VY__III/2__INOVACE__232 Zeměpis KOMPAS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití GPS, buzoly a kompasu
Advertisements

Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
FYZIKA VY__III/2__INOVACE__209 Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Klid a pohyb těles ( Účinky síly na těleso) Předmět: FYZIKA Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_32_SOUHVĚZDÍ, GALAXIE, SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
Magnety přírodní a umělé
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Leden Ročník 6.
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
Lesy mírného pásu.
VY_32_INOVACE_03_Orientace v krajině
Ovládání prezentace: Enter, space, mouse
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ.
Název školy:. ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:. Mgr
VY__III/2__INOVACE__212 FYZIKA JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
AUTOR: Jiřina Dáňová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Druhy vět - tázací
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
VY_32_INOVACE_09_Činnost litosféry na Zemi Autor: Mgr. Milan Javůrek
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Indukční čáry magnetického pole Číslo DUM: III/2/FY/2/2/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Název školy: Speciálnízákladníškola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_04_IV_Z6_pohyby_země.
VY__III/2__INOVACE__197 Pracovní činnosti Andílek z korálků.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_44_F6
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Autor: Andrea Kolářová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_39_ČJ4
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2012 Ročník
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Seznámení se s technikou a příprava základního čtverce
Přírodní krajiny - test
VY__III/2__INOVACE__124 Prvouka Jaro, léto – charakteristické znaky
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_108_M6
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_98_M7
Krajina v okolí domova VY_32_INOVACE_17
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Světové strany
VY__III/2__INOVACE__161 Režim dne školáka.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Magnetické vlastnosti látek
Předmět: Prvouka Ročník: 3.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_III.Vu_JARO_ZMĚNY.
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_35_ČJ4
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Neživá příroda - vzduch
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
Rozmnožování organismů
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnety
Transkript prezentace:

VY__III/2__INOVACE__232 Zeměpis KOMPAS

Autor DUM Mgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM 10. 12. 2012 Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP „Učíme se pro život“, č.j. 580/07, RVP pro ZV, příloha pro LMP Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Vyučovací předmět zeměpis Téma (klíčová slova) Kompas, magnetické pole Země, busola, světové strany Očekávaný výstup Žák se seznámí s historii vzniku kompasu, dozví se z čeho se kompas skládá, seznámí se s funkcí busoly, naučí se určovat světové strany podle přírodních úkazů, na závěr odpovídá na jednoduché otázky. Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Anotace (popis způsobu použití) Žák sleduje prezentaci učitele předváděnou na interaktivní tabuli, poslouchá výklad, zapojuje se do diskuze, odpovídá na otázky související s prezentací. Žákům lze prezentaci přeposlat na jednotlivé počítače na jejich školní e-maily. Velikost 1,58 MB

KOMPAS používáme k určování světových stran je to vlastně magnetka zasazená v krabičce ve svém středu je podepřena jehlou (hrotem), aby se mohla volně otáčet barevně označený konec ukazuje vždy sever na dně je stupnice o 360 stupních a vyznačené světové strany 0° odpovídá severu, 90° východu, 180° jihu, 270° západu, 360° opět 0° čili severu.

Jak to bylo s historii kompasu? Kompas vynalezli Číňané (první zmínka již ve 4. století). Zjistili, že jakmile třou železnou jehlu kusem magnetitu a nechají ji plout v misce s vodou, tak se natočí sama směrem na sever. Tento kompas však nefungoval na moři.

Klasický tzv. suchý kompas byl vynalezen v Evropě kolem roku 1200. Tvořila ho střelka, která byla umístěna v kovovém pouzdře Na dně byla nakreslena kompasová růžice.

Pomůcky: jehla, magnet, korek, nádoba s vodou Jak si sestrojit kompas? Pomůcky: jehla, magnet, korek, nádoba s vodou Popis: Jehlu pomocí magnetu zmagnetizujeme. Jestli chceme mít sever v oušku jehly, přejedeme jižním pólem magnetu od hrotu jehly k oušku. Zmagnetovanou jehlu přilepíme lepící páskou ke korku, a potom ho položíme na hladinu do nádoby s vodou. Tento“kompas“ se natočí tak, že ouško jehly směřuje na sever.

Proč ukazuje kompas směr sever – jih? Naše Země je obrovský magnet. Má severní a jižní magnetický pól a je obklopena magnetickým polem. Proto zmagnetizovaná střelka kompasu se natočí směrem sever – jih.

BUSOLA Slouží k orientaci v terénu, k určování světových stran, k měření azimutu Skládá se z kompasu, průzoru, otočného kotouče se stupnicí a úhly Světové strany jsou značeny: N – North – sever S – South – jih W – West – západ E – East – východ na jedné straně je opatřena měřítkem

Určování světových stran podle přírody: Kůra stromů bývá na severozápadní straně porostlá mechem a lišejníkem U paty osamělých stromů, pařezů, balvanů roste vyšší a hustší tráva na jižní straně Letokruhy pařezů bývají na severní straně hustší Slunečnice se otáčejí květem za Sluncem Sníh se drží déle na severních svazích

Mraveniště – jižní strana je pozvolná, severní je strmější Včelíny jsou otevřeny na jih Vinice jsou zakládány na jižních svazích Kostely mívají hlavní vchod a věž na západní straně Oltáře v kostele jsou směřovány na východ

Děkuji Vám za pozornost. Následují otázky k procvičení učiva.

Popiš z čeho se skládá kompas? K čemu slouží busola? Co znamená písmenko S na busole? Podle čeho by jsi určil kde je sever, kdyby jsi se nacházel v lese a neměl by si k dispozici kompas?

Použitý zdroj informací: Bin im Garten, [cit. 2012-12-27]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chinesischer_Kompass_im_%C3%9Cberseemuseum_2011_01.JPG?uselang=cs [cit. 2012-12-27]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kompas_Sofia.JPG#file Cs:Šjů, [cit. 2012-12-27]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW:   http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mraveni%C5%A1t%C4%9B_u_Ka%C4%8Dleh.jpg Arnoldius, [cit. 2012-12-13]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW:   http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tree_rings.jpg?uselang=cs Ostatní prezentované obrázky jsou výhradním vlastnictvím autorky DUM: Mgr. Jarmila Borecká