Kalhous, Z., Obst, O. a kol. Školní didaktika. Praha: Portál, 2002.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TVORBA ŠVP Polanka – červen 2008.
Advertisements

Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Téma 3: Cíle vzdělávání 3. část
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Vzdělávání a jeho kategorie
...a se slovem přišel zákon (561/2004)
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Analýza a popis pracovního místa
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Projekt – úkoly, zdroje, vazby úkolů, náklady Ing. Jiří Šilhán.
Taktická příprava Michal Lehnert.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
(komentovaný přehled)
Seminář Martina Kekule
Kritické myšlení - základní vymezení, ukázková lekce
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Kritické myšlení Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2010.
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Výchovně vzdělávací cíle
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
ZÁKLADY DIDAKTIKY SPORTOVNÍCH HER OSP
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Kurikulární rozpracování učebního tématu (od vzdělávacího programu k vyučovací hodině) Seminární práce 2. roč.
DIAGNOSTIKA HODNOCENÍ ZPĚTNÁ VAZBA
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Kurikulární rozpracování učebního tématu (od vzdělávacího programu k vyučovací hodině) Seminární práce 2. roč.
Didaktické metody Androdidaktika.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 2 Vzdělávací cíle ve Fy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
Organizační formy práce v tělesné výchově
DIAGNOSTIKA HODNOCENÍ ZPĚTNÁ VAZBA
ŠKOLNÍ DIDAKTIKA.
VÝUKOVÉ METODY Výuková metoda je koordinovaný systém vyučovacích činností učitele a učebních aktivit žáka, který je zaměřen na dosažení učitelem stanovených.
Didaktika přírodopisu 1 7. seminář: Formulace VVC
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Strukturace učiva Příprava učitelova.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Školní didaktika.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Didaktické metody Androdidaktika.
Didaktika přírodopisu 2 4. seminář Učební úlohy
Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2011
Pedagogická Psychologie
Vzdělávací cíle Bloomova taxonomie
Pedagogická psychologie
Didaktika přírodopisu 1 Př. 5 – Přípravná fáze výuky – Výukové cíle
DIDAKTICKÉ ZÁSADY obecné požadavky uplatňované v procesu výuky zajišťují kvalitu výchovně vzdělávacího procesu vztahují se na všechny stránky výuky, na.
Kurikulum: obsah školní edukace
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
CIELE VYUČOVACIEHO PROCESU
Co může škola udělat pro mimořádně nadaného žáka
Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU
Transkript prezentace:

Kalhous, Z., Obst, O. a kol. Školní didaktika. Praha: Portál, 2002. VÝUKOVÉ CÍLE Kalhous, Z., Obst, O. a kol. Školní didaktika. Praha: Portál, 2002.

Výukový cíl chápeme jako představu o kvalitativních i kvantitativních změnách u jednotlivých žákův oblasti kognitivní, afektivní a psychomotorické, kterých má být dosaženo ve stanoveném čase v procesu výuky. Není na závadu, když se spolutvůrci výukových cílů stanou sami žáci.

Složky výukového cíle Kognitivní ( vzdělávací ) Afektivní ( postojové ) Psychomotorické ( výcvikové ) Výukové cíle nejsou jen perspektivním programem činnosti učitele, ale mají i významnou usměrňující a motivující roli v činnosti žáků, zvláště tehdy, je-li výuka založena na jejich aktivitě a samostatné práci. Pokud je žáci akceptují, plní výukové cíle regulační roli v jejich učebních činnostech.

Vlastnosti dobře stanovených výukových cílů Komplexnost – změny v žákově osobnosti je třeba projektovat v oblasti kognitivní, afektivní i psychomotorické Konzistentnost (soudržnost) – jde o vnitřní vazbu cílů, která znamená podřízenost nižších cílů vyšším a závislost vyšších a závislost vyšších cílů na dosažení cílů nižších. Kontrolovatelnost – stanovené výukové cíle by měly obsahovat požadovaný výkon žáků, podmínky, za nichž má být výkon realizována normu výkonu. Přiměřenost – znamená stanovení takových cílů pro žáky, které jsou náročné, ale současně i splnitelné.

Taxonomie výukových cílů Taxonomie kognitivních cílů Taxonomie afektivních cílů Taxonomie psychomotorických cílů

Taxonomie kognitivních cílů Podle B.S. Blooma - znalost - porozumění - aplikace - analýza - syntéza - hodnotící posouzení Podle B. Niemierka - Vědomosti zapamatování poznatků porozumění poznatkům - Dovednosti používání vědomostí v typových situacích používání vědomostí v problémových situacích

Taxonomie kognitivních cílů podle B. Niemierka Vědomosti Zapamatování poznatků - žák si dokáže vybavit určité termíny, fakta, zákony, teorie nebo zásady činnosti, nezaměňuje a nezkresluje je. Porozumění poznatkům - žák dokáže zapamatované vědomosti předložit v jiné formě, uspořádat je, zestručnit je. Dovednosti Používání vědomostí v typových situacích – žák ovládl dovednost používat vědomosti podle dříve předložených vzorů. Používání vědomostí v problémových situacích – žák ovládl dovednost formulovat problémy

Formulace výukových cílů (podle Niemierka) – aktivní slovesa a slovesné vazby Pro 1. úroveň – 1.část opakovat, napsat, definovat, znát, umět, pojmenovat, reprodukovat, vybrat, doplnit, přiřadit, seřadit…. Pro 1. úroveň - 2. část dokázat, jinak formulovat, interpretovat, odhadnout, předložit, vyjádřit vlastními slovy, vysvětlit, vypočítat, objasnit, předvést, opravit, změřit….. Pro 2. úroveň – 1. část aplikovat, načrtnout, použít, uspořádat, řešit, vyzkoušet…. Pro 2. úroveň – 2. část provést rozbor, rozhodnout, rozlišit, rozčlenit, specifikovat, klasifikovat, napsat sdělení, navrhnout, shrnout, vyvodit obecné závěry, argumentovat, obhájit, porovnat, posoudit, prověřit, srovnat s normou, zdůvodnit…

Taxonomie afektivních cílů (D. B. Kratwohl , B. Niemierko) Taxonomie je budována na postupném zvnitřňování (internalizaci) hodnot vychovávaných subjektů Kratwohl Niemierko Přijímání I. ÚROVEŇ Reagování účast na činnosti Oceňování hodnoty podjímání se činnosti Integrování hodnot II. ÚROVEŇ Internalizace hodnot naladění k činnosti v charakteru systém činnosti

Vymezování afektivních cílů V základních pedagogických dokumentech jsou afektivní cíle vymezovány jen v obecných rovinách. Předpokládané afektivní cíle nemůže učitel žákům jednoduše sdělit na začátku vyučovací jednotky. V určitém časovém okamžiku se může na fixaci postojových cílů podílet více pedagogických pracovníků. To platí za předpokladu, že vedení školy dokáže prostřednictvím metodických orgánů tuto činnost koordinovat. Fixace specifických postojových cílů probíhá pomaleji než u kognitivních cílů a ve značné individuální závislosti na předchozích zkušenostech žáků.

Taxonomie psychomotorických cílů (podle R. H. Davea, 1968) Imitace (nápodoba) – žák po impulsu pozoruje příslušnou činnost a vědomě ji začíná napodobovat. Manipulace (praktická cvičení) – žák je schopen vykonat určitou pohybovou činnost podle slovního návodu. Zpřesňování – žák dokáže vykonávat uložený pohybový úkol s větší přesností a tím i s větší účinností. Koordinace – žákovy pohybové úkonyjsou vnitřně konzistentní. Automatizace – činnost žáka začíná být charakterizována požadavkem „maximum výkonu při minimu energie“.