Stolová hora Svědecká hora

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.7 Povrch Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Advertisements

Povrch krajiny VY_III/2_inovace_10_ Povrch krajiny Autor: Mgr. Karin Cahlíková.
JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Polární pás.
Povrch dnešní krajiny povrch ČR je pestrý – střídají se roviny, pánve, kotliny a vysočiny nejvyšší pohoří se rozkládají při státní hranici.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Stepi Natálie Prokopová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor:Mgr. Pavla Jeníková Reg.číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Krušné hory Aneta Stehnová. Informace  Krušné hory, dříve též Rudohoří(německy Erzgebirge) jsou geomorfologických celek a pohoří podél česko-německé.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o pohybech hmot v zemské kůře, zemětřesení. AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR. EVA PÍSKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_12_29_ KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Královéhradecký kraj. Základní údaje Na severu kraje se vypínají Krkonoše a Orlické hory, směrem k jihozápadu se krajina svažuje do úrodné Polabské nížiny.
KRKONOŠSKÝ NÁRODNÍ PARK Linda Kotounová Šárka Háková.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Pardubický kraj Jméno autora: Mgr.
VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 17 TEMA: Ledovce – vznik a výskyt (1.
Vítejte v Jičíně!!!.
Česká republika Olomoucký kraj.
Rozmanitost reliéfu v ČR
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_09.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ELEKTRÁRNY.
VY_32_INOVACE_36_Jihoceske_rybniky Vlastivěda - 4.,5. ročník
Vzdělávací materiál: Olomoucký kraj Operační systém:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Česká republika Obyvatelstvo
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-33 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
Sopečná pohoří. Sopečná pohoří Sopečná pohoří- České středohoří Geomorfologický celek o rozloze 1265 km². Vznik v třetihorách sopečnou činností, za.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
VY_32_INOVACE_01_Peru ZŠ A MŠ JILEMNICE
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Povrch ČR.
Základní škola, Hradec Králové
SLOVENSKO. SLOVENSKO POLOHA V RÁMCI EVROPY1 SLOVENSKO hlavní město Bratislava rozloha cca km2 počet obyvatel cca náboženství římští.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 12 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Vypracoval: Petr Sobek
Větrné mlýny na Slovácku
Hory v barvách duhy Čína.
Středočeský kraj Pravidla soutěže = poznávací soutěž = START!
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_52_INOVACE_41_Geologický vývoj ČR
CVIČENÍ Z KRAJINNÉ EKOLOGIE TYPOLOGIE KRAJIN NA EVROPSKÉ ÚROVNI
Geologická stavba České republiky
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Strukturní tvary reliéfu
KRAJINA VYSOKÝCH HOR. KRAJINA VYSOKÝCH HOR Ve vysokých horách mrzne a sníh zde padá po celý rok. Sněžná čára je hranice, nad níž v horách již sníh.
Název školy: Základní škola T. G
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
Česká republika jako součást Evropy
Česká republika jako součást Evropy
Přírodní podmínky na území Slovácka
HYDROSFÉRA vodní obal Země.
Kůrovcová situace v NPŠ v roce 2009
Název školy: ZŠ Pardubice - Spořilov
Typy krajiny podle vzhledu
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Základní škola, Hradec Králové
Venuše Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Liberecký Kraj Ondřej sedlák.
Modelová oblast PR Příhrazské skály
Yellowstonský národní park
Transkript prezentace:

Stolová hora Svědecká hora

Chimantá – jedna z nejrozlehlejších stolových hor Guayánské vysočiny. Stolová hora Chimantá – jedna z nejrozlehlejších stolových hor Guayánské vysočiny.

Základní charakteristiky: osamocená vyvýšenina typicky vystupuje strmými svahy nad okolní krajinu. vrchol hory tvoří ploché temeno, které je různého tvaru a velikosti. svými rozměry jsou stolové hory přechodem mezi svědeckými vrchy a tabulemi.

Geneze: vznik erozně denudační činností exogenních sil (vody, větru, mrazu) působících na tabule a plošiny s horizontálně či subhorizontálně uloženými sedimenty.

Význam v krajině: Díky příkrým svahům, které oddělují ploché temeno od okolní krajiny, je poměrně časté, že se na temeni hory nachází uzavřený ekosystém s odlišnou flórou a faunou.

Významné lokality: Česká republika Ostaš (Broumovská vrchovina), Bor (Stolové hory), vrch Kozelka, Sněžník

Významné lokality: Kozelka, osamocená stolová hora nalézající se asi 30 km severozápadně od města Plzeň je orientována jihozápadním směrem a její masiv se zdvihá 120 m nad okolní terén představuje pozůstatek třetihorního lávového příkrovu.

Významné lokality: Svět Malá a Velká Hejšovina (Góry Stołowe, Polsko), Tabulová hora u Kapského města, Stolová hora v Amazonském pralese, Sahara, Dekánská plošina (Indie)

Významné lokality: Roraima, stolová hora tyčící se na rozhraní tří států – Brazílie, Venezuely a Guyany

Svědecká hora Osamocené skalní pilíře jsou svědectvím o původním rozsahu horizontálně uložených vrstev tabule - foto J. Ptáček.

Základní charakteristiky: osamocená vyvýšenina, která byla vytvořena erozní činností exogenních sil – ústupem svahů tabulí a stolových hor. Je tvořena horizontálními nebo subhorizontálními vrstvami hornin. Pro svědecké hory jsou charakteristické výrazné melafyrové suky s bočními asymetrickými hřbety. Na příkrých okrajových svazích se nachází skalky a sutě.

Geneze: erozní činnost exogenních sil zachycují ve svém tělese jinde již oderodované horniny a svědčí o původní výšce povrchu. často vznikají tak, že níže položené sedimenty jsou překryty výlevem lávy, která je odolnější vůči erozi a chrání temeno hory proti destrukci. vyskytují se především v aridních a semiaridních oblastech.

Význam v krajině: v českých podmínkách jsou tyto kopce významné z hlediska botanického i zoologického. Jejich jižní svahy jsou porostlé stepními společenstvy bílých strání a obydleny širokou škálou druhů hmyzu

Významné lokality: Česká republika Malý a Velký Chlum u Rájce-Jestřebí, Milenka nedaleko obce Rudka u Kunštátu, Dřínovský vrch u obce Zlosyň, Oškobrh, Přerovská hůra u Přerova nad Labem, Semická hůra u Semic. . .

Významné lokality: Semická hůra je 231 metrů vysokým svědeckým vrchem v jinak rovinaté Polabské nížině.

Významné lokality: Svět svědecké hory jsou častým jevem na západě Spojených států amerických (lokalita Monument Valley na severu státu Arizona) a na havajských ostrovech

Monument Valley Navajo Tribal Park, Utah/Arizona Významné lokality: Monument Valley Navajo Tribal Park, Utah/Arizona

Zdroje: Horník, S. a kolektiv: Fyzická geografie II. Státní pedagogické nakladatelství, Praha, 1986. 1. vyd. 320 s. Wikipedie, otevřená encyklopedie [online]. Stránka byla naposledy editována v 08:32, 21. 7. 2006. [citováno 9.října 2006]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org.