Měření škodlivin v ovzduší a osvětová kampaň na ochranu ovzduší ve vybraných lokalitách Zlínského kraje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpráva o činnosti Státního úřadu inspekce práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Advertisements

Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
Úřad vlády ČR Odbor pro informování o evropských záležitostech Ing. Klára Nápravníková Grantové informační projekty OEZ 2006 Praha, 5. října 2006.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Budeme lépe chránit zdraví lidí? Kontrola spalování odpadků – malý krůček vpřed.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
Vyhodnocení chodu NO x na dvou stanovištích měřící sítě v Brně za období Vedoucí práce: Ing. Jan Svoboda, CSc. Vypracoval: Miloš Veselý.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
7. setkání zástupců krajů Mgr. Marcela Stratilová pracovník pro EV, oddělení mládeže a sportu, KÚOK.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Desatero problémů Chrudimi otevřena 1. etapa obchvatu doprava rozdělena Pce - Žďár i Pce - Vysové Mýto po obchvatu vybudování okružní křižovatky.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Program RP04-16 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2016 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Projekt „Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR - Screeningové programy“ Financováno z Integračního operačního programu (IOP) ( )
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
model fungování a praxe
Komunikační strategie ČIŽP
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Úřad práce České republiky
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
SEMINÁŘ AKTIVNĚ S BESIPEM
Celostátní síť pro venkov Severozápad
Vedoucí práce: Ing. Lenka Ližbetinová, Ph.D.
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Podpora rozvoje dopravy s využitím ROP Střední Morava
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Vzdělávací projekt v prostředí příspěvkové organizace kraje
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Střední průmyslová škola Ostrov
Nesrovnalosti v měření imisí a rozptylových modelech
Senzorická řešení pro monitorování kvality ovzduší.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Svaz měst a obcí RNDr. Ivo Šanc Stakeholder Meeting, Praha,
Ing. Stanislava Správková
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
E-Goverment Zdeněk Hanák.
Transkript prezentace:

Měření škodlivin v ovzduší a osvětová kampaň na ochranu ovzduší ve vybraných lokalitách Zlínského kraje

Podíl jednotlivých činností na produkci suspendovaných částic PM2,5 na území ČR

Osvěta a měření v oblasti ochrany ovzduší Proč: Snaha Zlínského kraje zajistit lepšení kvality ovzduší postupně na celém území a to zejména v zimním období, největší podíl na znečišťování ovzduší ve Zlínském kraji mají lokální topeniště a doprava – v souvislosti s kotlíkovými dotacemi byla zvolena oblast vytápění domácností – nabízí se občanům možnost volby – topit dobře či špatně – pomoct zlepšit kvalitu ovzduší nebo ne. Cíl: Potlačení a postupná eliminace dlouhodobě zakořeněných zlozvyků v oblasti vytápění domácností lokálními topeništi, prokazatelné zlepšení kvality ovzduší v sídlech Zlínského kraje.

Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší Legislativa: Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší Program zlepšování kvality ovzduší zóna Střední Morava - CZ07 Opatření EC1 Kód opatření: EC1 Název opatření: Informování a osvěta veřejnosti v otázkách ochrany ovzduší Popis opatření: Osvětové programy jsou směřované k obyvatelstvu i podnikům a jsou zaměřené zejména na zdravotní rizika spojená s vytápěním pevnými palivy, nutnost omezování dopravy ve městě, informování o stavu znečištění ovzduší, podporu využívání veřejné hromadné dopravy, snižování prašnosti při výstavbě, podporu širšího využívání vodou ředitelných nátěrových hmot. Významná je podpora informační kampani věnovaná povinnostem vyplývajícím z § 17 zákona č. 201/2012 Sb., v platném znění apod. Gesce: obce, kraj, MŽP Druh opatření: C (vzdělávací/informační)

Experimentální měření 2 lokality po 7 dnech měření, celkem 14 dní, realizováno v lokalitách Rožnov pod Radhoštěm 21.11.- 29.11. 2017 a Vsetín 29.11. až 5.12. 2017, umístění v centrech - Masarykovo náměstí v Rožnově p. R. a náměstí Svobody ve Vsetíně, použit imisní měřící vůz – měřící stanice, měření bylo vždy kontinuální, po celou dobu měření on-line dostupné v systému ISKOZ na www.ovzdusizlin.cz

Výsledky měření Měřeny meteorologické ukazatele, PM10,PM2,5,oxidy dusíku, oxid siřičitý, přízemní ozón O3, vývoj průměrných denních koncentrací odpovídá okolním stanicím státní sítě imisního monitoringu, hodnoty PM10,PM2,5 – maximální koncentrace naměřeny ve večerních a nočních hodinách po zatopení, koncentrace oxidů dusíku souvisí s dopravou – nárůst během ranní a odpolední dopravní špičky, koncentrace oxidu siřičitého – naměřeny velmi nízké hodnoty, pod dolní mezí pro posuzování, koncentrace přízemního ozónu O3 – velmi nízké, charakteristické pro zimní období. Závěrečná zpráva a kompletní výsledky měření jsou k dispozici na http://mail.envitech.sk/ovzdusizlin/spravy/VyhodnoceniRoznovVsetin.pdf

Osvětová kampaň realizována vždy 1 den v průběhu každého měření – Vsetín a Rožnov pod Radhoštěm, vždy od 9.00 do 15.00 hodin určeno zejména pro školy, od 15.00 hodin pro veřejnost, 2 části – představení měřící stanice a techniky a show „SMOKEMAN zasahuje“, velmi úzká a kvalitní spolupráce s oběma městy, rozeslány a rozdány propagační letáky s upoutávkou a „Desaterem správného topiče“, inzerováno na plakátech, v místním tisku a na webových stránkách měst a kraje, na www.ovzdusizlin.cz a na www.zkola.cz, osobní kontakt pracovníků odboru školství a OŽPZE KÚZK s řediteli škol, zaznamenána byla přímá účast cca 800 občanů.

Leták

Show „SMOKEMAN zasahuje“ edukativní program Výzkumného energetického centra VŠB TU Ostrava zaměřeno na problematiku správného topení v domácnostech prováděny praktické ukázky, pokusy v rámci kampaně ve Zlínském kraji bylo vytvořeno video vhodné k využití ve školách i na obcích dostupné www.iskoz.cz a na https://youtu.be/ELVAnP5WtTs Závěrečná zpráva z osvětové kampaně je dostupná na http://mail.envitech.sk/ovzdusizlin/spravy/ZaverecnaZpravaOsvetaFinal.pdf

Děkuji za pozornost Ing. Jana Káčerová Odbor životního prostředí a zemědělství Krajský úřad Zlínského kraje tel.: +420 577 043 383, e-mail jana.kacerova@kr-zlinsky.cz