Franz Kafka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 židovský původ  dva bratři zemřeli v dětství, tři sestry zemřely v koncentračním táboře  narodil se na Starém Městě v Praze  se svým otcem nevycházel.
Advertisements

Citáty O LÁSCE.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou L. Součka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Bratři Čapkové.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_726_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
LADISLAV FUKS obrázek obrázek LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Číslo materiálu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa Adresa: Vrchlického 630/5, 40502,
VY_32_INOVACE_3D.9.01 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA FRANZ KAFKA
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_16.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20. století – Období stalinismu Pavel Šupka
Albert Camus Barbora Vaňková.
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Franz Kafka STRUČNÝ ŽIVOTOPIS * 3.červenec 1883 na Starém Městě pražském. Německá universita v Praze – germanistika, práva. V l
Náročné životní situace DUM_11. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení J. Vrchlického a jeho díla Ročník.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení H. de Balzaca Ročník / obor.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Novalis. Název školy:Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
OB 21-VVP-HUM-CJL-PAV-M-025
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Myšlení a myšlenkové operace
AUTOR: Kateřina Křížová
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Karel Čapek - cestopisy
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
FRANZ KAFKA PROMĚNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jakub Tůma. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Naturalismus v české literatuře
Božena Němcová.
VY_32_INOVACE_SA4A_7 DUM 7. realizace aktivity pro 1
VY_32_INOVACE_SA4A_5 DUM 5. „dívka uživatelka služby-dramatizace “
Franz Kafka Zdeňka Faltusová Septima 2009/2010
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Psychické procesy - vnímání
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
pracovní listy pro interpretaci textu
ČESKÁ LITERATURA 8-9 JAN NERUDA- PRÓZA
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Franz Kafka

Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0928 Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Název a číslo materiálu: VY_12_INOVACE_ČJL_4.A_1-10 TÉMA SADY: SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA V UMĚLECKÉ LITERATUŘE Název: Franz Kafka - Proměna Vytvořeno: 15.2. 2013 Autor: Mgr. Martina Šafránková Vyučovací předmět:  Literární seminář   Ročník: IV. Výsledky vzdělávání dle RVP: Rozumí obsahu textu i jeho částí; pořizuje z odborného textu výpisky a výtah, dělá si poznámky z přednášek. Typ interakce: Kombinovaná Druh výukového zdroje:  Prezentace Klíčová slova: Franz Kafka, Proměna, německy píšící pražští spisovatelé, Max Brod, Řehoř Samsa, absurdita, Anotace: Prezentace podává základní životopisná data o Franzi Kafkovi a jeho díle. Součástí prezentace je i ukázka s úkolem na zamyšlení.

Franz Kafka (1883 – 1924) pražský, německy píšící spisovatel židovského původu, jeden z literárně nejoceňovanějších spisovatelů 20. st. narodil se na Starém Městě v Praze vychováván třemi sestrami (všechny skončily v koncentračním táboře) nevycházel dobře se svým otcem (odraz v jeho životě i díle)

http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AKafka.jpg

Život studoval na gymnáziu, později práva, navštěvoval přednášky germanistiky a dějin umění; stal se doktorem práv; zde se seznámil s Maxem Brodem  přátelství trvalo až do Kafkovy smrti, Brod měl splnit Kafkovo poslední přání a spálit veškerou lit. tvorbu, místo toho celé dílo vydal v l. 1907-1922 koncipient v Dělnické úrazové pojišťovně , později tajemník

Kafkova smrt v roce 1917 začal trpět TBC, léčí se v sanatoriích a v Siřemi u sestry Otly 1924 na TBC zemřel

Kafka a ženy Kafkův poměr k ženám byl velice komplikovaný  sex považoval za cosi nečistého („trestem za lásku“) v jeho dílech je sexuální vztah často spojován s nízkostí, vinou či špínou Vztah k ženám zachycen v soukromé korespondenci Osudové ženy: úřednice Felice Bauerovou – 2x zasnouben (1914 a 1917), ale vztah definitivně skončil v roce 1917, Julie Wohryzková - zasnoubil se s ní, Milena Jesenská – 1. překlady Kafkova díla do češtiny, Dora Diamantová, původem Polka, se kterou prožil ještě osm měsíců v Berlíně a v rakouských sanatoriích.

Dílo: PROCES (Der Prozeß) – román o 10 kapitolách. Hl. hrdinou Josef K. Je obviněn ze zločinu, je vyšetřován. Nejdříve se snaží zjistit obvinění. Je nevinný. Postupem času pociťuje vinu. Nakonec odveden a popraven. Nedozvíme se, čím se vlastně provinil. Er-forma. Vše jakoby líčeno z pohledu K. Využívá nevlastní přímé řeči.

Dílo: Zámek (Das Schloß) - román NEZVĚSTNÝ (český film AMERIKA) – románový fragment Povídky – nejznámější: Proměna V kárném táboře Ortel

PROMĚNA Řehoř (v originále Gregor) Samsa se promění v noci v brouka. Absurdní situace, která je vnímána jako běžná. Velmi detailní popis. Řehoř se neděsí toho, co se z něj stalo, ale toho, že přijde pozdě do nenáviděné práce. Nakonec se mění vztah rodiny k Řehořovi. Nejdříve šok, pak deprese. Narůstá nenávist, brutalita. Nakonec jsou rádi, když Řehoř umírá. Trest za Řehořovu zmechanizovanost života. Řehoř ztratil lidský přístup k životu.

Ukázka: Když časně ráno přišla posluhovačka - samou vervou a spěchem, přestože ji už často prosili, aby to nedělala, tolik bouchala dveřmi, že jak přišla, nedalo se už v celém bytě klidně spát -, neshledala při své obvyklé krátké návštěvě na Řehořovi nic zvláštního. Myslela, že leží naschvál tak nehnutě a hraje si na uraženého; vždycky si myslela, že je schopen všelijakých nápadů. Protože držela náhodou v ruce dlouhý smeták, chtěla jím Řehoře ode dveří polechtat.: Když to bylo bez výsledku, rozzlobila se a trochu do Řehoře: šťouchla, a teprve když ho bez veškerého odporu odsunula; z místa, zpozorněla. Když pak brzy poznala, jak se věci mají, vyvalila oči, zahvízdla, dlouho však nemeškala, nýbrž prudce otevřela dveře do ložnice a hlasitě zavolala do tmy: „Pojďte se podívat, ono to chcíplo; leží to tam dočista chcíplé!“ Úkol: Zamyslete se nad poslední větou! Jak vnímá okolí Řehoře? Čím je jiný? Existují dnes ve společnosti také „Samsové“?

Hlavní motivy v dílech: absurdita všeho  odporuje logice běžného života. Absurdní situace vnímány jako reálné. Detailnost. Motiv odcizování člověka. Boj člověka je marný. Pesimismus. Existencialismus. Kafka pokládá celou řadu otázek, neposkytuje žádné odpovědi.

Zdroje: KAFKA. Povídky I.. Praha: Nakladatelství Franze Kafky, 1999, ISBN 8086911071.