jednotlivé kroužky

Klíčové kompetence Mít určitou kompetenci znamená, že se dokážeme v určité přirozené situaci přiměřeně orientovat, provádět vhodné činnosti, zaujmout přínosný postoj. Klíčové kompetence jsou něčím, co žák rozvíjí a využívá ve všech vyučovacích předmětech, jsou to jisté univerzální způsobilosti: umění učit se, umění dorozumívat se, spolupracovat, jednat demokraticky, řešit problémy, pracovat soustředěně. (MŠMT) Rozvoj klíčových kompetencí je už součástí cílů vzdělávání v rámcových vzdělávacích programech. Klíčové kompetence vyjadřují (spolu v rámcovými cíli) hlavní záměry a očekávání vzdělávání v rovině velmi obecné. Pedagogové volného času si musejí uvědomit, že pracují s již nastaveným systémem v obecné rovině, který by měli být schopní podpořit a vhodně doplnit. V praxi to znamená, že jsme při tvorbě ŠVP pracovali s klíčovými kompetencemi pro základní vzdělávání s ohledem na to, že na vyšším stupni jsou kompetence prohlubovány.

Klíčové kompetence Kompetence k učení Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanské Kompetence pracovní

Formy vzdělávání Zájmové vzdělávání lze uskutečňovat zejména těmito formami (vycházíme ze § 111 školského zákona a dále z § 2 vyhlášky 74/2005 Sb. o zájmovém vzdělávání): pravidelná výchovná, vzdělávací a zájmová činnost příležitostná výchovná, vzdělávací, zájmová a rekreační činnost táborová činnost a další činnost spojená s pobytem mimo město osvětová vzdělávací činnost individuální práce, zejména vytváření podmínek pro rozvoj nadaných dětí a žáků nabídka a realizace spontánních aktivit poskytování metodické a odborné pomoci účastníkům zájmového vzdělávání

Obsah vzdělávání Obsah zájmového vzdělávání je postaven tak, aby umožnil realizaci všech vzdělávacích forem s přihlédnutím k věku, individuálním možnostem, zájmům a potřebám všech účastníků. Účastníci získávají nejen znalosti a dovednosti, ale zejména jsou vedeni k jejich využití v praxi. Obecný obsah zájmového vzdělávání je vymezen konkrétními oblastmi pravidelné činnosti: dramatika Hudba jazyky kluby pro předškolní děti (multi)média přírodověda sport tanec turistika vaření věda a technika výtvarné, keramické a rukodělné aktivity

Obsah vzdělávání – př. HUDBA Cíle: Vybudovat pozitivní vztah k hudbě. Podporovat rytmické cítění. Znát hudební terminologii, noty, stupnici a další specifika příslušného nástroje. Znát hudební žánry. Specifika hudebního nástroje a péče o něj. Posilování schopnosti improvizace. Podporovat tvůrčí atmosféru a rozvíjet kreativitu. Posilovat schopnost přijmout kritiku. Výstupy: Objevuje a rozvíjí své hudební cítění, talent a formuje svůj hudební vkus. Dítě zná hudební termíny, noty i stupnice. Umí s nimi pracovat. Orientuje se v hudební žánrech. Odlišuje je od sebe. Dokáže vyjádřit svůj vkus a odůvodnit jej. Dítě dokáže pojmenovat hudební nástroje, jejich skladbu a dokáže si svůj nástroj samo spravovat. Ví, co je improvizace a dokáže ji uchopit a pracovat s ní. Dítě umí samo pracovat, hrát či zpívat. Dokáže přijmout konstruktivní kritiku.