Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o vzniku názvu vesnice.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Téma: Středověká literatura
Cestujeme po České republice
Praha.
VELKÁ MORAVA A POČÁTKY KŘESŤANSTVÍ (CYRIL A METODĚJ)
Identifikátor materiálu: EU
Obrázky z našich dějin Mgr. Lubomír Šára
Literární výchova 3.ročník ZŠ „ Staré pověsti české“
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního.
představuje památná místa České
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Naše nejstarší minulost v pověstech 4. ročník
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_412_NAŠE VLAST Téma: POLOHA ČR, SOUSEDNÍ.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_591_VyOv7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Památná místa ČR I- legendární místa, kostely a kláštery
JAN DRDA – povídka VYŠŠÍ PRINCIP HISTORICKÉ SOUVISLOSTI
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePamátná místa naší vlasti Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje historii,
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCyril a Metoděj Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
Památná místa naší vlasti
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_472_PAMÁTNÁ_MÍSTA_ 2 Téma: Seznámení.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
Č ESKÁ REPUBLIKA – NAŠE VLAST Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy státního zřízení a politického.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_Vl.4.r.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
PRAHA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Česká republika.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
Česká republika - Kutná Hora
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_26_NAŠE VLAST Mgr. Petra Kukuczková
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_14 Domov, vlast
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Moje vlast, moje bydliště Praotec Čech - opakování VY_32_INOVACE_12
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Střed Čech Vyhledávejte ve své příruční mapě.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
ANOTACE NÁZEV: PRAHA AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL ODUČEN):
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Střední Čechy VY_12_INOVACE_Rů_II_11
Transkript prezentace:

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo VY_32_Inovace_3412 Název Památná místa v České republice Téma hodiny Předmět Vlastivěda Ročník/y/ 4. Anotace Materiál obsahuje výklad s tématem památných míst v naší vlasti, úkoly pro zopakování učiva. Očekávaný výstup Seznamuje se s památnými místy naší vlasti, řeší jednoduché úkoly. Druh učebního materiálu Prezentace

Památná místa v České republice Na území České republiky je mnoho míst, která připomínají důležité události naší historie.

Staré pověsti nás zavedou na horu Říp tam vystoupil Praotec Čech a když viděl tu krásnou krajinu kolem rozhodl, že se tam jeho kmen usadí, a na horu Blaník tam spí blaničtí rytíři a pod vedením sv. Václava přijdou Čechám v nejhorší době na pomoc. …To je ta země medem a strdím oplývající Svatý Václave, vévodo české země, nedej zahynouti nám, ni budoucím

Velehrad na Moravě nám připomíná počátky křesťanství v zemi. Cyril a Metoděj, řečtí bratři, kteří přišli ze Soluně.

Pražský hrad a Vyšehrad, sídla českých knížat a králů, jsou symbolem slavné historie českého státu. Libuše věští: ,,Vidím město veliké, jehož sláva hvězd se bude dotýkat.“

Utrpení českého národa během druhé světové války připomínají obce Lidice a Ležáky (jsou to malé vesnice, které byly po atentátu na Heydricha vypáleny) a koncentrační tábor Terezín.

Slavín- společná hrobka národních velikánů. Památku našich velkých osobností můžeme uctít na vyšehradském hřbitově. Slavín- společná hrobka národních velikánů.

DI CE LI Úkoly pro opakování: Kdo podle pověsti vystoupil na horu Říp? Kdo vyvede spící blanické rytíře? Najdi si na mapě horu Blaník, jak je vysoká? Jak se jmenovali bratři, kteří přišli na Velkou Moravu šířit křesťanství? Kdy je státní svátek připomínající tyto bratry? Která obec poblíž Prahy byla zničena německými nacisty za 2.světové války? Obec Ležáky si najdi u Chrudimi. Na jakém hřbitově jsou pochovány naše známé osobnosti? Vylušti jména obou vypálených obcí: ŽÁ LE KY DI CE LI

Použité zdroje: Archiv autora http://www.lidice-memorial.cz/img/RSgallery/fotoRS_23.jpg http://www.lidice-memorial.cz/ undesarchiv, Bild 146-1993-020-26A / neznámý / CC-BY-SAB http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bundesarchiv_Bild_146-1993-020-26A,_Lidice,_Ort_nach_Zerst%C3%B6rung.jpg http://www.obecterezin.cz/web/foto.php?id_foto=1&pozice=13&width=640 http://www.obecterezin.cz http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Theresienstadt_arbeit_macht_frei.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vysehrad_as_seen_over_the_Vltava_from_Cisarska_louka_732.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Velehrad.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wenceslaus_I_Duke_of_Bohemia_equestrian_statue_in_Prague_1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rip_vychod_Karel_Liebscher.jpg Aktron / Wikimedia Commons. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ctin%C4%9Bves,_%C5%98%C3%ADp_a_obec.jpghttp://cs.wikipedie

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:KyrilMethod.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:San_clemente_fresco.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Josef_Mathauser_-_Kn%C4%9B%C5%BEna_Libu%C5%A1e_v%C4%9B%C5%A1t%C3%AD_sl%C3%A1vu_Prahy.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Josef_Mathauser_-_Praotec_%C4%8Cech_na_ho%C5%99e_%C5%98%C3%ADp.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hradschin_Prag.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/VBlanik.JPG http://www.lezaky-memorial.cz/ H.Seldon http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lezaky_kriz.JPG   http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Slavin_Vysehrad_Cemetery_Prague_CZ_777.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Charles_IV-John_Ocko_votive_picture-fragment.jpg www.office.microsoft.com KOLEKTIV AUTORŮ POD VEDENÍM PROF. PHDR. PETRA CHALUPY, Csc. Člověk a jeho svět: Naše vlast Místo, kde žijeme- vlastivěda. druhé vydání. Všeň: Alter, 2010. ISBN 978-80-7245-168-5.