Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Návrh KONCEPCE OŠETŘOVATELSTVÍ 2018

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Návrh KONCEPCE OŠETŘOVATELSTVÍ 2018"— Transkript prezentace:

1 Návrh KONCEPCE OŠETŘOVATELSTVÍ 2018

2 Na návrhu Koncepce ošetřovatelství se podíleli
Ministerstvo zdravotnictví - ředitelka Odboru ošetřovatelství a nelékařských povolání hlavní sestra ČR Mgr. Alice Strnadová, MBA a Mgr. Lenka Hladíková Asociace vysokoškolských vzdělavatelů zdravotnických nelékařských profesí, zastupovala doc. PhDr. Jitka Němcová, PhD.; Česká asociace sester – prezidentka PhDr. Martina Šochmanová, MBA, Mgr. Dita Svobodová, Ph.D., MHA, předsedkyně Sekce managementu ČAS, Mgr. Nina Müllerová a Mgr. Martin Šamaj MBA; Asociace českých a moravských nemocnic - spolupracovala PhDr. Hana Dokoupilová; Mgr. Jaroslava Knížková, hlavní sestra Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod; Asociace nemocnic ČR – komunikovala Renáta Junková, připomínky Mgr. Dana Vaňková; Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR - předsedkyně Bc. Dagmar Žitníková, místopředseda OS Lubomír Francl a dále členové sekce NLZP a členové sekce nemocnic; NCO NZO Brno – Mgr. Jana Mikulková MBA a Bc. Hilda Vorlíčková, MBA;

3 Obsah Preambule 1 Charakteristika ošetřovatelství Zaměření ošetřovatelství Priority ošetřovatelství 2 Výzkum v ošetřovatelství Zaměření ošetřovatelského výzkumu 3 Pracovníci v ošetřovatelství Vzdělávání v ošetřovatelství Registrace pracovníků v ošetřovatelství 4 Management v ošetřovatelství 5 Rozvoj ošetřovatelství Závěr

4 Koncepce ošetřovatelství
Ministerstvo zdravotnictví České republiky vydává metodické opatření k vymezení oboru ošetřovatelství, jeho rozvoje a k zajištění ošetřovatelské péče v zařízeních poskytujících zdravotní služby. Koncepce ošetřovatelství navazuje na Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998 a 2004, respektuje doporučení Světové zdravotnické organizace (SZO), právní předpisy a další dokumenty Evropské unie (EU), Mezinárodní rady sester (ICN) a Evropské federace sester (EFN).

5 1 CHARAKTERISTIKA OŠETŘOVATELSTVÍ

6 1 Charakteristika ošetřovatelství
Ošetřovatelství je samostatný vědní obor zabývající se reakcí člověka, rodiny nebo komunity na současné nebo možné problémy ve vztahu k jejich zdraví a nemoci. Úkolem ošetřovatelství je prostřednictvím ošetřovatelské péče dopomoci osobám, rodinám a komunitám k optimálnímu uspokojování potřeb tak, aby nebyl narušován jejich zdravotní stav ve vztahu k jejich prostředí. Ošetřovatelská péče je součástí zdravotní péče. Ošetřovatelství respektuje lidská práva a podporuje důstojnost a hodnoty příjemců péče. Ošetřovatelství spolupracuje se všemi obory, které se zabývají člověkem, rodinou, komunitou, zejména humanitními, přírodovědnými a společenskými.

7 1 Charakteristika ošetřovatelství Zaměření ošetřovatelství
Ošetřovatelství se zaměřuje na: podporu celostního fyzického, psychického, sociálního a duchovního zdraví člověka, rodiny i komunity v souladu s prostředím, navrácení celostního tělesného, psychického, sociálního a duchovního zdraví člověka, rodiny i komunity, udržování optimálního zdravotního stavu člověka a soběstačnosti v případě, kdy nejde zcela navrátit zdraví, zajištění klidného umírání a důstojné smrti.

8 1 Charakteristika ošetřovatelství Priority ošetřovatelství
Prioritami ošetřovatelství jsou: posílení aktivní účasti osob, rodin a komunit v podpoře a upevňování zdraví, edukace v oblastech zdravého životního stylu osob, rodin a komunit, podpora nezávislosti a soběstačnosti člověka, rodiny a komunity v péči o zdraví, systematický rozvoj komunitního ošetřovatelství, poskytování ošetřovatelské péče prostřednictvím ošetřovatelského procesu založeného na klinickém rozhodování ošetřovatelských profesionálů za aktivní účasti příjemců péče,

9 1 Charakteristika ošetřovatelství Priority ošetřovatelství
Prioritami ošetřovatelství jsou: poskytování ošetřovatelské péče na základě vědeckých poznatků podložených výzkumem, zajišťování péče kooperujícím ošetřovatelským a zdravotnickým (multidisciplinárním) týmem, poskytování péče s důrazem na kvalitu, bezpečí a efektivnost při dosahování cílů péče, prosazování a podpora bezpečného prostředí, účast na tvorbě a realizaci zdravotní politiky a řízení zdravotnických systémů, podpora a rozvoj vzdělávání v ošetřovatelství, dokumentování ošetřovatelské péče.

10 2 VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ

11 2 Výzkum v ošetřovatelství
Výzkum v ošetřovatelství je nedílnou součástí zdravotnického výzkumu. Jde o systematický proces využívající vědecké metody pro poskytnutí platných důkazů, které potvrzují již existující údaje nebo vytvářejí nové poznatky ovlivňující ošetřovatelskou praxi a péči.

12 2 Výzkum v ošetřovatelství Zaměření ošetřovatelského výzkumu
Ošetřovatelský výzkum se zaměřuje zejména na: podporu zdraví a prevenci nemocí, zejména u zranitelných skupin obyvatel, kvalitu života v kontextu zdraví, paliativní péči a péči v terminální fázi života, péči cílenou na pacienta, kvalitu péče a bezpečnost pacienta, pracovní prostředí ošetřovatelských týmů, etické aspekty ošetřovatelské péče.

13 3 PRACOVNÍCI V OŠETŘOVATELSTVÍ

14 3 Pracovníci v ošetřovatelství
Ošetřovatelský tým tvoří zdravotničtí pracovníci s různou úrovní kvalifikace a s vymezenými kompetencemi: všeobecné sestry, dětské sestry, porodní asistentky, zdravotničtí záchranáři, praktické sestry, ošetřovatelé, sanitáři. Výkon specializovaných ošetřovatelských činností zajišťují všeobecné sestry, dětské sestry, porodní asistentky a zdravotničtí záchranáři se specializací. Jiní nelékařští zdravotničtí pracovníci poskytují ošetřovatelskou péči v rámci definovaných kompetencí stanovených právním předpisem.

15 3 Pracovníci v ošetřovatelství
Pracovníci v ošetřovatelství zajišťují ošetřovatelskou péči prostřednictvím řídící, metodické, koncepční, kontrolní, výzkumné a pedagogické činnosti v ošetřovatelství. Jako členové zdravotnického týmu se podílejí na poskytování zdravotních služeb. Při výkonu svého povolání respektují příslušné právní normy a etické kodexy, chrání a podporují lidskou důstojnost, ctí práva jedinců, rodin a komunit.

16 3 Pracovníci v ošetřovatelství Vzdělávání v ošetřovatelství
Podmínkou pro výkon ošetřovatelského povolání je získání odborné způsobilosti stanovené platnými právními předpisy České republiky, respektujícími požadavky práva Evropské unie. Základním předpokladem pro výkon ošetřovatelského povolání je dodržování povinnosti celoživotního vzdělávání, jehož cílem je obnovování, zvyšování, prohlubování a doplňování vědomostí a dovedností v souladu s rozvojem oboru a nejnovějšími vědeckými poznatky.

17 3 Pracovníci v ošetřovatelství Registrace pracovníků v ošetřovatelství
V průběhu aktivního výkonu ošetřovatelské profese jsou pracovníci vedeni v Národním registru zdravotnických pracovníků, který slouží k evidenci osob způsobilých k výkonu zdravotnického povolání.

18 4 MANAGEMENT V OŠETŘOVATELSTVÍ

19 4 Management v ošetřovatelství
Metodickým orgánem ošetřovatelství je Ministerstvo zdravotnictví České republiky. Vyjadřuje se ke všem zásadním odborným, organizačním, ekonomickým a legislativním opatřením, týkající se ošetřovatelství obecně, zejména ošetřovatelské praxe a ošetřovatelské péče při poskytování zdravotních služeb. V jeho kompetenci je zřizovat a ustanovovat pracovní skupiny a komise, které plní funkci poradních orgánů při řešení problematiky oboru a připravují podklady pro jeho rozvoj. Členy pracovních skupin a komisí jsou zástupci ošetřovatelské praxe, profesních organizací a zástupci vzdělávacích institucí.

20 4 Management v ošetřovatelství
U jednotlivých poskytovatelů zdravotních služeb je ošetřovatelská péče řízena náměstkyní/náměstkem/ ředitelkou/ředitelem/ manažerkou/manažerem/ hlavní sestrou pro ošetřovatelskou péči pro nelékařská zdravotnická povolání. Struktura řízení ošetřovatelské péče v zařízeních poskytovatelů zdravotních služeb je v působnosti vedení příslušného zařízení.

21 5 ROZVOJ OŠETŘOVATELSTVÍ

22 5 Rozvoj ošetřovatelství
Ošetřovatelství směřuje k naplnění strategie zaměřené na: posílení autonomní role všeobecných sester, dětských sester, porodních asistentek, zdravotnických záchranářů, praktických sester v multidisciplinárním týmu při poskytování zdravotní péče, uplatňování národních ošetřovatelských standardů ve všech oborech ošetřovatelství, rozvoj pozic pro všeobecné sestry, dětské sestry, porodní asistentky, zdravotnické záchranáře s rozšířenými kompetencemi, které zahrnují expertní znalosti, komplexní rozhodovací dovednosti a klinické zkušenosti k vykonávání pokročilých rolí,

23 5 Rozvoj ošetřovatelství
Ošetřovatelství směřuje k naplnění strategie zaměřené na: podporu ošetřovatelského výzkumu orientovaného na zkvalitnění ošetřovatelské praxe a ošetřovatelské péče založené na důkazech a ukazatelích kvality, zapojení všeobecných sester, dětských sester, porodních asistentek, zdravotnických záchranářů, praktických sester do realizace zdravotní politiky na regionální, národní i mezinárodní úrovni, spolupráci a partnerství při prosazování zájmů ošetřovatelské profese v České republice a ve světě se zapojením profesních sdružení a odborných společností.

24 Závěr Koncepce vymezuje ošetřovatelství jako nedílnou součást systému zdravotních služeb se zřetelem na budoucí vývoj v kontextu mezinárodního směřování oboru.

25 Použité zdroje Zákon č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách, ve znění pozdějších předpisů. Vyhláška č. 55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků, ve znění Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/36/ES ze dne 6. července 2005 o uznávání odborných kvalifikací. Směrnice Rady 2006/100/ES ze dne 20. listopadu 2006, kterou se z důvodu přistoupení Bulharska a Rumunska upravují některé směrnice v oblasti volného pohybu osob.

26 Použité zdroje Směrnice Rady 2013/25/EU ze dne 13. května 2013, kterou se v důsledku přistoupení Chorvatské republiky upravují některé směrnice v oblasti práva usazování a volného pohybu služeb. Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2013/55/EU ze dne 20. listopadu 2013, kterou se mění směrnice 2005/36/ES o uznávání odborných kvalifikací a nařízení (EU) č. 1024/2012 o správní spolupráci prostřednictvím systému pro výměnu informací o vnitřním trhu. STEWART, David, Erica BURTON a Jill WHITE. Nurses - A voice to lead – Health is a human right. Geneva: International council of nurses, ttps://2018.icnvoicetolead.com/wp-content/uploads/2017/04/ICN _Design_Style_FINAL_EN_Low-Res.pdf

27 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Návrh KONCEPCE OŠETŘOVATELSTVÍ 2018"

Podobné prezentace


Reklamy Google