ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Advertisements

MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_HRUBA_11.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Hygiena
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
MVDr. Lýdia Lánská Čačková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ Užitné vlastnosti zboží Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
VY_32_INOVACE_Sikorova_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
SORTIMENT SPOTŘEBNÍHO ZBOŽÍ
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Suroviny pro cukráře I. ročník
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Deratizace, dezinsekce a dezinfekce
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
SORTIMENT SPOTŘEBNÍHO ZBOŽÍ
Důlní elektrické přístroje
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základy zbožíznalství
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Chladící a mrazící zařízení, zařízení pro měření množství zboží
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
VY_32_INOVACE_Sikorová_
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ 10-1-18 Ochrana zboží před mikroorganismy a škůdci Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží. Hygienické předpisy přesně stanovují možné podmínky pro skladování a ochranu zboží. Obsahem prezentace je hygiena a prevence výskytu mikroorganismů a živočišných škůdců.

HYGIENA Hygiena obecná Zkoumá zákonitosti vztahů mezi člověkem a prostředím. Hygiena komunikální Sleduje životní podmínky a jejich vliv na zdraví člověka. Hygiena práce Zaměřuje se na vliv pracovních podmínek na zdraví člověka. Hygienická výživa Zkoumá působení výživy na zdraví, racionalizaci výživy a zdravotní nezávadnost potravin. Hygiena duševní Hygiena duševní (mentální), systém pravidel a návodů k udržení, prohloubení nebo obnovení duševního zdraví a rovnováhy. Hygiena osobní Hygiena sociální Hygiena vojenská

HYGIENA je dodržování zásad pro uchování zdraví. z hlediska osobního se hygiena zabývá kvalitou vody a ostatních nápojů, potravin a stravování, oblečení, práce a tělesná námaha vůbec, spánek, čistota těla, užívání tabáku, narkotik atd. a duševní zdraví. z hlediska veřejného se okruh zájmů oboru týká klimatických podmínek, půdy, charakteru stavebních materiálů a uspořádání obydlí, topení, větrání, odstraňování odpadů, lékařských znalostí o výskytu a prevenci chorob až po pohřbívání zemřelých.

Ochrana zboží před mikroorganismy a škůdci PREVENCE PŘEDCHÁZENÍ ŠKOD CÍLENÁ REPRESE NIČENÍ ŠKŮDCŮ

HLAVNÍ ZÁSADY PREVENCE dodržovat základní hygienická pravidla dbát na čistotu a pořádek zamezit škůdcům přístup do skladu větrat prostory zjišťovat výskyt kolonií plísní a živočišných škůdců kontrolovat zboží

Základní hygienická pravidla v obchodě běžný a generální úklid ve skladě tzn. odstranění pavučin, prachu a nečistot odpady skladovat ve vzdálenosti 25m od skladu okna zasklená otevřené prostory zakryty drátěnou síťovinou kanalizace a odpady zakryty hustou mříží prevence proti plísní – prostory skladu vybílit vápnem pravidelné větrání

REPRESE DEZINFEKCE v obchodním prostoru se omezuje na likvidaci kolonií plísní DERATIZACE mechanická – kladení pastí chemická – kladení otrávených návnad na misku DEZINSEKCE mechanická – individuální sběr a ničení škůdců, kladení pastí a lapáků fyzikální – působení nízkých a vysokých teplot, působení záření, ionizující záření chemická – ničení hmyzu a roztočů chemickými prostředky biologická – využití nepřátel různých škůdců

Použitá literatura KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 2002, 55-58. ISBN NEUVEDENO AUTOR NEUVEDEN. Hygiena [online]. [cit. 2.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hygiena Obrázky: http://office.microsoft.com