Metody výuky počátečního čtení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
VYVOZENÍ HLÁSKY,PÍSMENE P, p
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
VYVOZENÍ PÍSMENE, HLÁSKY L,l
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PTaČ. Spolupracující organizace Zapojené školy Pojem čtenářské gramotnosti ve škole Učitelé chápou čtenářskou gramotnost především jako dovednost dekódovat.
Didaktické prostředky
Taktická příprava Michal Lehnert.
Výukové programy pro předmět český jazyk a literatura
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Výuka soudobých dějin problémy a perspektivy Ústav pro studium totalitních režimů Praha.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
MOŽNOSTI DOMÁCÍ PŘÍPRAVY
Alternativa ve výuce psaní
Využití zprostředkovaného učení ve výuce 1. třídy základní školy
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
. název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM: 1.ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Čtení.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
VY_32_INOVACE_03_NÁCVIK ČTENÍ
VYVOZENÍ HLÁSKY A PÍSMENE O, o
VYVOZENÍ SLABIK S HLÁSKOU A PÍSMENEM S
Základní škola, Nemyčeves, okres Jičín. Abychom mohli uplatňovat plánované výchovné a vzdělávací strategie, bylo zapotřebí propracovat didaktický postup.
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Výuka počátečního čtení a psaní před rokem 1989
Diagnostika a reedukace
Vyvození písmene, hlásky S,s
Výuka základů algoritmického myšlení na prvním stupni základních škol
GENETICKÁ METODA ČTENÍ
Metodika počátečního čtení
VÝUKA VÝSLOVNOSTI VE SKUPINÁCH RUSKY MLUVÍCÍCH STUDENTŮ
Z historie výchovy čtenáře. Výchova čtenářů v 19. století Negativa:  Metodický schematismus, formalismus, minimální respektování individuality žáka 
Kurikulum, metody výuky, didaktická technika
centrální porucha zpracování řečového signálu
Anotace Materiál je vhodný ke společné práci žáků 3.třídy jako opakování učiva o kalendáři a o čase. Opakování může být motivováno některou hrou, doporučuji.
GENETICKÁ METODA ČTENÍ
PROJEKT MÁLOTŘÍDKY SPOLEČNĚ Mgr. Hana Řádová Alternativní metody výuky MONTESSORI TVOŘIVÁ ŠKOLA.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Čtení s porozuměním Práce s textem Gramotnost. Význam čtení v současném světě Čtení je součástí gramotnosti člověka. Je prostředkem dalšího vzdělávání.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š12_s01_01.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Mgr. Václav Kvapil NÁCVIK ČTENÍ PRO 1. TŘÍDU 19 1.
Didaktické pomůcky ve výuce Písemné a elektronické komunikace Mgr. Lucie Černohorská.
Využití standardů pro průběžné sledování učebního pokroku žáků Jana Straková Institut pro sociální a ekonomické analýzy a Ústav pro informace ve vzdělávání.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Čtení u SP. Čtení artikulace x psaná forma řeči, porozumění čtenému textu artikulace x psaná forma řeči, porozumění čtenému textu základní schopnosti:
Výuka čtení a psaní analyticko-syntetickou metodou
Didaktické prostředky
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Výuka elementárního čtení a psaní podle genetické metody
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Mgr. Václav Kvapil NÁCVIK ČTENÍ PRO 1. TŘÍDU 15.
Mgr. Václav Kvapil NÁCVIK ČTENÍ PRO 1. TŘÍDU 16.
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Sada 2 Jazyková výchova ZŠ a MŠ Dešná
Sociální čtení.
Čtení a psaní genetickou metodou
SPLÝVAVÉ ČTENÍ® Mgr. Milena Šilhánová
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Metodika počátečního čtení
Transkript prezentace:

Metody výuky počátečního čtení R. Wildová

Analyticko-syntetická zvuková metoda Od roku 1951 do roku 1996 jediná metoda výuky čtení V průběhu 45 let různé úpravy Zpracována do jednoho souboru učebnic (do r. 1992) Často spojována s „tradičním“ pojetím výuky počátečního čtení (důraz na techniku, dril, demotivovanost žáků….

Analyticko-syntetická zvuková metoda . Organizace v průběhu školního roku (předslabikářové, slabikářové a poslabikářové období) . Metodická koncepce A-S metody: z mluveného slova se analyzují slabiky, hlásky. K hláskám se hledají písmena a nastává proces syntézy (skládání písmen, slabik do slov).

Analyticko-syntetická zvuková metoda Předslabikářové období - období přípravy na čtení - poznávání prvních písmen, slabik a slov Materiály: didaktické pomůcky a materiály pro přípravné období, samostatné učebnice pro předslabikářové období, části Slabikářů

Analyticko-syntetická zvuková metoda Slabikářové období : - nácvik všech písmen abecedy - osvojení si všech struktur slov - čtení vět a souvislých textů Materiály : učebnice čtení (Slabikáře) dětské časopisy, knihy pomůcky pro procvičení čtení (software, karty se slovy….)

Analyticko-syntetická zvuková metoda Poslabikářové období : - individuální docvičení čtení - čtení souvislých textů, různých žánrů - práce s textem Materiály : učebnice pro poslabikářové období (Malý čtenář), software, dětské knihy, časopisy, pracovní listy na rozvoj práce s informací atd.

Analyticko-syntetická zvuková metoda Hierarchie metodických kroků při rozvoji čtení : První písmena Otevřené slabiky Zavřené slabiky a jednoslab. slova zavřená Dvojslabičná slova z otevřených slabik Víceslabičná slova z otevřených slabik

Analyticko-syntetická zvuková metoda Dvojslabičná slova zavřená Slova s dvouhláskou Slabikotvorné r,l Slabiky di,ti,ni, bě, pě,vě,mě, dě, tě,ně Ď,ť,ň Slova se souhláskovými shluky

Analyticko-syntetická zvuková metoda Nácvik čtení nového „článku“ : - motivace - příprava na čtení (význam slov, obtížná slova z hlediska „techniky“ čtení) - vzorové čtení - vlastní čtení žáků - rozvoj porozumění - další práce s textem

Analyticko-syntetická zvuková metoda Problémy : - „pomalu“ se rozvíjející repertoár písmen a slov - hierarchické uspořádání metodických kroků - mechanický nácvik slabik - nízká motivace pro čtení a čtenářství

Genetická metoda U nás poprvé ve 20.-30. letech 20. století (J. Kožíšek, metoda genetická, zapisovací) V upravené verzi J. Wagnerové v českých školách od roku 1996 Je zpracována v samostatném souboru učebnic pro genetickou metodu Varianta genet. metody (metoda M. Čížkové)

Genetická metoda Metodická koncepce: - září – poznání všech písmen abecedy v hůlkových tvarech a jejich zapisování hůlkovým písmem - říjen-listopad –čtení slov tzv. hláskováním (neslabikuje se), pracuje se pouze s hůlkovými tvary písmen, slova se zapisují - prosinec – poznání všech písmen malé abecedy, čtení slov napsaných malou abecedou. Začíná výuka psaní písmen psací abecedy.

Genetická metoda Problémy : - velký počet písmen, které se žáci musí naučit během (1 měsíce, září). - problémy se syntézou hlásek do slov (u delších slov) - nebezpečí mechanického hláskování - nedostatek textů psaných hůlkovým písmem

Metody výuky čtení - problémy Nedostatečná, neefektivní individualizace Nevhodné využití a další rozvíjení motivace žáka pro čtení (nevhodné metodické postupy, pomůcky atd. Nedostatečné využití možnosti variovat metody (nebezpečí plošného a důsledného užití jedné metody) Nevyužití, nepodpoření rozvoje vlastních čtenářských strategií žáka Neefektivní využití didaktických materiálů pro čtení

Další metody výuky čtení Možnost „oficiálně“ volit mezi A-S a genetickou metodou Využití dalších metod, např. prvků globální metody, metody náslovných slabik, atd. V zahraničí se rychle rozvíjí i metoda „bez slabikáře“ – učitel a žáci tvoří metodu společně, píší společně texty atd…

Závěr Úspěšnost rozvoje čtení závisí na : připravenosti žáka pro čtení (viz.jednotl. oblasti přípravy na čtení) volbě metodických postupů a schopnosti je vhodně variovat a individualizovat volbě didaktických pomůcek klimatu ve třídě dostatku příležitostí čtení nejen procvičovat ale i využívat

Závěr, shrnutí Snahy o porovnání metod (která je lepší, účinnější) jsou často irelevantní. Každému žákovi vyhovuje jiná metoda (jiná úroveň analýzy, syntézy)…typologický přístup. Více než na „metodě“ záleží na didaktickém mistrovství učitele, na jeho schopnosti rozlišit individuální potřeby každého žáka a v procesu výuky čtení na ně reagovat.