ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ 10-1-18 Ochrana zboží před mikroorganismy a škůdci Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží. Hygienické předpisy přesně stanovují možné podmínky pro skladování a ochranu zboží. Obsahem prezentace je hygiena a prevence výskytu mikroorganismů a živočišných škůdců.
HYGIENA Hygiena obecná Zkoumá zákonitosti vztahů mezi člověkem a prostředím. Hygiena komunikální Sleduje životní podmínky a jejich vliv na zdraví člověka. Hygiena práce Zaměřuje se na vliv pracovních podmínek na zdraví člověka. Hygienická výživa Zkoumá působení výživy na zdraví, racionalizaci výživy a zdravotní nezávadnost potravin. Hygiena duševní Hygiena duševní (mentální), systém pravidel a návodů k udržení, prohloubení nebo obnovení duševního zdraví a rovnováhy. Hygiena osobní Hygiena sociální Hygiena vojenská
HYGIENA je dodržování zásad pro uchování zdraví. z hlediska osobního se hygiena zabývá kvalitou vody a ostatních nápojů, potravin a stravování, oblečení, práce a tělesná námaha vůbec, spánek, čistota těla, užívání tabáku, narkotik atd. a duševní zdraví. z hlediska veřejného se okruh zájmů oboru týká klimatických podmínek, půdy, charakteru stavebních materiálů a uspořádání obydlí, topení, větrání, odstraňování odpadů, lékařských znalostí o výskytu a prevenci chorob až po pohřbívání zemřelých.
Ochrana zboží před mikroorganismy a škůdci PREVENCE PŘEDCHÁZENÍ ŠKOD CÍLENÁ REPRESE NIČENÍ ŠKŮDCŮ
HLAVNÍ ZÁSADY PREVENCE dodržovat základní hygienická pravidla dbát na čistotu a pořádek zamezit škůdcům přístup do skladu větrat prostory zjišťovat výskyt kolonií plísní a živočišných škůdců kontrolovat zboží
Základní hygienická pravidla v obchodě běžný a generální úklid ve skladě tzn. odstranění pavučin, prachu a nečistot odpady skladovat ve vzdálenosti 25m od skladu okna zasklená otevřené prostory zakryty drátěnou síťovinou kanalizace a odpady zakryty hustou mříží prevence proti plísní – prostory skladu vybílit vápnem pravidelné větrání
REPRESE DEZINFEKCE v obchodním prostoru se omezuje na likvidaci kolonií plísní DERATIZACE mechanická – kladení pastí chemická – kladení otrávených návnad na misku DEZINSEKCE mechanická – individuální sběr a ničení škůdců, kladení pastí a lapáků fyzikální – působení nízkých a vysokých teplot, působení záření, ionizující záření chemická – ničení hmyzu a roztočů chemickými prostředky biologická – využití nepřátel různých škůdců
Použitá literatura KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 2002, 55-58. ISBN NEUVEDENO AUTOR NEUVEDEN. Hygiena [online]. [cit. 2.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hygiena Obrázky: http://office.microsoft.com