Národní ošetřovatelské standardy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Darja Hrabánková Navrátilová
SYSTEMIZACE PRACOVNÍCH MÍST
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Koncepce ošetřovatelství
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Sledování nežádoucích událostí v ČR
Kvalita v českém zdravotnictví
Novinky ve specializačním vzdělávání
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Česká asociace sester Pracovní skupina pro kvalitu
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Management jakosti, zdravotnické standardy, audit, měření jakosti
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Registry a celoživotní vzdělávání NLZP v zemích EU PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
AKČNÍ PLÁN KVALITY A BEZPEČNOSTI ZDRAVOTNÍ PÉČE NA OBDOBÍ 2010–2012.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Sledování dekubitů jako indikátoru kvality ošetřovatelské péče na národní úrovni Prezentace výstupů Praha,
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Project HOPE – Česká republika, o.p.s. Řízení změn: Posílení role managerů ve zdravotnictví Začlenění zdravotnických asistentů do ošetřovatelského týmu.
AKTUÁLNÍ INFORMACE INTERNÍ GRANTOVÉ AGENTURY MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („IGA MZ“) 2. ročník národní konference Biomedicínský výzkum s podporou evropských.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Porada hlavních sester 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům.
Kvalita očima pacientů Praha , MUDr.Markéta Hellerová.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Co potřebujeme v praxi? Martina Šochmanová Praha,
1 Šetření dekubitů na národní úrovni 20. září 2011 Kajetána Ternbachová.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Mezinárodní den sester květen 2009
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Michaela Hofštetrová Knotková
Standardizace odborné zdravotní péče
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2011
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Kongresové centrum Nemocnice Na Homolce
KONFERENCE PRO ŘEDITELE A EKONOMY POSKYTOVATELŮ SOCILNÍCH SLUŽEB
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Návrh KONCEPCE OŠETŘOVATELSTVÍ 2018
monitorovacích indikátorů a kvality realizace SPL MAS
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Národní ošetřovatelské standardy

Národní ošetřovatelské standardy = Standard, který je zveřejněn ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví ČR Pozn.: Lokální standard = standard, který je vyhlášen a používán u příslušného poskytovatele zdravotních služeb

Národní ošetřovatelské standardy Definice: „Standard je sestrami přijatá úroveň ošetřovatelské péče pro určitou skupinu pacientů či klientů, která ale nemůže být platná bez stanovených kritérií určených k hodnocení efektivity a kvality.” (http://www.fnplzen.cz/data/prac/usek/pece/metodika%20dysssy.htm) „Standard je odborníky odsouhlasená úroveň poskytované zdravotní péče, která vzniká vytvořením a objasněním podmínek pro poskytování péče a připojením jednoznačných kritérií kvality“ (Vašátková, Ulrychová, 2007)

Národní ošetřovatelské standardy – účel tvorby Odborníky popsané závazné normy, umožňují objektivní hodnocení poskytované péče. Obsahuje měřitelné a hodnotitelné parametry. Pro pacienta – ochrana a bezpečí. Pro všeobecnou sestru – ochrana před neoprávněným postihem. Pro MZ ČR - akreditační nástroj – jednotné posuzování úrovně ošetřovatelské péče u poskytovatele zdravotních služeb. Formy zpracování standardů – různé, neexistuje formální předpis = cíl tohoto úkolu.

Cíl tvorby národních ošetřovatelských standardů Vytvoření jednotícího rámce v procesu ošetřovatelské standardizace. Vytipování ošetřovatelských intervencí a činností, ve kterých chceme prostřednictvím správného hodnocení dosáhnout zlepšení (zohlednění ambulantní a lůžkové péče). Vytvoření standardů na vybrané ošetřovatelské činnosti na národní úrovni, které úzce souvisí s poskytováním bezpečné a kvalitní zdravotní péče (RBC a standardy vyhlášky č. 102/2012 Sb.). Nemáme dotvořenou národní standardizaci. Při Ministerstvu zdravotnictví ČR vzniklo několik pracovních skupin, které se pokoušely v letech 2000 až 2004 o řešení tohoto problému formou grantového úkolu (IGA MZ ČR 5069, 5073). Výsledkem práce řešitelů bylo vytvoření asi sedmi standardů, návrh šablony standardu, formulář oponentního řízení a příklad ošetřovatelského postupu. Posledním příspěvkem ve tvorbě národních standardů je práce skupiny náměstkyň ošetřovatelské péče Sdružení fakultních nemocnic ČR (IGA MZ ČR NO 7723-3). Také tato skupina vytvořila šablonu standardního postupu, podle které byl vypracován standardní postup pro péči o zemřelého. I Česká asociace sester pracuje v rámci pracovní skupiny na pracovních postupech. V sousedním Slovensku je situace odlišná – vydáno ve Věstníku 130 procesuálních standardů. Poskytují reálnější vodítko pro práci slovenských sester.

Řídící skupina MZ ČR Mgr. Alice Strnadová, MBA, ředitelka odboru ONP NCO NZO Brno PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková, náměstkyně úseku regulace NLZP VFN Praha + ČAS Mgr. Dita Svobodová, Ph.D., MHA, náměstkyně pro NLZP FN Plzeň Mgr. Nina Müllerová, manažerka oddělení kvality Role řídící skupiny - řídící, garanční, organizační, komunikační.

Výstupy analýzy Lokální standardy poskytovatelů zdravotních služeb jsou převážně zaměřeny na specifické ošetřovatelské výkony. Struktura a počet jednotlivých lokálních standardů se významně liší, od 20 do cca 120 (podle velikosti poskytovatele zdravotních služeb). Poskytovatelé zdravotních služeb zaslali buď prosté seznamy, nebo seznamy, které rozdělovaly standardy na všeobecné a specifické, tedy týkající se problematiky ošetřovatelské péče v jednotlivých oborech nebo pracovišť. Většina standardů je zaměřena na postupy ošetřovatelských výkonů napříč medicínskými obory včetně specifických výkonů. Z poskytnutých lokálních standardů nelze jednoznačně stanovit, zda splňují požadavky resortně bezpečnostních cílů.

1. pracovní setkání 10.12.2018 MZ ČR - odbor ONP NCO NZO Brno ČAS Poskytovatelé zdravotních služeb - zástupci FN - krajská zařízení - zařízení MO a MS Představena analýza lokálních standardů

Závěry Definování konkrétních národních standardů - vymezení rizikových oblastí - bezpečnost při používání léčivých přípravků - zavádění a péče o periferní katétry - péče o centrální žilní katétry - katetrizace močového měchýře u žen - toaleta dýchacích cest - management bolesti

Proč byly zvoleny ty oblasti Jsou považovány odborníky za rizikové z hlediska definování kompetencí. Na jejich realizaci se podílejí různé skupiny zdravotnických pracovníků (VS, PS, ošetřovatel, sanitář). Řada poskytovatelů zdravotních služeb má zpracované postupy = rozdílná úroveň. U některých poskytovatelů zdravotních služeb postupy chybí. Nabízí se řešení, které se osvědčilo u akreditovaných zařízení. Doporučení - klinické postupy řešit až v další fázi a pouze u některých oblastí , např. pády. Pokud jsou postupy vytvořeny odbornými společnostmi, je nutné je na ně odkazovat.

Závěry Plánované pracovní setkání 26.3.2019 Odsouhlasení obecného návrhu struktury NOS Stanovení harmonogramu prací na rok 2019 Plánované pracovní setkání 26.3.2019

Děkuji za pozornost.