Presbytariánská církev

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Advertisements

Anglická revoluce.
Občanská válka Anglická
Anglická revoluce v 17. století
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
Anglická revoluce Lenka Ertlová.
Křesťanství.
České země za třicetileté války
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Z latiny: přetvoření, obnovení, napravení, zlepšení
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ281 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Reformace v Německu a její šíření v Evropě
KŘESŤANSTVÍ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Kalvinismus Anglikánská církev
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Reformace Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1116Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Zálohy na daň Jméno.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Náboženská reformace 2.stupeň ZŠ Autor: Mgr. Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň Projekt "EU peníze školám", registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Svědkové Jehovovi Vypracovali: Kalibánová Martina Konopásková Kristýna Kovářová Nikola Přibylová Michaela Schröder Jakub Urbanová Andrea.
Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
RANÝ NOVOVĚK (1526 – 1648).
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Jsem katolík. Jak a čím se liším od ostatních?
Křesťanství – církevní dějiny
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SEKTA je náboženská skupina, která nějakým způsobem omezuje své členy.
Trestní právo Hmotné Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Kraje ČR - základní symboly, poloha
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Digitální učební materiál
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Určeno pro:  žáky 3.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Občanská nauka Tematický okruh:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
CASD - Jak rosteme.
BAPTISTÉ Vytvořeno dne: Anotace:
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Září 2012 Ročník 6.
Transkript prezentace:

Presbytariánská církev Určeno pro:  žáky 3.ročníku středních škol Vzdělávací obor:  Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Dějiny náboženství Téma:  Presbyteriánská církev Jméno autora:  Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:  29. září 2012 Anotace: Materiál seznamuje se životem presbyteriánů.Vznikem a postavením presbyterní církve. Klíčová slova: presbyteriáni, církve Metodický popis:  Podpora hodiny Dějiny náboženství Presbytariánská církev

reformovaná církev. • Je to prakticky obdoba církve Kalvinistické (vychází z něj). • Jeho přívrženci se nejčastěji vyskytují v anglicky mluvících zemích. • Nemá biskupy a církev na různých úrovních vedou obvykle volené rady starších, kterým se říká též staršovstva, které mohou být místní, oblastní nebo ústřední . • Členem staršovstva je vždy také farář či kazatel. • V oblastní staršovstvu si jsou laici a kazatelé rovni.

Texty, bohoslužby • Presbytariáni zdůrazňují autoritu bible, svrchnost Boží a spásu skrze Ježíše Krista. • Bohoslužby se soustřeďují na kázání a čtení. • Bohoslužby a kostely bývají spíše strohé, výjimku však tvoří bohatá hudba a zpěv

Presbyteriánský kříž

Historie Presbyterní zřízení zavedl ženevský reformátor Jan Kalvín (1509-1564), a to na základě řady míst Nového zákona, kde se mluví pouze o "starších". Do Skotska je přinesli kazatelé John Knox (1514-1572) a Andrew Melville (1545-1622). V anglikánské církvi se jejich přívrženci nazývali puritáni a kolem roku 1600 se rozdělili na presbyteriány a kongregacionalisty. Obojí byli pronásledováni, mnozí se vystěhovali do Ameriky a do Holandska. Obojí také bojovali na straně Olivera Cromwella v anglické revoluci a po obnovení království byli potlačeni. Ze Skotska a z Anglie se hnutí rozšířilo i do dalších zemí, zejména do USA, kde je Presbyteriánská církev druhou největší protestantskou církví. Presbyteriánské církve jsou sdruženy ve Světové alianci reformovanych a presbyterních církví (založena v Ženevě 1875), mnohé z nich jsou také členy Světové rady církví.

Použitá literatura a zdroje Vlastní http://cs.wikipedia.org/wiki/Presbyteri%C3%A1ni http://cs.wikipedia.org/wiki/Presbytern%C4%9B- synodn%C3%AD_z%C5%99%C3%ADzen%C3%AD