Zuzana Tichá RDG oddělení Nemocnice Liberec

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zuzana Tichá RDG oddělení Nemocnice Liberec
Advertisements

Tradované mýty v problematice závratí Doc MUDr M. Lejska,CSc Humpolec
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
POHLAVNÍ CHOROBY výklad a opakování Název: VY_32_INOVACE_Pohlavni_choroby Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí,
Tři apendicitidy v jednom týdnu MUDr. Stanislav Houštěk Dětské oddělení Nemocnice Pelhřimov XXI. Pelhřimovský chirurgický den
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.
RŮZNOST KANCELÁŘSKÝCH BALÍKŮ je řada za sebou následujících snímků (slidů) předváděných na PREZENTACE monitoru počítače plátně prostřednictvím dataprojektoru.
VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Preventivní prohlídky Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství.
Grafy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zlomeniny Poranění hlavy Intrakraniální krvácení Poranění hrudníku Poranění pateře a míchy Poranění břicha.
Přírodopis - 8. ročník, Sluch
Jak předcházet chybám na stavbách z pohledu projektanta.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Alkohol v těhotenství – vliv na plod
Petr Kolář Oční klinka LF MU a FN Brno
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
MR vyšetření tenkého střeva
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
Regenerace vláskových buněk: Přichází toto téma do úvahy při léčení poruch sluchu.
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Kostní nádory jako opomíjená příčina obtíží v oblasti kolenního kloubu
Základní jednorozměrné geometrické útvary
Organizace lidského genomu, mutace a instabilita lidské DNA
Číslicová technika.
Savci jsou vývojově velmi pokročilá třída obratlovců a v současné době osidlují téměř celý svět. Jejich hlavním spojovacím znakem je výživa mláďat produktem.
Patologická fyziologie nervového systému přednáška 2 – základní syndromy nervového systému Petr Maršálek ÚPF 1.LF UK.
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Vytápění Mechanické odvaděče kondenzátu
VY_ 32_ INOVACE _12_10_stěhování národů
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
Infekce HIV v regionu východních Čech Jaroslav Kapla
Specifické poruchy učení a NKS
Přídavná zařízení.
Životní cyklus.
Číslicové měřící přístroje
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Kazuistika - 28 let, žena, nekuřačka, Crohnova nemoc (CN) od roku 2015, recidivující mezikličkový absces Žena nar. 1989, nekuřačka, v lednu 2015 dg.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Solidní procesy ledvin - jak na to -
Solidní procesy ledvin - Diferenciální diagnostika-
Zobrazovací diagnostika patologických stavů v ORL
MŠ,ZŠ,SŠ pro sluchově postižené Valašské Meziříčí
MOZKOVÉ NÁDORY Zdeněk Linke.
Karcinom rekta Bohatá Š.1, Hemmelová B. 2, Nádeníček P. 1
Sada 3 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Vznik a funkce mozkomíšního moku,odběr mozkomíšního moku
KAZUISTIKY MUDr. Jiřina Little
Ing. Mgr. Zuzana Fišerová
MOZKOVÉ NÁDORY Zdeněk Linke.
Jak poznat adenom a jak se vyvarovat chyb
VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
Pankreas: staging adenokarcinomu
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
Lokalizace řečových center u nemocným s mozkovými nádory
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Inkontinence Michaela Matoušková.
Ustavující jednání Řídícího výboru MAP II, Praha 1
Význam zapojení žáků s dlouhodobým onemocněním v pohybových programech na ZŠ a SŠ Mgr. Tomáš Vyhlídal Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Zuzana Tichá RDG oddělení Nemocnice Liberec Neurinomy akustiku Zuzana Tichá RDG oddělení Nemocnice Liberec

Neurinom n.VIII=nesprávný,historický název,správně jde o vestibulární schwannom- nádor Schwannových buněk pochvy nervu. Je to nádor dospělého věku,výskyt je častější u žen,představuje asi 7-10%všech nitrolebních nádorů.V 95%jde o solitární jednostranný výskyt.U 2-3% jsou neurinomy součástí Recklinghausenovy choroby. Typická lokalizace je ve vnitřním zvukovodu a v oblasti MM úhlu.

Histologicky se jedná o benigní tumor Histologicky se jedná o benigní tumor. Vyrůstá výhradně z vestibulární porce nervu,postižení porce sluchové (kochleární) je až druhotné při progresi růstu.Růst začíná v oblasti přechodu centrální myelinizace v periferní,tj.asi 8-12mm od pontu, ve vnitřním zvukovodu.Později se propaguje do MM úhlu. Klinický obraz je dán velikostí nádorů, která se u jednostranného výskytu dělí do čtyř stupňů.

I. st. :intrakanalikulární růst nádoru ,klinicky je postižení funkcí n I.st.:intrakanalikulární růst nádoru ,klinicky je postižení funkcí n.VIII. II.st.:nádor prominuje do MM úhlu- prostoru pontocerebellární cisterny,velikosti je do 20mm,klinicky se projeví lézí n.VIII (vestibulární syndrom,porucha sluchu)

III.st.:tumor velikosti do 30mm se šíří v MMK, kompresí mozečku přibývá neocerebellární syndrom,mohou být i příznaky komprese n.V. Dotýká se kmene bez jeho útlaku. IV.st.:dislokuje kmen- a)neuzavírá likvorové cesty a nevede k syndromu nitrolební hypertenze b)způsobuje syndrom nitrolební hypertenze a hydrocephalus.

Zobrazovací metody Skiagramy pyramid- charakteristické rozšíření vnitřního zvukovodu,negativní vyšetření ale přítomnost tumoru nevylučuje CT–na skeletu prokazujeme tlakovou usuraci až destrukci,v mozkovém okně pak izo-až hypodenzní uzly s často špatně diferencovatelnou expanzí, se spíše vzácnými kalcifikacemi,někdy pseudocystickými změnami.Tumory extrameatální deformují i blokují pontocerebellární cisternu.

MR-tumor tvoří uzel izo- až hypointenzní v T1W a se signálem nižším než likvor v T2W, a je tak možné identifikovat i drobné intrameatální tumory. Podáním k.l.při CT i MR vyšetření dochází k výrazné,u větších tumorů i nehomogenní opacifikaci. Diferenciální diagnóza:meningeom,astrocytom, hemangioblastom,aneurysma

Kazuistiky 1) Intrakanalikulárně rostoucí neurinom VIII.dx., I.stupeň, 2W/TSE sekvence, tenké řezy

T1W sekvence s aplikací paramagnetické kontrastní látky,došlo k opacifikaci ložiska,zatím observace,další léčba dle vývoje (u malých ložisek vhodný gama nůž,který nádor neodstraní, ale zastaví růst)

2)pacientka s atypickými příznaky ,kde bylo nalezeno ložisko vel 2)pacientka s atypickými příznaky ,kde bylo nalezeno ložisko vel. 12mm v MMK vlevo roztlačující pontocerebellární cisternu splošnou impresí na kmen. II.stupeň.T2W/TSE,tenké řezy

T1W/FFE s podáníním paramagnetické kontrastní látky T1W/FFE s podáníním paramagnetické kontrastní látky. V této lokalitě není odlišitelný neurinom od menigeomu.Nález je z poslední doby, zatím nejsou dostupné informace o operaci ani o histologii.

3) CT vyšetření z cizího pracoviště, kde bylo vysloveno podezření na meningeom v MM úhlu vlevo,nativně izodenzní uzel,který se po kontrastu sytě barví, dislokace okolních struktur

Objemný tumor s velkou extrameatální porcí, s obliterací pontocerebellární cisterny,útlakem kmene, a dislokací IV.komory. III.-IV.stupeň. T1W/FFE, pouze nativ.

Lehký obstrukční supratentoriální hydrocephalus u téže pacientky (30let).Dislokace mozkového kmene. FLAIR.

2,5 roku po operaci, bez známek recidivy či rezidua,zůstává dilatace vnitřního zvukovodu vlevo , pooperační glioza v levé mozečkové hemisféře a v místě výstupu n.VIII.

Závěry Příznaky neurinomu akustiku nemusí být zvláště v potáčením stadiu typické, a naustupují v pořadí postižení sluchové části nervu, dále postižením trojklanného nervu a lícního.V pokročilém stadiu je postižení kmene a příznaky lební hypertenze. Diagnoza je stanovena n azákladě klinického nálezu a zobrazovacích metod.

Léčba je nejčastěji chirurgická, indikovány jsou neurinomy všech stupňů a cílem je radikální odstranění nádoru a zachování sluchu i funkce lícního nervu na předoperační úrovni. Výkon patří v neurochirurgii k nejobtížnějším.

Děkuji za pozornost