Předpověď živelních pohrom

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (Jištění)
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : leden.
PROJEKTY PODPOROVANÉ EVROPSKOU UNIÍ V OBLASTI OCHRANY OBYVATELSTVA A KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ AKADEMIE, o. p. s. Mgr. Ing. V. Klaban.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o procesech v krajině Autor:Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovná působení vnitřních.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o pohybech hmot v zemské kůře, zemětřesení. AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení.
INFRAZVUK Martin Soukup septima. Infrazvuk je zvuk o tak nízkém kmitočtu, že ho lidské ucho není schopné zaznamenat Přesná hranice mezi slyšitelným zvukem.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Krokový motor.
2 Marketingové koncepce
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Pojem přeměna obchodní společnosti
VY_32_INOVACE_03_Orientace v krajině
Vteřina poté Participace z pohledu bývalých klientů ústavních zařízení
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-01
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Občanské soudní řízení I.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Význam utkání v sportovních hrách
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Krokový motor.
Přírodní katastrofy AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
RIZIKO.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Goniometrické funkce Autor © Ing. Šárka Macháňová
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Číslicové měřící přístroje
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Zemětřesení, tsunami kpt. Ing. Milan Říha, DiS..
PŘÍRODNÍ KATASTROFY POVODNĚ– vznikají, pokud korytem řeky protéká více vody, než kolik je koryto schopno pojmout. POVODNĚ.
RIZIKO.
HYDROSFÉRA vodní obal Země.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Druhy živelních pohrom
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Občanské soudní řízení I.
VZNIK SOPEK Téměř všechny sopky vznikají v hraničních oblastech zemských desek a to hlavně v tichomořském „ohnivém prstenci“.K nejmocnějším erupcím dochází.
Občanské soudní řízení I.
Typy krajiny podle vzhledu
Modely popisu hydraulicko-morfologického chování toku
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Marek Doležal, Ondřej Švéda, Filip Vondra
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Dvourozměrné geometrické útvary
Transkript prezentace:

Předpověď živelních pohrom Ing. Milan Říha, DiS.

Velikost katastrof a počty obětí Na velikost katastrofy se častěji soudí podle počtu obětí a škod než podle velikosti zasažené oblasti. Katalogy velkých přírodních katastrof vydávalo ve svém sborníku UNESCO. Vědecké společnosti pak vydávají své vlastní katalogy. Vulkanologická společnost katalog sopečné činnosti, seizmologická společnost katalogy zemětřesení. Je vydáván i katalog povodní a jsou registrovány sesuvy. V zemích ohrožovaných tropickými cyklóny jsou vedeny podrobné katalogy hurikánů, tajfunů a cyklónů. UNESCO je anglická zkratka názvu United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, což znamená Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu. Sídlí v Paříži.

Velikost katastrof a počty obětí

Předpověď živelních pohrom Předpokladem ochrany před účinky živelních pohrom je poznání příčin jejich vzniku a jejich mechanismu. Známe-li podstatu přírodního jevu, můžeme jej předvídat. Pohotová a přesná předpověď pohromy je proto nejdůležitějším předpokladem účinné obrany. Podstatu zemětřesení a sopečných výbuchů známe asi z poloviny. Přesnou předpověď zemětřesení nemůžeme určit (efektivita se blíží nule); u sopečné činnosti je možno výbuch předpovědět asi s 50% přesností. Podstatu povodní a sesuvů známe nejlépe a přesnost předpovědi je také poměrně vysoká. Některé katastrofální sesuvy však proběhly zcela neočekávaně. Podstatu tropických cyklonů známe asi ze 75 % a předpověď jejich příchodu je vzhledem k využití družic také poměrně vysoká (90 %).

Předpověď a ochrana

Způsoby ochrany před živelními pohromami Účinná ochrana před všemi druhy živelních pohrom je úspěšná jen zčásti. Rozlišujeme ochranu: aktivní – např. stavba hrází proti povodním, bombardování lávových proudů, zpevňování svahů proti sesuvům); pasivní (evakuace a ukrytí).

Území České republiky a živelní pohromy Území České republiky patří mezi ty výjimečné lokality na zemském povrchu, které jsou poměrně v malé míře zasahovány živelními pohromami. Nejsme ovlivňováni činností moře, na našem teritoriu se nevyskytují vulkanické či tektonické procesy ani teplotní nebo geomorfologické extrémy. Intenzita vyskytujících se přírodních procesů zdaleka nedosahuje možných maximálních úrovní. Českou republiku v současné době nejvíce ohrožují: povodně; bouře; sněhové kalamity, námrazy.

KONEC