Alexandr Veliký ( př. Kr) (Alexandr III.Makedonský)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Advertisements

Téma: ŘECKO 7, Makedonie Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Alexandr Veliký Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012 Anotace:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Petr I. Veliký obr. č. 1. „Je hrozné, že vládci, který dokázal ze zaostalé země vybudovat impérium, chyběla nejdůležitější lidská ctnost – lidskost.“
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování staroorientálních států Název sady: Staroorientální.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK:
Kritické poznámky k novele Zákona o sociálně právní ochraně a dopadech v praxi MUDr.F.Schneiberg Společnost sociální pediatrie ČLS JEP Poslanecká sněmovna.
Řecko-perské války Nejslavnější hodina Řecka. Perská říše Peršané v 5. stol. př.n.l. vytvořili obrovskou veleříši. Šáh-in-šáh Dareios I. Chtěl dobýt i.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování starověkého Řecka Název sady: Staroorientální.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
listopad 1797 listopad 1797: Napoleon Bonaparte se pevně chopil moci prosinec 1797 prosinec 1797: v platnost vstoupila nová ústava – značnou zákonodárnou.
Přední východ uč Persie a okolí Persie Přední východ = dnešní Turecko, východní pobřeží Středozemního moře až k Rudému moři pravlast Peršanů.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Český stát za vlády Lucemburků
BOB MARLEY.
Marca Aurelia Téma: Řím za Marca Aurelia Téma: Řím za 1
Vzpomínkový akt u obelisku Karla Filipa Schwarzenberga
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
O JAKÝ ZAJÍMAVOSTECH SE CHCETE DOZVĚDĚT ???
Jméno: Alenka Andršová
Název vzdělávacího materiálu
Napoleon Bonaparte Václav Švec.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Téma (název prezentace)
Hřích 3. vítězit nad hříchem
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
*Sparta* Sparta je město v jižním Řecku.Dnešní město Sparta leží jen pár kilometrů od původního města.Na obrázku můžeme vidět ruiny staré svatyně.
Stoletá válka VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_STOLETÁ VÁLKA
Raná řecká tyranida, Sparta
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Tažení Alexandra Velikého
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
MAKEDONIE I. Makedonská nadvláda.
Alexandr Makedonský (Veliký)
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Petr I. Veliký.
Nový vývoj Řecka.
České země po husitských válkách
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Helénistické Řecko ( př. Kr.)
Československá republika-demokratický stát
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Wolfgang Amadeus Mozart
Matriční úřad.
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10-35_Peloponéská válka a nástup Makedonie Číslo.
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
5.D HUSITSTVÍ.
MONGOLSKÁ EXPANZE.
Řecko-perské války Boje Řeků za svobodu.
Francie za vlády Napoleona III.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Každý den jsme trochu starší…
Alexander Veliký Vojtěch Šípek 1.A.
Jagellonci a nástup Habsburků
Transkript prezentace:

Alexandr Veliký (356-323 př. Kr) (Alexandr III.Makedonský) Andrea Žočková, 5.E

Dětství, rodina Zázračné dítě, odmala se zajímal o drama, hru na flétnu, lyru a poezii Ve 13letech poslán do Miezy- byl vzděláván pod dohledem Aristotela (seznámení s Homérovým dílem) v r.338 – bitva u Chaorónie - velitel, poráží „thébský svatý oddíl“ Otec- Filip II. Makedonský, matka-Olympie (z épeirského kmene Molossů) – špatné vztahy, otec měl několik manželek, při svatbě s Kleopatrou – zesměšněn Alexandrem. Roku 336 př.n.l Filip II. je zavražděn. => dvacetiletý Alexandr nastupuje na trůn.

Alexandrova armáda základ tvořila Makedonská falanga (vytvořena Filipem II.) 8 až 20 řad, hl. zbraň – kopí (12 - 18 stop = 4 až 6 m) armáda – profesionální, placená, vycvičená => výhoda oproti nepřátelům

po Filipově smrti- Makedonie v problémech národy podrobené Filipem vidí příležitost zbavit se Makedonského vlivu Alexandr útočí na Théby – srovná je se zemí, ostatní města se zaleknou – přísahají věrnost. Athénská věštkyně mu řekla: „Můj synu, ty jsi nezranitelný“ =>tažení proti Malé Asii (byl sebejistý, věřil, že se mu v bitvě nic nestane)

334- bitva u řeky Gráníkos – Peršané:25-30 000 mužů, Makedonci: 30-35 000 mužů Alexandr Peršany poráží. Poté Alexandr putoval na jih perskou říší, osvobozoval řecká města od perské armády, obrátil se k městu Gordion=> gordický uzel (legenda pravila: kdo ho rozváže, stane se králem malé Asie – Alexandr ho přeťal mečem )

Bitva u Issu 333 př.n.l - střet s perským králem Dareiem u města Issus. Peršané – 80 000-100 000 mužů , Makedonci 30 000 mužů Makedonci vítězí, ale opět se jim nepovedlo zajmout Dareia.

Pochod pokračoval na jih podél Fénických přímořských měst(Tripolis, Byblos, Berytos a Sidon) => jedno po druhém se bez boje vzdávala. Pouze obyvatelé Tyru se mu postavili => Alexandr je začíná obléhat. Dobývání začalo v lednu 332 př. n. l. (trvalo 7 měsíců, Makedonci vyhrávají) V této době předložil Dareios Alexandrovi druhou mírovou nabídku – Alexandr odmítá zima 332-331 přichází do Egypta, Egypťané se rovnou vzdávají => je zvolen faraónem založil město Alexandrii (celkem bylo Alexandrií asi deset) - kulturní a vědecké centrum říše

Bitva u Gaugamél r.331 př.n.l Makedonci- 47 000 mužů, Peršané – 150 000 Dareios o vlas unikl, ale toto vítězství bylo rozhodující, Alexandr nechal rozeslat do měst zprávu, že je králem Asie, že již není Perských nepřátel.

327př.n.l – Alexandr se vydává do Indie Cíl výpravy -dosáhnout ústí řeky Gangy Ústí Indu dosáhli Makedonci roku 325 a Alexandr dal rozkaz vrátit se domů. Ztráta koně Bucephala( Alexandr ho získal ve třinácti letech) => nechal založit město, které neslo Bucephalovo jméno.

Alexandrova smrt Po smrti svého nejlepšího přítele Hefaistóna - přesun do Babylónu v červnu 323, během příprav válečné výpravy na Arábii, buď na zápal plic nebo na malárii náhle umírá. na sklonku svého života Alexandr trpěl silnou paranoiou a velmi často popravoval nevinné

Zdroje http://cs.wikipedia.org www.odmaturuj.cz www.panovnici.cz www.iulius.wz.cz/cpage2.htm

Děkuji za pozornost