Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bob Marley.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bob Marley."— Transkript prezentace:

1 Bob Marley

2 Bob Marley zpěvák, kytarista, skladatel  Datum narození:   /   datum úmrtí:    /      Místo narození: Jamajka  Znamení: Vodnář  

3 diskografie Africa unite: The singles collection
2005 Africa unite: The singles collection 2002 Legend (cd 2) - The Legend Remixes 2001 One Love 1999 Chart Don Babylon 1997 Dreams of Freedom 1995 Natural Mystic 1988 African Herbsman 1986 Rebel Music 1984 Legend (cd 1) 1983 Confrontation 1981 Gold (cd 1) diskografie Diskografie:

4 Robert Nesta Marley se narodil na Jamajce, ve farnosti sv. Anny, 6
Robert Nesta Marley se narodil na Jamajce, ve farnosti sv. Anny, 6. února 1945 bělošskému otci a černošské matce. Tuto skutečnost nesl velmi těžce. Jeho matka Cedella vyprávěla o tom, jak míval sebevražedné deprese a trápil se otázkami typu Proč je můj otec bílý, a ne černý, jako otcové všech ostatních? Provinil jsem se nějak?

5 Když bylo Bobovi deset, přestěhoval se s matkou do Kingstonu, do neblaze proslulého ghetta jménem Trench Town. Pravidla života v ghettu takřka vylučovala soukromí či osobní majetek. Všechno patřilo všem - hudba, marihuana, hrnec na vaření i střecha nad hlavou. Přes objektivní drsnost prostředí se začala právě tady rodit legenda světové populární hudby. Původní trio Wailers (s Bunnym Wailerem a Peterem Toshem) se od svých ska počátků z šedesátých let a spolupráce s různými producenty (Leslie Kong, Clement Dodd, Lee Perry) propracovalo v letech sedmdesátých k osobitému reggae zvuku, stále ovšem proklatě jamajskému. Pro svět ovšem Marleyho objevil až londýnský bílý producent jamajského původu Chris Blackwell, který měl s Marleym dalekosáhlé plány. Ty nakonec uskutečnil i za cenu rozpadu původních Wailers.

6 V roce 1976 už byl Marley mezinárodní hvězdou a boháčem nejen na jamajské poměry. Jeho nové album Rastaman Vibration přesto obsahovalo písně s militantním nábojem - například War (zhudebněný projev etiopského císaře Haileho Sellasieho na téma osvobození černé rasy) nebo Rat Race (nevybíravá kritika politických poměrů na Jamajce). Rakovina V roce 1977 se Marley dozvídá, že to, co původně vypadalo při fotbalu jako zraněný palec na noze, je ve skutečnosti začínající rakovina. Rastamani trpí nedůvěrou k západnímu lékařství a k bělochům vůbec. O amputaci nechtěl Bob ani slyšet. Dál jezdil po světě a koncertoval.

7 Robert Nesta Marley, jediná skutečná hudební superhvězda vzešlá ze zemí třetího světa, zemřel 11. května 1981 v nemocnici v americkém Miami


Stáhnout ppt "Bob Marley."

Podobné prezentace


Reklamy Google