Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzpomínkový akt u obelisku Karla Filipa Schwarzenberga

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzpomínkový akt u obelisku Karla Filipa Schwarzenberga"— Transkript prezentace:

1 Vzpomínkový akt u obelisku Karla Filipa Schwarzenberga
20. října 2013 od 14:00 u památníku nad dnešním Letním kinem, za účasti potomka (pravnuk pravnuka), Karla Schwarzenberga. Rotary Klub Karlovy Vary spolu se Statutárním městem Karlovy Vary uspořádal vzpomínkový akt u příležitosti 200. výročí bitvy u Lipska a 195 let existence památníku Karla Filipa Schwarzenberga v Karlových Varech.

2 Bitva národů u Lipska v roce 1813 /16.-19.10 1813/
Na Bitvu národů v roce 1813 upomíná nejmonumentálnější pomník Německa památník „ Bitvy národů „ dokončený v roce 1913, od německého architekta Bruno Schmitze. Koaličním vojskům velel kníže Karel Filip Schwarzenberg, autorem spojeneckých plánů byl náčelník jeho štábu maršál Jan Radecký z Radče Karel Filip za to vítězství dostal od Františka I Velký kříž Marie Terezie, od Alexandra I Velký kříž svatého Jiří od Fridricha Viléma III Černou orlici.

3 Právě před 200 lety, v říjnu 1813, se v bitvě u Lipska střetla spojenecká vojska s armádou císaře Napoleona I. Bitva u Lipska se odehrála ve dnech 14. až 19. října 1813 a nese název bitva národů právem. Na obou stranách se jí celkem zúčastnilo téměř půl milionu vojáků a bylo nasazeno takřka děl. To bitvu u Lipska řadí na první místo mezi bitvami, které proběhly v Evropě, ale i ve světě před rokem 1914. Odpovídaly tomu i ztráty. Přímo na bojišti padlo vojáků, dalších bylo zraněno. Většina z nich pak kvůli nedostatku náležité lékařské péče zraněním podlehla. Byla zde poražena Napoleonova armáda, která čítala asi mužů - Francouzů. Na straně  spojenců byli Rakušané, Prusové, Švédové, Rusové. Symbolicky se s dvěma raketovými bateriemi této bitvy zúčastnili i Britové. Spojenci využili své převahy v poměru 3 : 2 a uštědřili Napoleonově armádě rozhodující porážku. Toto vítězství zasadilo definitivní ránu takzvanému napoleonskému systému. De facto znamenalo konec Napoleonovy diktatury v evropském měřítku. Navzdory porážce měl francouzský císař Napoleon ještě šanci zachovat francouzský trůn. Mezi spojenci totiž panovaly značné rozpory o poválečném uspořádání Francie. Ovšem to by musel Napoleon přistoupit na mírová jednání, což neudělal. Po dvou letech tak skončila jeho sláva v pověstném blátě u Waterloo. Češi brali vítězství za své i proto, že vrchním velitelem spojeneckých armád v bitvě u Lipska byl polní maršál Karel ze Schwarzenberga, který byl chápán jako český šlechtic. Byla tam také řada dalších českých generálů. Šéfem štábu byl (pozdější legenda rakouských vojsk) Radecký.

4 Na počest polního maršála knížete Karla Schwarzenberga nechali postavit v roce 1818 rakouští důstojníci na kraji lesa v parku nedaleko Poštovního dvora, původní pamětní obelisk Slavnostní odhalení pomníku proběhlo dne 30. června 1818 během lázeňské návštěvy knížete Karla Filipa Schwarzenberga v K.Varech Přestože bitva u Lipska přinesla Karlu Filipu Schwarzenbergovi světovou slávu a proslulost, sám si uvědomoval, že válka je především hrůzným násilím: „Korunuje-li můj podnik úspěch, pojímá mě při tom hrozný děs, přes krev a mrtvoly nejde cesta k mému štěstí.“ Původní obelisk z leštěného syenitu byl obnoven v roce 1891 jako žulový. Obnovu tehdy financoval pravnuk pravnuka polního maršála, kníže Karel Schwarzenberg.

5 20. října 2013

6 Prezident klubu Jiří Prokop položil kytici k pomníku maršála Karla Filipa Schwarzenberga

7


Stáhnout ppt "Vzpomínkový akt u obelisku Karla Filipa Schwarzenberga"

Podobné prezentace


Reklamy Google