PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Věty vedlejší příslovečné úvod
Advertisements

Digitální učební materiál
Rozvíjející větné členy
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Procvičujeme větné členy 2
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Větné členy.
Věty vedlejší.
Syntaktická cvi č ení Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-30 Téma: ČESKÝ JAZYK – SYNTAX VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-30.
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32 _INOVACE_301_Větné členy AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Přívlastek (Pk).
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.09 Anotace: Prezentace je zaměřena na grafické znázorňování věty jednoduché. Obsahuje přehled základních a rozvíjejících větných.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Větné členy Opakujeme.
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_321_Větné členy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
PŘÍSUDEK Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-28
Rozvíjející větné členy - opakování -
P ř íslove č né ur č ení Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37 Téma: ČESKÝ JAZYK – skladba VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37.
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Mgr. Michal Oblouk. rozvíjející větný člen blíže určuje různé okolnosti dějů závisí na SLOVESE, PŘÍDAVNÉM JMÉNĚ nebo PŘÍSLOVCI ptáme se na něj různými.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Rozvíjející větné členy - opakování -
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
Přísudek a podmět Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_275_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Rozvíjející větné členy NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
PŘÍVLASTEK - DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_07_PŘÍVLASTEK - DRUHY Téma:
Rozvíjející větné členy Příslovečné určení 6.třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.
Mgr. Kateřina Karbulová, 2012 Tvorba VY_32_INOVACE_KARBULOVA.CEJJAZ.02.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba listopadu 2011
PODMĚT.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
PŘÍSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Grafický rozbor vět Postup.
ZÁJMENA – ON, JENŽ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Příslovečná určení VY_32_INOVACE_03-25 Ročník:
Opakujeme vedlejší věty 1
PŘÍSUDEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
PŘÍSLOVEČNÉ SPŘEŽKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ČÍSLOVKY - SKLOŇOVÁNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PŘEDMĚT Český jazyk – 7. ročník.
Rozvíjející větné členy
Jazyk a jazyková komunikace
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY - PŘEDMĚT
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_10_PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Téma: ČESKÝ JAZYK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Autor Mgr. Helena Baculáková Vytvořeno dne 26. února 2012 Odpilotováno dne 21. března 2012 ve třídě VI.B Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor Český jazyk a literatura Tematický okruh ČESKÝ JAZYK Téma ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Klíčová slova Podmět, přísudek, příslovečné určení, závislost na slovesu, přídavném jménu a příslovci, grafické znázornění

Povedlo se? Chválím! A nyní se můžeme vydat dál … ZOPAKUJ SI, CO JIŽ UMÍME Které větné členy tvoří základní skladební dvojici? Co o nich víš? Jak se nazývá větný člen, který rozvíjí podstatné jméno? Jaké druhy přívlastku znáš? Jak je od sebe odlišíš? Jak je značíme? Jak se nazývá větný člen, který rozvíjí sloveso nebo přídavné jméno a ptáme se na něj pádovou otázkou? Jak jej značíme? Povedlo se? Chválím! A nyní se můžeme vydat dál …

1) Doplň větu, podtrhni přísudek a nadepiš slovní druh 1) Doplň větu, podtrhni přísudek a nadepiš slovní druh. 2) Do závorky zapiš otázku, kterou ses ptal. Kamil se vrátil …………………………….. (___________________) Anežka poslala z ……………………… pohled. (________________) Na ………………..…… seděli dva holubi. (__________________) Viděli jste v ………………………… bílého tygra? (_____________) …………… se zase vrátíš ……………….. (__________, ____________) Pozoruj otázky, kterými jsme se ptali. Které slovní druhy jsme v odpovědích použili?

Prohlédni si videosekvenci, tvoř otázky a odpovídej na ně Prohlédni si videosekvenci, tvoř otázky a odpovídej na ně. Užívej u toho příslovečné otázky – např. kdy, kde, kudy, kam, jakým způsobem, jak dlouho? Zapisuj odpovědi a urči slovní druh: _________________________________________

PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Pu = rozvíjející větný člen, který rozvíjí sloveso, přídavné jméno nebo příslovce Ptáme se řídícím větným členem + otázkami: Kdy? Kde? Jak? Proč?... (= příslovečné otázky) řídící větný člen Podle toho, jak se ptáme, rozlišujeme příslovečné určení: místa - Pum - otázky na místo: Kde? Kam? Kudy? Odkud? Pu času - Puč - otázky na čas, dobu: Kdy? Odkdy? Dokdy? Jak dlouho? způsobu - Puz - otázky na způsob: Jak? Jakým způsobem? míry – Pu míry - otázky na míru, množství: Do jaké míry? Jak hodně?

URČI DRUH PŘÍSLOVEČNÉHO URČENÍ a graficky vyznač závislost. Včera jsme se vrátili domů včas. Čekalo tam na nás překvapení. Odpoledne přijela vlakem z Prahy babička. Dávno tady nebyla. Od Vánoc jsme ji zvali do Hostinného. Objevila se mezi námi nyní. Moc jsme se na ni těšili. Mile jsme se přivítali. Dlouho nám vyprávěla, co všechno zažila o dovolené v Itálii.

ANOTACE Opakování z předcházející hodiny Vyvození příslovečného určení: a) Dokonči větu, do závorky zapiš otázku b) Videosekvence – Ptej se příslovečnými otázkami a odpovídej na ně 3) Výklad – příslovečné určení (otázky, závislost, druhy) POUŽITÉ ZDROJE Videosekvence i texty z vlastních zdrojů. Prezentace obsahuje animace.