Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Novela zákona č. 218/2000 Sb. – povinnost zřídit účty u ČNB
Benchmarking poskytovatelů sociálních služeb v Olomouckém kraji metoda napomáhající plánování rozvoje, zjišťování výkonu a efektivity sociálních služeb.
Finanční možností svépomocných skupin
Rozpočtové hospodaření obcí
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Pracovní setkání s obcemi ZK 2014
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 1 Iva Ritschelová Data územně samosprávných celků v agendách ČSÚ (výkaznictví, statistiky,
Rozpočty územních samosprávných celků
Sociální ekonomika a účetnictví v sociálních podnicích „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ Vzdělávací.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Financování sociálních služeb Odbor sociálních věcí – oddělení ekonomické
Prevence rizikového chování a informace k dotačnímu titulu v MSK Ing. Jan Broda, Odbor školství, mládeže a sportu, KÚ MSK.
Jednoduché účetnictví
Financování regionálního školství
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
Úvod k účetnictví ÚSC.
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji. DŮLEŽITÉ INFORMACE K EKONOMICKÉ STRÁNCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
 Smlouva o poskytnutí účelové dotace čl. V., odst. 14 (Pověření poskytováním SOHZ čl. IV., odst. 13) a dále Metodika PK část XIII., odst. 13  mezní.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzně k podpoře dotační politiky Mgr. Karolína Vodičková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
Informační schůzka k podávání žádostí o finanční podporu z rozpočtu JMK v souladu s ustanovením § 105 zákona č.108/2006 Sb., o sociálních službách
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Obecná část rozpočtového práva II
Kvalita v sociálních službách jako proces
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
P r o č to všechno děláme? Chceme:
Obsah veřejných rozpočtů III
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Podání žádosti o dotaci na rok 2017
SMĚRNICE RADY KRAJE Č. 2/2008 K SYSTÉMU PŘÍPRAVY A REALIZACE PROJEKTŮ KRAJE A ORGANIZACÍ ZŘIZOVANÝCH ČI ZAKLÁDANÝCH KRAJEM SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Ing. Stanislava Správková
Rozpočtové právo 3. května 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Informační systém sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Modul „Ekonomika“ Modul „Formuláře“
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Obsah veřejných rozpočtů III
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Transkript prezentace:

Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb Vykazování ekonomických dat rok 2017

EKONOMICKÁ DATA: Náklady (výdaje) dle druhů v Kč, výnosy (příjmy) dle druhů v Kč. vykazuje, když žádáme o finanční prostředky, ale i v jiných případech, tzn. za jiným účelem.

ZDROJE FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ: 1. Státní rozpočet, 2. krajský rozpočet, 3. obecní rozpočty, 4. evropské fondy, další donátoři. prostředky za kapitoly 313 státního rozpočtu, přes MSK Individuální projekty MSK Program na podporu zdravého stárnutí v MSK P podpory činností v oblasti sociálně právní ochrany dětí a navazujících činností v sociálních službách P na podporu neinvestičních aktivit z oblasti prevence kriminality P na podporu komunitní práce a na zmírňování následků sociálního vyloučení v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje Program na podporu zvýšení kvality sociálních služeb poskytovaných v Moravskoslezském kraji Program na podporu financování běžných výdajů souvisejících s poskytováním sociálních služeb včetně realizace protidrogové politiky kraje 3) žádosti na různé obce 4) čerpání peněz z evropských fondů, nadací, od firemních dárců apodl.

1. KDY JSOU EKONOMICKÁ DATA VYKAZOVÁNA: Podání žádosti o fin. prostředky, podání žádosti o dofinancování, průběžné vyúčtování čerpání, závěrečné vyúčtování čerpání finančních prostředků.

2. KDY JSOU EKONOMICKÁ DATA VYKAZOVÁNA: Zápis do registru poskytovatelů sociálních služeb. Vykazování dat o financování jednotlivých sociálních služeb (§ 85 odst. 5 zákona č. 108/2006 Sb.) přes OKsystém (do 30.6.). Roční výkaz o sociálních službách – ČSÚ přes MPSV v rámci Programu statistických zjišťování (do 15.2.). Účel statistického zjišťování: Získání údajů o způsobu zabezpečení a využití jednotlivých druhů sociálních služeb. Údaje budou využívány pro výkon státní správy Ministerstva práce a sociálních věcí v oblasti sociálních služeb a péče (např. pro analytickou a koncepční činnost, pro přípravu vyhlášek a zákonů) a pro potřeby mezinárodních institucí, zejména Eurostatu a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

ROZPOČET SOCIÁLNÍ SLUŽBY: Tvořen dle účtové osnovy, tvořen plánovanými náklady a plánovanými výnosy, snaha přizpůsobit účtovou osnovu požadavkům donátorů. Vyhláška č. 504/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, pro účetní jednotky, u kterých hlavním předmětem činnosti není podnikání, pokud účtují v soustavě podvojného účetnictví VIZ SOUBOR účtová osnova výnosy a náklady viz soubor rozpočet

ŽÁDOSTI O DOTACI: Na každou službu je žádáno z různých zdrojů, pro každou žádost přeskupení či rozpitvání položek rozpočtu. viz 6_4 až 6_7

VYÚČTOVÁNÍ DOTACÍ A DALŠÍ VÝKAZY: Pro každé vyúčtování a každý výkaz přeskupení či rozpitvání položek účetnictví. 2) položky rozpočtu rozvrženy mezi žádosti různým donátorům

1. RIZIKA PRO ŽADATELE: Chybovost v důsledku nejednotné skladby položek žádosti (vyúčtování) napříč donátory, nejasný obsah položek, chybovost při přeskupení či rozpitvání položek rozpočtu,

2. RIZIKA PRO ŽADATELE : požadován komentář s výčtem obsahu položky (nenapíši – neuplatním!), u jednoho účtu položky dotačně uznatelné i neuznatelné, těžká orientace v různých formulářích či informačních systémech.

ZÍSKÁVÁNÍ FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ: 1) Vytvoření rozpočtu služby, 2) podání žádostí o dotace, 3) přiznání dotací, 4) aktualizace (seškrtání) rozpočtu služby dle přiznaných dotací, 5) podání dalších žádostí o dotace, 6) aktualizace rozpočtu služby, 7) vyúčtování dotačních prostředků. 2) položky rozpočtu rozvrženy mezi žádosti různým donátorům

SHRNUTÍ: Nejednotná struktura požadovaných ekonomických dat, pracnost a riziko chybovosti pro poskytovatele soc. služeb, stále stejné ekonomické údaje vykazujeme pokaždé jinak, riziko nesrovnatelnosti poskytnutých dat pro státní správu a samosprávu. 2) položky rozpočtu rozvrženy mezi žádosti různým donátorům