Karboxylové kyseliny = organické kyseliny
Karboxylové kyseliny Jsou organické sloučeniny, které obsahují tzv. KARBOXYLOVOU SKUPINU -COOH Pozn.: karboxylová skup. = karbonylová skup. + hydroxylová skup.
Jak píšeme vzorce karboxylových kyselin? Př.: kyseliny methanová 1. určíme počet uhlíků methan 1 C 2. určíme charakteristickou skupinu – COOH 3. doplníme uhlík do čtyřvaznosti H-COOH 4. vzorec kyseliny methanové HCOOH
Napiš strukturní a racionální vzorce kyselin: Kyselina ethanová Kyselina butanová Kyselina pentanová
Jak čteme názvy karboxylových kyselin? Př.: pojmenuj kyselinu CH3-CH2-COOH 1. určíme počet uhlíků v kyselině: 3C propan (počítá se i uhlík v karboxylové skupině) 2. určíme název charakteristické skupiny: COOH = karboxylová skupina v karboxylové kyselině 3. určíme název: propan + koncovka –OVÁ 4. kyselina propanová
Vytvoř názvy kyselin: CH3COOH HCOOH CH3 (CH2)4COOH CH3CH2CH2CH2COOH
Triviální názvy karboxylových kyselin Používají se častěji Nelze je odvodit – nutno si je zapamatovat!!!
Triviální název kyseliny Systematický název kyseliny Vzorec kyseliny Kyselina mravenčí Kyselina methanová HCOOH Kyselina octová Kyselina ethanová CH3COOH Kyselina propionová Kyselina propanová CH3CH2COOH Kyselina máselná Kyselina butanová CH3CH2CH2COOH
Lab.práce: reakce kyseliny octové https://www.youtube.com/watch?v=9oUZ8EgHsbE
Významné karboxylové kyseliny
Kyselina mravenčí HCOOH Výskyt: kopřivy, jed mravenců, včel Vlastnosti: bezbarvá, leptavá, štiplavý zápach, hořlavá, má BAKTERICIDNÍ účinky (= ničí bakterie)
Využití: konzervace potravin výroba léků, barviv, plastů
Kyselina octová CH3COOH Vlastnosti: štiplavý zápach, kapalina, leptá OCET = 8% roztok kyseliny octové
Výroba: oxidací vodného roztoku ethanolu C2H5OH + O2 CH3COOH + H2O Využití: výroba barviv, plastů, léků (Acylpyrin) odstranění vodního kamene OCET – dochucení jídel a konzervace potravin zpracování kůží, výroba acetátového hedvábí
Kyselina citronová E-330 kyselina 2-hydroxypropan-1,2,3-trikarboxylová
Vlastnosti: bílá, krystalická látka Výskyt: citrusové plody, nezralé ovoce Využití: konzervant (E-330), dochucovadlo
Kyselina mléčná = kyselina 2-hydroxypropanová Vlastnosti: bezbarvá, krystalická látka konzervační, hydratační a antiseptické účinky Výskyt: vzniká při mléčném kvašení cukrů (bez přístupu vzduchu) Využití: potravinářství (tvaroh, sýry, jogurty, kvašené zelí) zemědělství příprava siláže kosmetika (krémy, ústní vody…)
Co je to a jak vzniká svalová křeč?
Kyselina máselná = kyselina butanová Vlastnosti: olejovitá kapalina, páchne Vznik: rozkladem másla
Kyselina benzoová Vlastnosti: bezbarvá, bílá krystalická látka Výskyt: pryskyřice Využití: konzervant v potravinářství (E – 210) antiseptikum
Pracovní sešit Str. 34/4 Str. 35/5, 6, 7