Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Lenka Jandová Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší
Jak se vám dýchá?.
Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí Ing. Bc. Jan Maršák,
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
1 Zpracování dat o odpadech za rok 2011 Seminář pro ohlašovatele.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C VI Monitoring ovzduší.
Integrovaný registr znečišťování
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Integrovaný registr znečišťování životního prostředí (IRZ) a Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) Lenka Jandová CENIA, česká informační.
Integrovaný registr znečišťování Změny právních předpisů
Nová struktura souhrnné provozní evidence, formuláře pro sběr dat za rok 2008 a technické prostředky Ing. Pavel Machálek ČHMÚ
Integrovaný registr znečišťování jako nástroj ochrany životního prostředí před toxickými látkami Seminář „Ostravské ovzduší – zdravotní rizika“ Ostrava,
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Aplikace IntForm 2007 Eduard Hlavatý Oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Kontrola podmíněnosti Shrnutí klíčových informací Martin MISTR Ministerstvo zemědělství.
Mgr. Magdaléna Peterková
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
1 Příprava aplikace Nařízení REACH v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava Průmyslová toxikologie a ekotoxikologie Ing. Přemysl.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
Právní režim nakládání s odpady
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Česká inspekce životního prostředí
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
BAT - BREF Jejich rozsah
Ekologická politika EU
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Praktické zkušenosti z kontrol provozovatelů významných zdrojů znečišťování ovzduší Ing. Radomír Štěrba ENVIRO 2016, Ostravice.
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Inventarizace emisí a údaje emisní bilance za roky
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Registr spaloven odpadů
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Znečištěné místa na Slovácku
Inventarizace emisí - aktuální stav a výhled
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Transkript prezentace:

Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek Eduard Hlavatý oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, 100 10 Ústředna: ++420-2-6712-1111 Fax: ++420-2-6731-0308 Email: info@env.cz

Obsah Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek (E-PRTR) Údaje v E-PRTR Přílohy nařízení Ohlašování do E-PRTR Rozptýlené zdroje Důležité odkazy a informační zdroje Shrnutí

Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů (European Pollutant Release and Transfer Register) Nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) č. 166/2006, kterým se zřizuje evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek (dále jen E-PRTR) a kterým se mění směrnice Rady 91/689/EHS a 96/61/ES Účinnost od 24. února 2006 Nařízení je závazné pro všechny členské státy (součást právního řádu ČR) – není třeba transpozice Výrazné změny mající vliv na národní registry znečišťujících látek První ohlašovací rok - 2007

Údaje v E-PRTR Úniky znečišťujících látek do ovzduší, vody a půdy Údaje o přenosech odpadů a znečišťujících látek v odpadních vodách čištěných mimo lokalitu Údaje o únicích znečišťujících látek z rozptýlených zdrojů (pokud budou takové informace k dispozici) 91 látek a jejich prahové hodnoty - příloha II nařízení 3 přílohy

Nařízení o E-PRTR - přílohy Příloha I – činnosti Příloha II – znečišťující látky Příloha III – formát pro ohlašování údajů o únicích a přenosech členskými státy EK

Nařízení o E-PRTR – příloha I 65 sledovaných činností Dělení činností na 9 odvětví: Odvětví energetiky Výroba a zpracování kovů Zpracování nerostů Chemický průmysl Nakládání s odpady a odpadními vodami Výroba a zpracování papíru a dřeva Intenzivní živočišná výroba a akvakultura Živočišné a rostlinné produkty z odvětví potravin a nápojů Ostatní činnosti Stanoveny prahové hodnoty pro kapacity u vybraných činností

Ohlašování do E-PRTR Roční ohlašovací povinnost údajů o únicích znečišťujících látek a přenosech Platí pro provozovatele každé provozovny, která vykonává jednu nebo více činností (příloha I), jestliže byla překročena příslušná prahová hodnota (příloha II) Rok 2007 je prvním ohlašovacím rokem V polovině roku 2009 bude ČR předávat data Množství havarijních úniků musí být zahrnuto do celkového množství úniků

Ohlašování do E-PRTR Přenosy odpadů: Přenosy odpadních vod: druh odpadů (nebezpečný a ostatní) způsobu nakládání (využití „R“ nebo odstranění „D“) název a adresa subjektu, který provádí využití nebo odstranění lokalita skutečného využití nebo odstranění nebezpečný odpad – nad 2 t/rok ostatní odpad – nad 2000 t/rok Přenosy odpadních vod: sledování znečišťující látky jako v únicích do vody prahová hodnota v odpadních vodách čištěných mimo lokalitu je totožná s prahovou hodnotou pro úniky do vody

Nařízení o E-PRTR – údaje o únicích znečišťujících látek z rozptýlených zdrojů Mnoho menších nebo roztroušených zdrojů,ze kterých mohou unikat znečišťující látky do půdy, ovzduší nebo vody, jejichž společný dopad na tyto složky životního prostředí může být významný a u kterých není praktické shromažďovat hlášení z každého jednotlivého zdroje zvlášť Zcela nová skupina informací v evropském PRTR EK ve spolupráci s Evropskou agenturou pro životní prostředí (EEA) prozatím bude vyhodnocovat dostupnost takových údajů na evropské úrovni Prozatím zaměřeno na existující údaje pro 91 znečišťujících látek nařízení E-PRTR (silniční doprava, doprava, letectví, zemědělství, stavebnictví, používání rozpouštědel, spalování paliv v domácnostech, distribuce fosilních paliv a malých průmyslových provozoven („SME“))

Důležité odkazy a informační zdroje Internetové stránky: http://www.irz.cz http://www.prtr.ec.europa.eu Legislativa: Nařízení v českém jazyce Příručka pro provádění evropského PRTR Informační brožury: Evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek – Nový celoevropský zdroj informací o znečišťování životního prostředí – MŽP 2007 IRZ - Souhrnná zpráva za rok 2005

Shrnutí Nahrazení Evropského registru emisí znečišťujících látek (EPER) 91 látek (EPER 50 látek, IRZ 72). 65 sledovaných činností v 9 odvětvích Rok 2007 jako první ohlašovací rok do E-PRTR Snížení některých ohlašovacích prahů Sledování úniků do ovzduší, vody a půdy Sledování přenosů v odpadních vodách a odpadů Rozptýlené zdroje http://www.irz.cz

Děkuji Vám za pozornost! Eduard Hlavatý eduard_hlavaty@env.cz Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, 100 10 Ústředna: ++420-2-6712-1111 Fax: ++420-2-6731-0308 Email: info@env.cz