Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Francie za vlády Napoleona III.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Francie za vlády Napoleona III."— Transkript prezentace:

1 Francie za vlády Napoleona III.
1852 –1870 Hana Havlová IV. B

2 Napolenon III. ( ) celé jméno: Charles Louis Napoleon Bonaparte syn krále Ludvíka Bonaparta a královny Hortensie de Beauharnais 1. prezident Francie, posléze se prohlásil za francouzského císaře Doba vlády: 2. prosinec 1852 – 4. září (zajat v prusko-francouzské válce) Manželka fr. hraběnka Evženie de Montijo (1853)

3 Život Po pádu prvního císařství žil ve vyhnanství se svou matkou.
V roce 1831 se účastnil protihabsburského povstání v Itálii, potlačeno rakouským vojskem. Obrat roku 1832, když zemřel Napoleon II., stává se hlavou Bonapartů, vydává spis Reveries politiques/polit. úvany. 1836 se pokusil o státní převrat- Štrasburské spiknutí - nezdařilo se -> vypovězen do Ameriky-> vrací se zpět do Švýcarska -> vyhoštěn do Anglie. 6. srpna 1840 se pokusil vyprovokovat povstání proti královskému režimu - jat a odsouzen k doživotí ve věznici v Hamu, po 5-ti letech mírné vazby útěk – opět do Anglie. po pádu krále Ludvíka Filipa Orleánského se vrací do Paříže – prozatimní vláda mu přikázala opustit Paříž x při volbách do sněmu zvolen poslancem/hlasy rolníků+dělníků

4 II. Republika ( ) Prosinec Ludvík Napoleon se stává prezidentem. 1849 pomohl papeži Piovi IX. -> nakolonil si fr. duchovenstvo. Uskutečnil státní převrat – pozatýkal vůdce opozice a potlačil vzbouřence -> nastolil autoritativní režim. Vydal dekret na konfiskaci veškerého majetku orleánské rodiny.

5 iI. Císařství ( ) prohlášen císařem jako Napoleon III. – zcela absolutistická vláda 1853 – účast v Krymské válce na straně Anglie 1858 – 1862 – vojenské intervence v Indočíně, roku 1860 dobytí Pekingu 1859 – pomohl Itálii bojovat za její sjednocení proti Rakousku -> za pomoc obdržel Savojsko a Nice 1862 – založeno fr. panství v Somálsku - začalo neúspěšné dobývání Mexika znak francouzského císařství dynastie Bonapartů

6 1869 – s pomocí N. III. dokončena výstavba Suezského kanálu
1870 – vypukla prusko-francouzská válka (bez podpory Británie) – Napoleon obklíčen u Sedanu a donucen vzdát se. – Sesazen republikánskou revolucí v Paříži, kde povstalci vyhlásili opět republiku. Zemřel v anglickém exilu.

7 Použité zdroje: Dějiny evropských zemí / Jiří Ajšman Evropa králů a císařů / Petr Čornej Wikipedie

8 Děkuji Vám za pozornost


Stáhnout ppt "Francie za vlády Napoleona III."

Podobné prezentace


Reklamy Google