Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zemětřesení, tsunami kpt. Ing. Milan Říha, DiS..

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zemětřesení, tsunami kpt. Ing. Milan Říha, DiS.."— Transkript prezentace:

1 Zemětřesení, tsunami kpt. Ing. Milan Říha, DiS.

2 Zemětřesení Ohrožení evropských velkoměst zemětřesením
Podle stupně ohrožení zemětřesením můžeme evropská velkoměsta rozdělovat do pěti skupin: města ohrožená katastrofálními zemětřeseními (Lisabon, Istanbul, Athény, Neapol, Soluň); města, která mohou být vážněji poškozena (se značným počtem obětí); do této skupiny patří Bukurešť a Bělehrad, Řím, Tirana...; města, kde může dojít k otřesům, ale bez vážnějších následků; do této skupiny patří Vídeň, Budapešť, Bratislava, Oslo, Stuttgart, Madrid, Brusel...; města, která mohou být zasažena otřesy ze vzdálenějších epicenter (Praha, Amsterodam, Paříž, Londýn a jiná britská velkoměsta); města stojící na geologicky stabilních štítech a platformách jsou otřásána velmi mírně; do této skupiny patří Moskva, Sankt Peterburg, Varšava, Berlín a skandinávská města mimo Oslo.

3 Zemětřesení Umělá (indukovaná) zemětřesení
Mnoho otřesů (silných i slabých) bylo vyvoláno lidskou činností. Nejčastěji se jednalo o umělé zatížení zemského povrchu. Např. v indické Koyně byla dokončena přehrada s výškou přehradní zdi 103 m. Po napuštění jezera začaly v dříve seizmicky klidné oblasti otřesy s ohniskem pod jezerem. Nakonec došlo k zemětřesení o M = 6,5, které napáchalo velké škody včetně 117 lidských obětí. Zemětřesení bylo také v minulosti vyvoláno pokusnými podzemními jadernými výbuchy, které ovlivňují seismický režim oblastí v okolí testovacích polygonů.

4 Zemětřesení Tsunami jsou dlouhé vlny katastrofického charakteru, vzniklé především tektonickými pohyby na dně moří. Délka tsunami je od 150 do 300 km. Na volném moři není tsunami příliš nápadné. Výška vln je jen několik desítek cm nebo nanejvýše několik metrů. Když však narazí na mělký pobřežní šelf, vztyčí se a přemění se v pohybující se stěnu. Pokud proniká do mělkých zálivu nebo nálevkovitých ústí řek se stěna zvyšuje ještě více. Rychlost vlny se přitom zpomaluje, a tak proniká na pevninu jako hradba.

5 Zemětřesení Měření výšky vln výška vlny
Výška vlny se měří mezi prohlubní a hřbetem. Ohniska vzniku tsunami blízká – nacházejí se ve vzdálenosti desítek, maximálně stovek km od konkrétního pobřeží. Vzhledem k rychlému postupu vlny představuje blízký zdroj velké riziko, neboť se zkracuje doba na možné varování nebo evakuaci (příchod do 1 hodiny); vzdálená – nacházejí se na opačné straně oceánu a mohou být tisíce až desetitisíce km daleko. V závislosti na rychlosti jejího šíření tak může trvat i desítky hodin, než tsunami do takového místa dorazí, což poskytuje dostatek času na varování i případnou evakuaci obyvatelstva.

6 Zemětřesení Mapa výšky vln

7 Zemětřesení Vznik tsunami
Tsunami vzniká nejčastěji podmořským zemětřesením (asi 99 %). Čím je zemětřesení silnější, tím je pravděpodobnost vzniku tsunami větší. Při zemětřesení silnějším než M = 7,3 dochází ke vzniku tsunami vždy. Dále však klesá pravděpodobnost vzniku tsunami poměrně rychle a při M = 6,2 vzniká jen v 1,4 % případů. Před příchodem hlavní vlny nastane silný odliv nebo ještě před ním je pobřeží zaplaveno menší vlnou. Teprve po dvaceti minutách nebo ještě delším intervalu naráží hlavní vlna ve formě vodní stěny.

8 Zemětřesení Stupnice velikosti tsunami podle projevů a účinků [N. N. Ambraseys] tsunami velmi slabé slabé tsunami středně silné tsunami silné tsunami velmi silné tsunami katastrofální tsunami Srovnání magnituda tsunami v závislosti na maximální výšce hladiny a magnituda zemětřesení (stupně Richtrovy škály) jako příčiny vzniku vlny [E. Bryant]

9 Zemětřesení Předpověď a ochrana
Ochrana před tsunami spočívá především v připravenosti a informovanosti obyvatel postižených území, v dostatečné předpovědi a varování a v dlouhodobém efektivním využití krajiny v pobřežních oblastech. PTWC (Pacific Tsunami Warning Center) V roce 1948 bylo poblíž Honolulu na Havaji zřízeno mezinárodní centrum pro předpověď tsunami. V současnosti je PTWC možná nejlepším systémem oblasti prevence přírodních katastrof. Systém využívá údajů z přibližně 30 seismických stanic a 70 mareografů, které jsou rozmístěny v celé oblasti Pacifiku.

10 Zemětřesení DART (Deep-Ocean Assessment and Reporting of Tsunami)
Podmořské senzory, které sledují chování vodních mas. THRUST (Tsunami Hazards Reduction Utilizing Systems Technology) Je umístěn ve městě Valparaiso (pobřeží Chile) a od roku 1986 je v testovacím režimu. Systém využívá údajů z podmořských detektorů, jejichž signál je přenášen pomocí družic NOAA přímo do lokálního centra, kde se údaje zpřesňují o data ze seismografů. Varování je tak připraveno do minut.

11 Zemětřesení KONEC


Stáhnout ppt "Zemětřesení, tsunami kpt. Ing. Milan Říha, DiS.."

Podobné prezentace


Reklamy Google