Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BOB MARLEY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BOB MARLEY."— Transkript prezentace:

1 BOB MARLEY

2 Základní informace: Bob Marley, vlastním jménem Robert Nesta Marley.
Byl to jamajský zpěvák, skladatel a kytarista, spoluzakladatel a významný představitel reggae.

3 Dětství: Narodil se v Rhoden Hall, farnosti sv. Anny na Jamajce. Jeho otec Norval Marley byl důstojníkem anglické armády a jeho matka Cedelle (Ciddy) pocházela z Jamajky. Krátce po jeho narození je ovšem jeho otec opustil. Když mu bylo deset let, odstěhoval se s matkou do Kingstonu.

4 Hudební kariéra: V šestnácti letech začal profesionálně zpívat. O rok později v triu s kamarády Bunnym Livingstonem a Peterem McIntoshem pod názvem Teenagers, nahrávali ve studiu Leslieho Konga svůj první singl Judge not. V roce 1965 pod názvem Wailers podepsali smlouvu s vydavatelstvím Island, kde vydali několik dalších singlů. V roce 1966 se oženil s Ritou Andersonovou a společně odjeli do USA, kde Bob nevydržel ani jeden rok. Když se vrátil na svou milovanou Jamajku, založil vlastní vydavatelství - Wailin Soul. V roce 1969 se v základech změnil Bobův život, neboť on a celá kapela přijali rastafariánskou víru. Wailers vydávali dál a v rytmu reggae. Rok 1974 se stal rokem, kdy z kapely odešel Peter Tosh i Bunny Livingstone.

5 Smrt: Když se v roce 1978 zranil při fotbalu, lékaři u něj zjistili zhoubné rakovinné bujení. Byla mu nabídnuta operace, kterou odmítl, protože rastafariánská víra neuznávala „zásahy do lidského těla“. Bez ohledu na horšící se zdravotní stav stále koncertoval. Poslední vystoupení se odehrálo 23. září 1980 v Pittsburghu v rámci Uprising tour. Poslední píseň dozpíval s vypětím sil. Když se konečně rozhodl s nemocí bojovat a podstoupil radikální chemoterapii, při níž přišel o osm let nestříhané dredy, bylo už příliš pozdě. Při kondičním běhu v newyorském Central Parku v roce 1980 zkolaboval. Rakovina se rozšířila do jeho mozku, jater i plic. Zemřel 11. května roku 1981 v nemocnici v Miami na Floridě, jeho poslední slova patřila jeho synovi Ziggymu "Za peníze život nekoupíš".

6 Skladby: A lalala long Is this Love Buffalo soldier Three Little Birds
Bad Boys One love No Woman No cry

7

8 Autor: Matěj Grabec Zdroje: internet


Stáhnout ppt "BOB MARLEY."

Podobné prezentace


Reklamy Google