Extrakt piva Jana Olšovská E-mail olsovska@beerresearch.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření původního extraktu mladiny Jana Olšovská Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Zvíkovské Podhradí,
Advertisements

DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Odměrná analýza – volumetrie určení množství analytu na základě spotřeby titračního činidla je nutné znát stechiometrické poměry v reakci v bodě ekvivalence.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
VÝROBA CUKRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_08_FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ RYCHLOST CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: FAKTORY.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
VY_32_INOVACE_3_1_7 Ing. Jan Voříšek  Při probírání učiva z anorganické chemie jsme vyjadřovali složení jednotlivých sloučenin pomocí chemických vzorců.
Induktivní statistika
Energetická hodnota potravin (EH)
Spotřební a energetické daně
Základy automatického řízení 1
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Lineární funkce - příklady
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Enzymy 15. října 2013 VY_32_INOVACE_130311
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
„Svět se skládá z atomů“
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_FYZIKA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Lékařská chemie Podzimní semestr 2014/2015.
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Chemické značky, vzorce a zákony
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Lékařská chemie Podzimní semestr 2011/2012.
„Svět se skládá z atomů“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Důlní požáry a chemismus výbušniny
u organických sloučenin
Výsledky měření ozonu pasivními dosimetry Ogawa
Měrná tepelná kapacita látky
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
01b-Chemické složení živé hmoty FRVŠ 1647/2012
Suroviny pro výrobu piva
Dolomitické vápno a stabilizace popílků
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Základní chemické veličiny
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Jejich příprava a reaktivita
Významné chemické veličiny Mgr. Petr Štěpánek
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Extrakt piva Jana Olšovská E-mail olsovska@beerresearch.cz

Chemické složení piva pivo není čistý roztok – v pivu bylo zjištěno a identifikováno přes 1000 látek disperzní soustava obsahuje makromolekulární látky ve formě koloidního roztoku chemické složení piva se mění v širokém rozmezí podle jeho typu může ale docházet k mírnému kolísání i v rámci jednoho typu piva látky pocházejí ze surovin (slad, chmel, voda) z chemických a biochemických změn při sladování rmutování kvašení (nejvíce)

Chemické složení piva Látky v pivu anorganické organické těkavé netěkavé

Chemické složení piva

Anorganické látky voda - podle koncentrace původní mladiny (asi 88 – 96 %) alkohol (obj.) běžná piva asi 4 - 5 % nealka do 0,5 % speciály až 8 % oxid uhličitý – asi 5 g/l (= 0,50 % hm) minerální látky kovy: Na, K, Ca, Mg, Mn, Fe, Cu, Al anionty: fosforečnany, chloridy, sírany, dusičnany oxid siřičitý kyslík (mělo by ho být co nejméně)

Organické látky Těkavé složky alkohol, estery, vyšší alkoholy Netěkavé složky nižší MH - cukry, aminokyseliny, organické kyseliny, nukleotidy, jednoduché fenolické látky, hořké kyseliny, aminy, volné mastné kyseliny vyšší MH – makromolekuly – dextriny, neškrobové sacharidy, (beta- glukany, arabinoxylany), bílkoviny, polyfenoly, mono-, di- a triglyceridy, fosfolipidy, nukleové kyseliny, vitamíny Další minoritní složky karbonylové látky (aldehydy, ketony), sirné sloučeniny, heterocyklické sloučeniny, chmelové silice

Složení extraktu piva Škrobové sacharidy celkem tvoří asi 90 % extraktu piva zkvasitelné (maltosa, maltotriosa, sacharosa, glukosa, fruktosa) nezkvasitelné oligosacharidy mohou se podílet i na chladovém zákalu dextriny (nezkvasitelné) mohou se podílet i na permanentním zákalu

Stanovení původního extraktu piva atenuace: pokles měrné hmotnosti roztoku během kvasícího procesu základní látkovou bilanci atenuace odvodil Balling ze sumární rovnice ethanolového kvašení (1. pol. 19. stol): C6H12O6 2 C2H5OH + 2 CO2 + energie, ze 100 g extraktu vzniká: 48 g ethanolu + 46 g CO2 + 5 g sušiny kvasnic, odtud odvozen Ballingův vzorec

Stanovení původního extraktu piva část živin se spotřebuje na pomnožení kvasinek a na tvorbu dalších těkavých látek kvašení je však ovlivněno mnoha dalšími faktory (koncentrace, teplota, provzdušnění mladiny, doba kvašení, hodnota konečného prokvašení), které mají vliv na výsledek z hlediska jednotnosti výpočtu byl tento vzorec inkorporován do autorizovaných metodik EBC, ASBC, MEBAK, ČSN (prakticky po celém světě) vypočítaný původní extrakt je důležitým analytickým parametrem piva

Ballingův vzorec - pro výpočet extraktu původní mladiny Velký Ballingův vzorec: (2,0665 A + ES) 100 p (%) = --------------------------- 100 + 1,0665 A kde: p extrakt původní mladiny před zakvašením ES hmotnostní procento skutečného (nezkvašeného) extraktu piva, které se stanoví pyknometricky, popřípadě denzitometricky, po oddestilování alkoholu a doplnění destilovanou vodou na původní hmotnost vzorku A hmotnostní procento alkoholu stanovené v destilátu pyknometricky, popřípadě denzitometricky

Stanovení původního extraktu dříve stupňovitost – tento výraz se již dnes nepoužívá, protože se všechny koncentrace udávají v procentech (%), ne ve stupních (°) destilační metoda: naváží se 100 g vytřepaného piva asi 2/3 objemu se oddestiluje destilát a destilační zbytek se dováží na 100 g stanoví se hustota obou roztoků z příslušných tabulek (Plato a alkoholových) se odečtou % extraktu a alkoholu z Ballingova vzorce se vypočítá původní extrakt uzanční metoda, výsledek nemusí přesně souhlasit s původním extraktem mladiny přesto se používá, aby výsledky byly jednotné v celém pivovarství

Stanovení původního extraktu Automatický analyzátor Denzitometr - měří hustotu (dolní jednotka) Alkolyzer - měří přímo alkohol (horní jednotka) výpis z přístroje obsahuje: zdánlivý extrakt skutečný extrakt alkohol původní extrakt zdánlivé prokvašení skutečné prokvašení hustotu energetickou hodnotu mezi těmito veličinami existují určité vztahy, jsou-li známy alespoň dvě, ostatní se dají dopočítat

Analytické charakteristiky piva zdánlivý extrakt – stanoví se sacharometricky v pivu zbaveném oxidu uhličitého (nemá žádnou oporu v realitě) v minipivovaru se dá jako jediný stanovit (sacharometrem nebo ručním denzitometrem) skutečný extrakt – stanoví se po odstranění alkoholu v pivu, přibližně udává obsah nezkvašených sacharidů alkohol – stanoví se v destilátu prokvašení piva skutečné: (Epův – Esk)/ Epův (kolik % extraktu odkvasilo) - asi 65 % zdánlivé: (Epův – Ezd)/ Epův (reálně nic neznamená, slouží pro porovnání) – - asi 78 % dosažitelné (zdánlivé): (Epův – Edos)/ Epův - asi 85 % do piva se přidají kvasnice, tím prokvasí zbylé zkvasitelné sacharidy a zbydou nezkvasitelné (kolik extraktu by prokvasilo, kdyby prokvasil všechen) rozdíl prokvašení: dosažitelné - zdánlivé

Příspěvek složek piva k celkové energetické hodnotě piva 14 Příspěvek složek piva k celkové energetické hodnotě piva saccharides alcohol proteins glycerol lager beercooler non-alco beer EV = 175 kJ/100 mL EV = 151 kJ/100 mL EV = 86 kJ/100 mL Typ piva Nejvyšší příspěvek k EH Ležáky alkohol Beercoolery, radlery… sacharidy Nealkoholická piva

Proč je důležité znát SPRÁVNOU hodnotu extraktu? 15 Proč je důležité znát SPRÁVNOU hodnotu extraktu? Legislativa – Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 „O poskytování informací spotřebitelům“. Příklad: brand označený jako „Extra chmelená dvanáctka“ ověřená stupňovitost (EPM) – 11,78 NESHODA! řeší SZPI – klamání spotřebitele (dvanáctka = 12,00 – 12,99) Spotřební daň – zákon č. 353/2003 Sb. pivovar s výstavem 20 000 hl/rok cílová stupňovitost 13,2 % (daň 4 992 000 Kč) ověřená stupňovitost 14,5 % (daň 5 376 000 Kč) NESHODA! řeší celní správa – krácení daně o 384 000 Kč pro stupňovitosti 13,2 a 13,9 je daň stejná – v rámci jednoho stupně Standardní výroba brandu Jiná původní stupňovitost může zcela změnit senzorický charakter piva NESHODA! negativně ovlivňuje stálého zákazníka

MIMOŘÁDNÁ AKCE do konce BŘEZNA 2018 16 17. března 2018 si připomínáme 150 let od úmrtí Karla Josefa Napoleona Ballinga (†1868) reformátor českého pivovarství profesor chemie na České polytechnice v Praze položil základy kvasné chemie zdokonalil a uvedl do pivovarské praxe sacharometr vypracoval technologii přípravy chmelových extraktů jako první na světě vědecky a technicky popsal teoretické základy výroby sladu a piva odvodil atenuační teorii kvašení a vzorec (později nazvaný Ballingův) pro výpočet původní koncentrace mladiny z obsahu alkoholu a extraktu piva, který je platný dodnes. MIMOŘÁDNÁ AKCE do konce BŘEZNA 2018 Stanovení zdánlivého a skutečného extraktu, relativní hustoty, alkoholu, zdánlivého a skutečného prokvašení a původního extraktu piva metodou denzitometrickou a NIR a energetické hodnoty – pro vzorky piv a nápojů na bázi piva Březnová cena 746,- Kč (+ DPH) - běžná cena 1066,- Kč (+DPH) Akreditovaná metoda AZL VÚPS, a.s. (EBC 9.2.1 a 9.4, 9.45, Vyhláška 450/2004 Sb. a její novela 330/2009 Sb. „O označování výživové hodnoty potravin“)

Děkuji za pozornost