Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: 17. 7. 2012 Název: VY_ 32 _INOVACE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: 17. 7. 2012 Název: VY_ 32 _INOVACE."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: 17. 7. 2012 Název: VY_ 32 _INOVACE _5.3.13 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0125 Téma: Rysy české, evropské poezie a prózy 20. a 30. let 20. stol. (Existencialismus) Anotace: Prezentace slouží k zopakování probraného učiva. Studenti si písemně i ústně procvičí poznatky o životě a díle nejvýznamnějších osobností existencialismu.

2 EXISTENCIALISMUS Literární směr, který se stal odrazem filozofie existencialismu v umění. Vzniká po 1. světové válce v Německu, je inspirován díly filozofů M. Heideggera a S. Kierkegaarda. Největší rozvoj po 2. světové válce ve Francii. Hlavními motivy jsou odlidštěný svět, nevyhnutelnost smrti, absurdita naší existence, pocity úzkosti.

3 E XISTENCIALISMUS : Představitelé: Albert Camus Jean-Paul Sartre Graham Greene Částečně i Antoine De Saint Exupéry. U nás: Jiří Orten Prvky existencialismu najdeme i v díle Franze Kafky.

4 A LBERT C AMUS 1913 - 1960

5 Ž IVOTOPISNÝ PŘEHLED : Spisovatel, filozof, esejista, dramatik a novinář. Nositel Nobelovy ceny za literaturu. Narodil se jako syn zemědělského dělníka v Alžíru. Po smrti otce žil v chudobě se svou hluchou matkou. Roku 1930 onemocněl tuberkulózou. Po druhém sňatku se v roce 1940 odstěhoval do Paříže, kde až do své smrti pracoval v nakladatelství Gallimard. Zahynul při autonehodě.

6 D ÍLO : Mýtus o Sisyfovi – esej, filozofická úvaha postavená na mytologickém hrdinovi, jehož údělem je zbytečná a beznadějná práce. Cizinec – román o absudním životě v absurdním světě. Úředník Mersault na pohřbu své matky neuroní ani slzu, okolím je považován za cynika, ani vztah s písařkou Marií není vášnivý a oddaný. Seznámí se s pasákem Raymondem, který jej zatáhne do svého sporu s Araby, nešťastnou shodou náhod Mersault zabije nevinného člověka. Je odsouzen k trestu smrti.

7 J EAN -P AUL S ARTRE 1905 - 1980

8 Ž IVOTOPISNÝ PŘEHLED : Francouzský prozaik, filozof, dramatik. Po studí na prestižních školách ve Francii a Německu působil jako spisovatel na volné noze. Za války se zapojil do francouzského hnutí odporu. Levicově orientovaný, velmi radikální, kontroverzní. Roku 1964 odmítl převzít Nobelovu cenu – argumentoval, že tvorba není odvislá od zisku cen, ale vnitřní potřeby.

9 D ÍLO : Nevolnost – román o absurditě lidské existence. Zeď – soubor příběhu o lidech v mezních životních situacích – např. pocity vězně v kopce těsně před popravou. Smíření se smrtí vede hlavního hrdinu k tomu, že vymyslí žert, který má nečekané následky. Mouchy – drama, nově zpracovaný příběh řeckého krále Oresta, který mstí otcovraždu.

10 F RANZ K AFKA 1883 - 1924

11 Ž IVOTOPISNÝ PŘEHLED : Pražský německy píšící spisovatel. Narodil se v Praze v rodině židovského obchodníka, velmi komplikovaný vztah s otcem. Po studiích práv pracoval jako úředník v Dělnické úrazové pojišťovně, práce jej nenaplňovala, útěchu hledal v literární tvorbě. Komplikované vztahy k ženám – toužil po lásce, ale zároveň se bál trvalého vztahu – vliv přecitlivělosti i tuberkulózy, která se mu stala osudnou. Kultovním autorem se stal až po 2. světové válce především v cizině.

12 D ÍLO : Přestože publikoval již za svého života (jen desetina tvorby – např. povídka Umělec v hladovění ) nikdy neměl ambice se proslavit. Naopak přítel Max Brod měl po jeho smrti jeho literární pozůstalost spálit – to neudělal a postupně byly vydány zbylé Kafkovy práce: Proměna – povídka o muži, obchodním cestujícím Řehoři Samsovi, který se změnil v brouka, jeho proměna znamenala pro rodinu problém, proto musel zemřít.

13 D ÍLO : Proces – román, Josef K. je zatčen a obviněn, jeho provinění je velkou neznámou, situace mu připadá absurdní, snaží se ji zlehčit, přesto je přesně v den svých 31. narozenin popraven. Zámek – nedokončený román, zámek je symbolem odosobněné moci, marná snaha hlavního hrdiny dostat se do zámku k úředníkům. Amerika – román o cestě mladíka do zcela cizí země, touha začlenit se, najít přátele.

14 V YPRACOVALA M GR. L ENKA H RUŠKOVÁ Seznam zdrojů: http://commons.wikimedia.org/wiki/http://commons.wikimedia.org/wiki/ [cit. 2012-07-17] KUDĚLKA, Viktor. Malý labyrint literatury. 1. vyd. Praha. Albatros, 1983. ANDREE, Lukáš a kol. Literatura pro 3. ročník středních škol. 1. vyd. Brno. Didaktis, 2009.ISBN 978-80-7358-135-0.


Stáhnout ppt "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: 17. 7. 2012 Název: VY_ 32 _INOVACE."

Podobné prezentace


Reklamy Google