Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VZNIK SOPEK Téměř všechny sopky vznikají v hraničních oblastech zemských desek a to hlavně v tichomořském „ohnivém prstenci“.K nejmocnějším erupcím dochází.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VZNIK SOPEK Téměř všechny sopky vznikají v hraničních oblastech zemských desek a to hlavně v tichomořském „ohnivém prstenci“.K nejmocnějším erupcím dochází."— Transkript prezentace:

1 VZNIK SOPEK Téměř všechny sopky vznikají v hraničních oblastech zemských desek a to hlavně v tichomořském „ohnivém prstenci“.K nejmocnějším erupcím dochází tam, kde se desky srážejí. Hornina která je stlačována do nitra země se roztaví cestou k zemskému povrchu zhoustne a vyvolá velmi bouřlivou sopečnou činnost. V místech kde se desky rozestupují existují také podmořské sopky, jimiž soustavně a poměrně klidně uniká magma do vody.

2 ETNA(Mongibello) Nejznámější, nejaktivnější a současně také nejvyšší evropskou sopkou je Etna. Nachází se na východě italského ostrova Sicílie nedaleko pobřeží.

3 Patří ke geotektonické oblasti Středozemního moře, ležící mezi evropskou a africkou kontinentální deskou. Etna je dnes činná prakticky nepřetržitě, kromě krátkých období klidu. Sopka vznikla asi před lety v pleistocénu podmořskými čedičovými výlevy v blízkosti dnešního pobřeží, později se přesunula do vnitrozemí. Tam vzniklo a zase při mohutných erupcích zaniklo postupně několik kuželů. VZNIK

4

5

6 KONEC


Stáhnout ppt "VZNIK SOPEK Téměř všechny sopky vznikají v hraničních oblastech zemských desek a to hlavně v tichomořském „ohnivém prstenci“.K nejmocnějším erupcím dochází."

Podobné prezentace


Reklamy Google