Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Advertisements

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Publicita v hotelnictví.
VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Výroba lihovin Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Kapitálové OS – Společnost s ručením omezeným Ročník.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO28 Název.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Reklama a reklamní.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor:
PŠTROSÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, charakteristika, vejce, peří, složení Autor:
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_36_Přírodopis 7.ročník_Miříkovité Téma: Miříkovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
SVÍČKOVÉ ŘEZY TOURNEDOS Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: svíčkové řezy, tournedos,
MINUTKY Z MOŘSKÝCH RYB Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, mořské ryby, před.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Využití ovoce v kuchyni
Náležitosti nápojových lístků
Alkoholické nápoje - víno
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
VY_32_INOVACE_08- Netřesk výběžkatý Přírodověda - 5. ročník
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Ocelové lešení CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_08
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Mezinárodní hotelnictví
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
KRÁLIČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: králičí, maso, tržní, části, charakteristika Autor:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Třené, jádrové a smetanové výrobky
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Citrusové plody Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SKLADOVÁNÍ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, ovoce, sklady Autor: Bc.
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Není příloha, jako příloha
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Suroviny pro výrobu piva
Neživá příroda - vzduch
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:  Značkové lihoviny Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 96

Značkové lihoviny

Značkové lihoviny Jsou lihoviny vyráběné převážně za tepla podle postupů specifických pro každý tržní druh. Dle platné legislativy ČR se nazývají kategorizované lihoviny, což jsou lihoviny, které neodpovídají svým charakterem tradičním destilátům.

Gin a genever U pravého ginu je základem líh, který se získává z ječmene nebo žita. Do tohoto lihu se dají macerovat jalovčinky, anýz, koriandr, kůra pomerančovníku, příp. skořice apod. Destilací a následnou rektifikací se získá hotový destilát. Jako genever se ve světě nejčastěji nazývá holandský gin vyrobený ze sladového vína destilovaného průtahově po přidání jalovčinek. Zdroj obrázku: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/DecaturGins.jpg; Autor: Decatur Wine & Spirits

Absinth Jedná se o lihovinu obsahující značné množství silic. Základem pro výrobu je anýz, fenykl, koriandr, yzop (způsobuje zelenou barvu), ale především pelyněk, který dodává nápoji hořkou chuť. Právě z pelyňku přechází do nápoje jedovatý thujon. Způsobuje ochromení nervového systému a degeneraci nervových buněk. Z tohoto důvodu je tento destilát v řadě zemí zakázán (např. ve Švýcarsku již od roku 1910). U nás je absinth povoleno vyrábět i prodávat. Zdroj obrázku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Absinthe-glass.jpg; Autor: Eric Litton

Ouzo Je bezbarvá lihovina vyrobená v Řecku z destilátu nebo macerátu aromatizovaném anýzem, případně fenyklem. Musí obsahovat min. 20% ethanolu. Zdroj obrázku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ouzo_-_plomari.jpg

Fernet - Bitter je alkoholický nápoj řadící se mezi kořeněné bittery. Byl vyvinut ze 40 bylin a aromatických rostlin. Obsahuje 42% alkoholu. Česká verze Fernet Stock je složena ze 14 bylin a vyrábí se od roku 1927. Zdroj obrázku: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/Ferneses.jpg

Aragh Sagi Je druh alkoholického nápoje z Íránu. Obsahuje min. 45% ethanolu a vyrábí se zkvašením rozinek. Jedná se o značkový druh ARAKU. Zdroj obrázku: http://www.efooddepot.com/products/sadaf/11849/sadaf_aragh_kharshatar__hypen__12_dot_7_fl_dot__oz.html

Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4. http://cs.wikipedia.org/wiki/Fernet_Branca http://en.wikipedia.org/wiki/Aragh_Sagi